Komisijos pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas trečiadienį BNS sakė, kad išsiųsti paklausimai teisėjų atrankos, vertinimo, drausmės ir etikos komisijoms dėl politikų kišimosi į jų teismų darbą.

"Užklausėme teisėjų savivaldos institucijų apie įvairius politikų kreipimusis dėl atskirų teisėjų veiklos", - teigė J.Sabatauskas.

Vienas iš tokio politikų elgesio pavyzdžių - septynių parlamentarų prašymas, kad Teisėjų etikos ir drausmės komisija apsvarstytų galimybę iškelti drausmės bylą Lietuvos vyriausiojo adminsitracinio teismo (LVAT) teisėjams, kurie skubos tvarka išnagrinėjo atskirąjį skundą ir leido gegužę sostinėje rengti seksualinių mažumų eitynes.

Parlamentarai Petras Gražulis, Kazimieras Uoka, Egidijus Klumbys, Remigijus Ačas, Almantas Petkus, Jonas Ramonas ir Gintaras Songaila skunde teigė, kad teisėjai Ričardas Piličiauskas, Skirgailė Žalimienė bei Irmantas Jarukaitis buvo šališki ir pataikavo tretiesiems asmenims.
Šių trijų teisėjų kolegija rašytinio proceso tvarka gegužės 7-ąją priėmė nutartį, kuria Vilniuje buvo leista rengti pirmąsias eitynes "Už lygybę".

Teisėjų etikos ir drausmės komisija pirmadienį konstatavo neturinti įgaliojimų kištis į procesinę teismų veiklą. Be to, pasak komisijos, nenustatyta, kad būta kokių nors aplinkybių, parodančių, jog teisėjai būtų buvę šališki.

J.Sabatauskas neatmetė, kad panašių kreipimusi į teisėjų savivaldos institucijas galėjo būti ir daugiau.

Konservatoriai savo ruožtu reikalauja, kad laikinoji parlamento komisija apsvarstytų socialdemokrato Andriaus Šedžiaus veiksmus.
Seimo narys A.Šedžius, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus tyrimą jo šeimos narių atžvilgiu, paskelbė ketinantis registruoti pataisą, jog STT būtų naikinamas.

Seimas gegužę sudarė laikinąją tyrimo komisiją galimai neteisėtam politikų ir interesų grupių poveikiui teisėsaugos institucijoms tirti. Jai pavesta aiškintis, ar yra požymių, kad politinės ir interesų grupuotės galėjo daryti neteisėtą poveikį teisėsaugos institucijoms dėl atliekamų tyrimų, kad teisėsaugos institucijoms sąmoningai trukdoma atlikti nusikalstamų veikų tyrimus. Tyrimo laikotarpiu nustatyti 2005-2010 metai.

Komisijai pavesta tyrimą atlikti iki spalio 1 dienos.