Politikai nutarė mokslininkų pasiteirauti, kaip siūlomas teisinis reguliavimas paveiks teisinę sistemą ir socialinę aplinką.

Seimo narė Agnė Širinskienė atkreipė kolegų dėmesį, kad atsakymas yra reikalingas ne tik iš teisininkų, kurie tikriausia vertins teisinę sistemą. „Socialinę aplinką vertina kitų socialinių mokslų mokslininkai, pvz. VDU yra šeimotyra, kitur yra įvairios programos, kurios taip pat kalba apie žmonių ryšius, šeimą, santuoką ir panašius ryšius“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

Už tai, kad būtų paprašyta Civilinės sąjungos įstatymo projekto ekspertinio vertinimo trečiadienį vykusiame Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje balsavo 8 komiteto nariai. Šis klausimas nesukėlė komiteto nariams abejonių, tačiau kita opozicijos iniciatyva atlikti teisės aktų, numatančių kanapių dekriminalizavimą, ekspertinį vertinimą atidėta kitai savaitei. Komiteto nariai nesutarė dėl mokslininkams planuojamų pateikti klausimų.

Seimo Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė siūlė formuluoti klausimus taip, kad būtų pateiktas išsamus vertinimas. „Klausimai, kurie prasideda su „ar“, reikalauja trumpo atsakymo, jie suponuoja, kad mokslininkai gali atsakyti „taip“ ar „ne“ ir nepateikti išsamesnio vertinimo. Dėl to ir kilo diskusija, kad klausimą reikia performuluoti, kad tas vertinimas būtų išsamesnis. Pagal dabartinę formuluotę atrodo, kad komitetas klausia, ar finansavimas ir medicinos pagalba gali sąlygoti narkotikų vartojimą. Tai yra visiškai nelogiškas klausimas“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

Dėl teisės aktų projektų, numatančių kanapių dekriminalizavimą, ekspertinio vertinimo planuojama kreiptis į Vilniaus universitetą, Mykolo Romerio universitetą, Vytauto Didžiojo universitetą ir Socialinių mokslų centro Teisės institutą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją