Tokią išvadą komisija padarė, analizavusi duomenis apie 2015 metais sankcionuotus kriminalinės žvalgybos veiksmus ir kriminalinės žvalgybos subjektų vykdytų kriminalinės žvalgybos tyrimų rezultatus, kuriuos komisijai pristatė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Vykdant kriminalinės žvalgybos parlamentinę kontrolę komisija nustatė, kad 2015 m. sankcionuoti kriminalinės žvalgybos veiksmai, t. y. telefoninių pokalbių kontrolė, slapta vaizdo ir garso kontrolė, slaptas patekimas į asmens būstą, tarnybines ir kitas patalpas bei jų apžiūra ir kitos priemonės, buvo vykdomi 4454 asmenų atžvilgiu, tuo tarpu 2014 m. tokie veiksmai buvo atliekami 4573, 2013 m. – 6139, o 2012 m. – 7147 asmenų atžvilgiu.

Komisija taip pat domėjosi aplinkybėmis, kuriomis paviešinti kriminalinės žvalgybos duomenys ikiteisminiame tyrime dėl 1992 m. gegužės 12 d. Vyriausybės nutarimo „Dėl specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ projekto. Dėl šio įvykio pradėtas ir vyksta ikiteisminis tyrimas. Generalinis prokuroras informavo, kad, siekiant tobulinti Lietuvoje galiojančią praktiką dėl kriminalinės žvalgybos duomenų viešinimo, Generalinėje prokuratūroje sudaryta tarpžinybinė darbo grupė, kuri analizuoja galiojančius teisės aktus, taikomą praktiką ir užsienio valstybių patirtį šioje srityje.

Aptarę ikiteisminių tyrimų kriminalinės žvalgybos duomenų viešinimo atvejus, komisijos nariai ir generalinis prokuroras laikosi vieningos nuomonės – kriminalinės žvalgybos duomenys negali būti pateikiami viešai.