Tokį sprendimą komisijos nariai priėmė trečiadienį vykusio posėdžio metu, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Guoda Burokienė pasiteiravo apie anksčiau komisijoje aptartus skundus dėl konservatoriaus koncertų.

„Prieš pusmetį gerą mes svarstėme ne vieną skundą dėl Juozapaičio ir jo dainavimo kartu su žmona ir dukra. Viskas ten kaip ir buvo teisėta, bet aš klausiau, kiek dažnai gali tie koncertai vykti, kad jau skaitysųsi kaip nuolatinė veikla“, – EPK posėdžio metu G. Burokienė klausė komiteto biuro darbuotojų.

„Buvo siūloma atlikti tyrimą, bet taip ir užgeso viskas komisijoje, nebuvo pradėtas tyrimas. Nelabai ten kažkas kažką ir aiškinosi“, – situaciją pakomentavo Seimo kanceliarijos patarėja Vita Vaitekūnė ir leido suprasti, kad ankstesnės parlamento kadencijos metu V. Juozapaitis kažkuriam kolegai taip pat negailėjo kritikos dėl meninės veiklos.

G. Burokienei antrino ir komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė. Parlamentarė pasiūlė „padėti tašką“ istorijoje ir išsiaiškinti visas aplinkybes.

„Ir dėl paties gerbiamo Vytauto, ir dėl visuomenės, ir dėl mūsų pačių – gal išsiaiškinkime vieną kartą ir žinosime, kur ta riba ir iki kiek galima“, – svarstė „valstiečių“ frakcijos seniūnė.

Toks siūlymas sutiktas nevieningai – „laisvietė“ Silva Lengvinienė tikino palaikysianti iniciatyvą. Tuo metu kitas valdančiųjų atstovas, konservatorius Antanas Matulas siūlė nukelti klausimą kitam posėdžiui – anot jo, komisijoje nebeliko kvorumo, nes kai kurie valdančiųjų atstovai posėdį paliko anksčiau.

A. Norkienei patikinus kitaip, TS-LKD frakcijos narys aiškino, kad „ekspromtu pasiūlyti klausimą ir priimti sprendimą mažumos balsais – ne visai korektiška“.

„Aš matau, kas tada sprendimą priims. Vis tiek turėjo būti informuota, kad šitas klausimas bus svarstomas ir būtų objektyviau būtų, kada dalyvauja ir žino kolegos“, – kalbėjo A. Matulas.

„Norėčiau pastebėti, kad šiuo metu dalyvauja 4 (valdančiosios – ELTA) daugumos nariai, o mažumos – 3. Tai bet kokiu atveju sprendimas nebūtų mažumos“, – konservatoriui prieštaravo A. Norkienė, tačiau pritarė siūlymui klausimą perkelti kitam posėdžiui.

Kiek anksčiau A. Norkienė Eltai teigė, kad V. Juozapaičio kūrybinė veikla ir dalyvavimas koncertuose kelia klausimų EPK nariams – anot politikės, parlamentarai apie tai jau anksčiau neoficialiai kalbėjosi.

Ji atkreipė dėmesį, kad praėjusioje Seimo kadencijoje EPK buvo pateikusi išaiškinimą dėl V. Juozapaičio kūrybinės veiklos, tačiau stebint parlamentaro koncertus su savo šeimos nariais – net ir konservatoriui dalyvaujant kaip svečiui – abejojama dėl honorarų, tenkančių atlikėjams, skaidrumo.

„Čia yra labai tokia plona riba ir kolega Seimo narys priima sprendimą, kūrybinės veiklos jis nenutraukia. Jis laviruoja, bet čia jo sprendimas, iš tikrųjų jis prisiima tą riziką“, – Eltai sakė ji.

„Tai (išsiaiškinti – ELTA) yra tikrai labai sudėtinga. Ir komisijai nemanau, kad būtų kitaip – aišku, kad tie šeimos nariai tą atlygį gauna. Čia yra sudėtingi dalykai, bet kokiu atveju, kai apie tai pradedi kalbėti ir tą patį tyrimą inicijuoji, aš manau, tai šiek tiek padeda susivokti žmonėms, ar tikrai viskas yra gerai ir iš tos etinės pusės, ar čia viskas gerai. Dabar kolega kandidatuoja ir į merus. Jam čia prisideda ir kiti reikalavimai. Manau, kad ir Vyriausioji rinkimų komisija čia gali turėti pastabų ar tų pačių skundų“, – samprotavo ji.

ELTA primena, kad V. Juozapaičiui tęsiant koncertinę veiklą, dalis parlamento opozicijos atstovų abejoja, ar toks politiko dalyvavimas renginiuose yra suderinamas su Seimo nario pareigomis. Pasak jų, konservatoriaus kūrybinė veikla panašėja į normalų darbą. Be to, keliamas klausimas, ar tokie pasirodymai koncertuose, kai V. Juozapaitis šiuo metu yra ne tik Seimo narys, bet ir TS-LKD kandidatas į Kauno mero postą, negali būti laikytinas politine reklama.

Gruodžio mėnesį politikas kartu su savo sutuoktine Egle Juozapaitiene, dukra Ieva Barbora Juozapaityte bei pianistu Linu Dužinsku pasirodys Užutrakio dvaro sodyboje vyksiančiame koncerte „Motinos malda“. Pats V. Juozapaitis yra pristatomas kaip koncerto svečias.

Koncertą organizuojančios Všį „Ambra Vox“ vadovė Rūta Banevičienė Eltai patikino, kad politikas dalyvaus renginyje neatlygintinai, bet V. Juozapaičio žmona ir dukra bei koncerte dalyvausiantis pianistas honorarą gaus.

Anot organizatorės, Užutrakio dvaro sodybos salė talpina maždaug 100 vietų, koncerto bilietų kainos svyruoja nuo 20 iki 25 eurų.