„Aštuoni klausimai jam. Darė kas nors poveikį, nedarė, žinojo, su kuo pasirašo sutartis. Išklausysime jo versijas. Dėl Baltarusiško verslo irgi“,- BNS sakė komisijos vadovas Vitalijus Gailius.

Antrą kadenciją dirbančio Ekonomikos komitete ir Energetikos komisijoje A. Skardžiaus šeima yra investavusi į atsinaujinančios energijos gamybos verslą ir Baltarusijoje, ir Lietuvoje. A. Skardžiaus šeima valdo dalį Baltarusijos energetikos įmonės „Investenergostroj“, Lietuvoje nuomoja žemę jėgainių parko vystytojams.

Į apklausą taip pat kviečiama įmonės „Renovacijos partneriai“ vadovė Rūta Breidokienė. V. Gailius BNS teigė, kad moteris jau patikino, kad šįkart ateis liudyti. Komisija ją kvietė į du posėdžius, bet dėl ligos moteris neatvyko.

Komisijos nariai aiškinsis, kodėl A. Skardžiaus žmona maždaug prieš 12 metų Šilutės rajone įsigytą 28 ha sklypą šiam turto vystytojui išnuomojo ir gauna kelis kartus didesnę kainą nei kaimynai. Dabar šiuos sklypus iš „Renovacijos partnerių“ nuomojasi įmonė „Naujoji energija“.

R. Breidokienė yra A. Skardžiaus šeimos draugo Romualdo Patalavičiaus dukra. R. Patalavičiaus įmonė „Enga“ 2015 metais iš buvusio Baltarusijos valstybinio koncerno „Belenergo“ vadovo Sergejaus Belyj įsigijo 80 proc. „Investenergostroj“ akcijų, vėliau dalis jų (40 proc.) atiteko A. Skardžiaus žmonai Snieguolei ir R. Patalavičiaus sūnaus draugo tėvui Rusijos piliečiui Rustemui Nigmetzianovui, turinčiam leidimą gyventi Lietuvoje (abiem po 20 proc.).

Šią vasarą STT pradėjo ikiteisminį tyrimą siekdama įvertinti, ar A. Skardžius nepadarė korupcinių nusikaltimų, dalyvaudamas svarstant teisės aktus dėl vėjo energetikos, kai tuo pat metu jo šeima nuomojo žemės sklypus vėjo jėgainių verslui plėtoti.

A. Skardžiaus veiklą ir galimą interesų konfliktą tiriančiai Antikorupcijos komisijai STT yra pareiškusi, kad parlamentaro teiktos pataisos, susijusios su atsinaujinančia energetika, galėjo sudaryti išimtines sąlygas kai kurioms verslo grupėms.

Išvadas komisija turi pateikti iki lapkričio 10-osios.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra pareiškusi, kad A. Skardžius neprivalėjo, bet galėjo deklaruoti savo santykį su bendrove, kuri jo žmonai priklausančiame sklype pastatė vėjo jėgainių, tačiau, pasak komisijos, A. Skardžiui reikia nusišalinti nuo visų klausimų, susijusių su vėjo energetika, svarstymo. Komisija konstatavo, kad politikui dėl žmonos sklype stovinčių vėjo jėgainių gali kilti interesų konfliktas parlamente svarstant atsinaujinančios energetikos klausimus.