Kaip Eltai teigė NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, pirminis planų vertinimas yra itin palankus, mat, pasak jo, Aljansas formuoja naujos kartos gynybos konstrukciją.

„Išklausysime rengiamų regioninių gynybos planų turinį. (...) Iš tikrųjų, sakyčiau, tokia konstrukcija pati, mano požiūriu, tikrai yra naujos kartos ir tikrai yra labai pažangi“, – Eltai teigė konservatorius.

Visgi, politikas pabrėžia, kad ypatingą dėmesį reikia skirti planų įgyvendinimui ir tai, kokios NATO pajėgos bus tam skiriamos.

„Bet dabar bus kitas etapas – kai pasitvirtinsime šituos planus, kiek realiai (pajėgumų – ELTA) bus dedikuojama: kas, kokios šalys ir ką realiai dedikuos? Žinios iš Vokietijos, kad jie skiria diviziją – čia yra didžiulis dalykas“, – aiškino L. Kasčiūnas.

„Matyt, kalbėsime ir apie tai, kokios yra galimybės ir perspektyvos. Sakyčiau, tikrai kariniame lygmenyje priimti sprendimai dėl planų konstrukcijos yra tikrai aukšto lygio. O klausimas – kaip tai praktiškai įgyvendinti“, – akcentavo jis.

Todėl L. Kasčiūnas antrina užsienio reikalų ministrui, kuris anksčiau neskubėjo liaupsinti NATO pristatytų planų ir ragino „šampaną palaikyti šaldytuve“, mat, anot jo, strategija dar nėra galutinai patvirtina.

„Aš pritariu, nereikia šauti (šampano – ELTA), nes yra du etapai. Yra konstrukcija, kuri yra gera, o kaip ji bus praktiškai įgyvendinama – čia yra labai svarbus dalykas. Todėl aš visiškai pritariu, kad šausime šampaną tada, kai bus konkretūs konkrečių valstybių pajėgumai priskirti planams“, – konservatorių lyderiui pritarė NSGK pirmininkas.

„Bet kokiu atveju, yra geros žinios. Bet jų reikia dar geresnių vėliau“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Seimo nario teigimu, uždarame NSGK posėdyje savo pozicijas ir matymus dėl NATO gynybos planų pateiks ne tik Lietuvos kariuomenės atstovai, bet ir Prezidentūros, atsakingų ministerijų vadovybės nariai.

ELTA primena, kad balandžio viduryje NATO pristatė šalių atstovams Aljanso regioninės gynybos planus, kuriuos viliamasi patvirtinti dar iki šią vasarą Vilniuje vyksiančio aukščiausio lygio Aljanso vadovų susitikimo.

NATO viršūnių susitikimas vyks jau šių metų liepos 11–12 dienomis. Viršūnių susitikimo Vilniuje darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją