Į komiteto posėdį antradienį kviečiami Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros vadovai.

„Kviečiamės STT vadovą ir generalinį prokurorą dėl tos pačios informacijos, kurią pateikė V. Bakas“, – BNS sakė NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas.

V. Bakas praėjusią savaitę kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl „galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

V. Bakas teigia, kad dar 2019 metų pradžioje jam einant komiteto vadovo pareigas pranešta, jog „vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams“.

Politikas tvirtino, kad gavęs šią informaciją, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą bei Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl galbūt padarytos nusikalstamos veiklos ir tik šių metų sausio 29 dieną gavo iš minėtų institucijų atsakymą, jog ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Generalinė prokuratūra ir STT atsisako išsamiau komentuoti V. Bakui teiktus atsakymus dėl jo prašymo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto duomenų rinkimo vienoje iš valstybės institucijų.

Prokuratūros ir V. Bako pateikiami kai kurie duomenys iš esmės skiriasi. Pavyzdžiui, V. Bakas teigia, kad gavęs minėtą informaciją kelias dienas pasvarstęs praėjusių metų pradžioje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą bei STT dėl galimai padarytos nusikalstamos veiklos. Tačiau Generalinė prokuratūra BNS nurodė, kad V. Bako kreipimaisi prokuratūroje gauti 2020 metų sausio 18 ir 21 dienomis, atsakymas pateiktas 2020 metų sausio 29 dieną.

V. Bakas kol kas neatskleidė daugiau informacijos – nei kokioje institucijoje galėjo būti padaryti pažeidimai, nei apie ką galbūt rinkti duomenys. Šis slaptumas aiškinamas Pranešėjų apsaugos įstatymu.