Seimo nariams draudžiama užsiimti bet kokia kita veikla, išskyrus kūrybinę.

E.Vareikis Seimo Etikos ir procedūrų komisijai įkliuvo atsitiktinai. Atnešęs naują savo bei žmonos viešųjų ir privačių interesų deklaraciją jis leptelėjo, kad joje nurodytas paskaitas kai kuriose aukštosiose mokyklose dėsto ne jo žmona, o jis pats.

Seimo etikos sargai ir jų vadovas Algimantas Salamakinas tiktai stvėrėsi už galvos - E.Vareikis visą praėjusią kadenciją pažeidinėjo Konstituciją.

"E.Vareikis - tik smulkmena, palyginti su tuo, kas yra čia", - taip šiuo metu dejuoja Etikos ir procedūrų komisijos nariai, tyrinėdami Žmogaus teisių komiteto pirmininko A.Lydekos interesų deklaracijas.

Praėjusios Seimo kadencijos metų deklaracijos rodo, kad šis milijonierius prie parlamentaro algos prisidurdavo nemažas sumas.

Politiko deklaracijos grafa, kurioje privaloma nurodyti visus pajamų šaltinius, - įspūdinga.

Joje - kone keliasdešimt įrašų, rodančių, kad A.Lydeką skaito paskaitas apie etiketą įvairioms įstaigoms, privačioms bendrovėms ir už tai gauna pinigus. Šį atlygį A.Lydeką pavadino autoriniu atlyginimu.

Naujausioje deklaracijoje, kurias Seimo etikos sargams jau privalėjo pateikti naujojo Seimo nariai, ši grafa - itin trumpa. Joje įrašyta abstrakti ir mįslinga formuluotė, kad A.Lydeką tautai tarnauja ir darydamas "žodinius pranešimus".

Etikos sargų vadovas A.Salamakinas tikina, kad A.Lydekai komisija nebus tokia nuolaidi kaip E.Vareikiui. A.Lydeka turės išsamiau paaiškinti, ką reiškia "žodiniai pranešimai".

"Įstatymai yra visiškai aiškūs - laiku nenutraukęs tokios veiklos Seimo narys automatiškai netenka savo mandato, ir viskas. Šį klausimą greičiausiai privalėsime teikti Seimui", - galanda kirvį etikos sargų vadovas.

Pats A.Lydeką į tokius etikos sargų grasinimus reaguoja tik pikta pašaipa. "Lietuvos rytui" jis net kelis kartus priminė, kad A.Salamakinas turi tik vidurinį išsilavinimą.

"Juk tas A. Salamakinas - tikras nesusipratimas Seime. Bet ką padarysi, matyt, reikia ir tokių. Jeigu jis su savo išsilavinimu nesupranta, kas yra kūrybinė veikla, tai - jo problemos. A.Salamakinui ir kitiems protinguoliams Konstitucinis Teismas jau yra seniai išaiškinęs, kad kūrybine veikla Seimo narys gali užsiimti", - dėstė A.Lydeka.

Jis nuolat skaito mokamas paskaitas apie etiketo taisykles privačioms bendrovėms.

Etikos sargai teigia, kad net ir dainavimas privačiuose renginiuose yra ne kūrybinė veikla, o paprasčiausias verslas.

Tačiau A.Lydeka atkakliai aiškino, kad kiekvieną kartą, kai jis pašneka apie etiketą ir gauna vienkartinį atlygį, tai gali būti prilyginama unikaliam, vienkartiniam ir nepakartojamam kūrybos aktui.

Tiesa, jis pats pripažino, kad jo "žodiniai pranešimai" ne itin skiriasi kiekvienu atveju, bet vis viena tikino, jog yra kūrėjas.

Praėjusią kadenciją A.Lydeką etikos sargams įkliuvo po to, kai pabėgo iš Seimo posėdžio, sėdo į tarnybinį automobilį ir nuvyko į Panevėžį skaityti mokamos paskaitos apie etiketą.