Susirgus Seimo nariui Kęstučiui Pūkui įstrigo laikinosios Seimo komisijos darbas. Komisija turėjo antradienį pateikti parlamentui išvadą, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą panaikinti K.Pūko imunitetą, kad jis galėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl seksualinio priekabiavimo.

Laikinosios komisijos pirmininkas „valstietis“ Antanas Baura pranešė gavęs K. Pūko raštą su prašymu atidėti komisijos posėdį bei medikų pažymą, jog Seimo nario nedarbingumo laikotarpis yra nuo birželio 29 iki liepos 4 dienos.

A. Baura teigė prašysiąs Seimo pratęsti komisijos darbą iki rugsėjo 15 dienos.

Antradienį komisija išklausė ikiteisminį tyrimą dėl seksualinio priekabiavimo ir ginklo laikymo taisyklių pažeidimo tiriančius Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorus.

Prokurorė Agnė Stankevičiūtė teigė, kad surinkta pakankamai duomenų pateikti įtarimus Seimo nariui. Ji tvirtino, kad K. Pūkas neapklaustas kaip specialusis liudytojas, nes šis statusas suteikiamas asmeniui, kai nėra pakankamai duomenų jam pateikti įtarimų.

„Mes manome, kad užtenka duomenų K. Pūkui pateikti įtarimus“, – teigė prokurorė.

Anot jos, įtarimai būtų grindžiami nukentėjusiųjų parodymais, vaizdo medžiaga, apžiūros protokolais.

„Viena iš merginų fotografavo kabinete esančius dokumentus, kuriuose buvo nurodyti kitų merginų vardai, pastabos tam tikros, kurių dabar nenorėčiau komentuoti. Manyčiau, netiesiogiai, bet tai irgi šiek tiek parodo, kas ten vyko, poziciją Seimo nario priimant į darbą“, – sakė A. Stankevičiūtė.

Ji tvirtino, kad Seimo narys apie ikiteisminį tyrimą žino, yra prašęs leidimo susipažinti su medžiaga, be to, yra pateikęs savo poziciją raštu.

„Jo pozicija, kiek mums yra žinoma, yra nepripažinti savo veiksmų, bent jau taip, kaip mes juos vertiname“, – sakė A. Stankevičiūtė.

Jos duomenimis, byloje yra keturi nukentėjusieji.

Pasak prokurorės, dalis ikiteisminio tyrimo medžiagos panaudota parlamentiniame tyrime dėl apkaltos inicijavimo.

„Tvarkietis“ Juozas Imbrasas klausė, ar Seimo narys nebuvo provokuojamas. Prokurorai paaiškino, kad per televiziją rodyta medžiaga nefigūruoja ikiteisminiame tyrime.

„Ikiteisminis tyrimas vyksta ne iš viešosios erdvės duomenų, ne iš jokių „piarų“ padarytų, tam tikrų galbūt laidų įrašų. Ikiteisminiame tyrime yra konkrečių privačių asmenų parodymai ir tai nėra tie atvejai, kuriuos jus turime omenyje, kur buvo viešoje erdvėje skelbiami tam tikri vertinami vienų žmonių kaip provokaciniai veiksmai, kitų – neprovokaciniai. Tai su šituo įvykiu, kur buvo paskelbtas įrašas, kur Kęstutis Pūkas buvo nufilmuotas ir ten galimai provokuojamas, nei šie asmenys ikiteisminiame tyrime nefigūruoja, nei šitas epizodas“, – sakė pareigūnė.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn parlamentarą K.Pūką ikiteisminiame tyrime dėl galimo seksualinio priekabiavimo ir ginklo laikymo taisyklių pažeidimo.

Anot pareigūno, keturių nukentėjusiųjų liudijimai ir per ikiteisminį tyrimą gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog šių metų sausio – vasario mėnesiais K. Pūkas galėjo seksualiai priekabiauti prie pagal tarnybą priklausomų ir kitaip priklausomų asmenų.

„Keturi nukentėjusieji galima patyrė tyčia daromą psichologinį spaudimą bei keliamą didelę įtampą, demonstruojamą viršenybę bei galią, nepriimtiną, nemalonų bei šiurkščių bendravimą, taip pat nurodymus atlikti pagal tarnybą nepriklausančius darbus, vertimą vykti su Seimo nariu K. Pūku į Seimo viešbučio patalpas, kuriose jis gyvena ir kurias prižiūri, žeminimą asmens lyties, socialinės padėties pagrindu ir įžeidimus, kitą nukentėjusiųjų garbę ir orumą, asmenybę žeminantį bendravimą, taip pat įžūlius, gašlius pasiūlymus ir kitokio seksualinio pobūdžio užuominas, necenzūrinę leksiką, vienasmeniškai vystytus vulgarius pokalbius seksualinio pobūdžio temomis bei kitus nepriimtinus nukentėjusiesiems asmenims veiksmus“, – kalbėjo E. Pašilis.

Pasak jo, tam tikrais atvejais K.Pūkas prie nukentėjusiųjų lietėsi.

Prokuratūros duomenimis, Seimo narys, laikydamas ginklą seife jo darbo Seime patalpose, neužtikrino jo saugumo.

Dėl šių nusikaltimų gali būti baudžiama bauda, laisvės apribojimu arba areštu. Ikiteisminis tyrimas atliekamas Vilniaus apylinkės prokuratūroje.

Seimo nariai dėl galimo K. Pūko priekabiavimo jam yra inicijavę apkaltą. Šiame procese dabar laukiama Konstitucinio Teismo pozicijos.

K. Pūkas į Seimą buvo išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą daugiamandatėje apygardoje.