Komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sakė, kad per 30 metų nusistovėjo tradicijos, kaip šalyje minima ši diena, o įvedus laisvadienį jos nutrūktų.

„Tradicijos labai gyvos su žvakelių degimu languose, su paskaitomis, su liudininkų atsiminimais, specialiomis pamokomis. Jei padarytume laisvadienį, šita tradicija nutrūktų“, – komiteto posėdyje trečiadienį sakė M. Lingė.

Jis akcentavo, kad žiūrint iš ekonominio taško, Lietuva išsiskiria kaip viena daugiausiai laisvadienių turinčių valstybių.

Vyriausybės išvadoje buvo pažymėta, kad Lietuva išsiskiria kaip viena iš gausiausiai laisvadienių turinčių valstybių – 16, tai jei būtų priimtas papildomai dar vienai, turėtume 17 ir susilygintume su visiškai pirmaujančiomis valstybėmis, kurios yra kelios. Tai nėra gera tendencija žiūrint iš ekonominės pusės“, – teigė komiteto vadovas.

Trišalė taryba praėjusių metų liepą vykusiame posėdyje pritarė šiam siūlymui, tačiau siūlė atsisakyti lapkričio 2-osios kaip nedarbo dienos.

Tačiau komiteto narys, socialdemokratas Algirdas Sysas sakė, kad siūlymas keisti vieną laisvą dieną į kitą supriešintų.

„30 metų suradome būdą, kaip paminėti, yra kasmetiniai laužai, susirinkimai. Tai gražus pagerbimas Sausio 13-osios įvykių tokia forma, nes laisva diena yra nuvalkiojimas. Laisvą dieną užmirštame, kam ji skirta ir užsiimame kitais reikalais. Siūlymai keisti vieną laisvą dieną į kitą nepriimtini, nes taip tik priešiname tam tikras interesų grupes“, – sakė A. Sysas.