Tai patvirtino šios komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

„Etikos ir procedūrų komisija išreiškė savo nuomonę, kad neigiamai vertiname Seimo narių elgesį, kuris galėjo pažeisti slapto balsavimo principus ir siūlome pataisyti statutą ir įrašyti, kas yra slaptas balsavimas, ir kad su biuleteniu draudžiama atlikti bet kokius veiksmus, kurie galėtų atskleisti balsavimo paslaptį“, – sakė R. Tamašunienė.

Komisijos pirmininkė pažymėjo, kad siūlomais Seimo statuto pakeitimais neketinama uždrausti parlamentarams visuomenės informavimo priemonėse pasakyti savo nuomonę, kaip jis ketina balsuoti.

„Tačiau, kai pasako frakcijų vadovai savo nuomonę, ir suskaičiuoja, kiek narių vienaip ar kitaip balsavo, tai nėra tvarka. Ir tai gali pažeisti slapto balsavimo principus“, – sakė R. Tamašunienė.

Nenori sukurti neigiamo precendento

Pasak komisijos pirmininkės, buvo svarstoma siūlyti Seimui perbalsuoti dėl M. Basčio, tačiau tokiai idėjai nepritarta.

„Perbalsuoti nesiūlome, nes tuo sukuriamas toks teisinis precendentas, kuomet pasinaudojus vienu ar kitu nederamu elgesiu bus nuolat perbalsuojama slapto balsavimo metu. To tikrai negalima leisti.

Be to žinome, kad jau šiandien iš ryto Seimo narys Mindaugas Bastys įteikė Vyriausiajai rinkimų komisijai savo prašymą panaikinti Seimo nario mandatą. Tai perbalsavimas irgi būtų netekęs prasmės visuomenės akių dūmimas, kad mes čia kažką bandome perbalsuoti“, – sakė R. Tamašunienė.

Fotografavo biuletenius

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė, 11 biuletenių buvo negaliojantys. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Konservatoriams apkaltinus, kad „valstiečiai“ nepalaikė apkaltos M. Basčiui, premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad ir jis, ir kiti frakcijos kolegos fotografavo savo biuletenius. „Valstietis“ Justas Džiugelis ir konservatorius Mantas Adomėnas paviešino savo darytas nuotraukas, rašė BNS.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė teigė, kad dėl šių parlamentarų elgesio komisija tyrimo nepradės.

Liberalas Eugenijus Gentvilas trečiadienį užregistravo Seimo protokolinio nutarimo projektą, kad balsavimo dėl M. Basčio rezultatai turi būti paskelbti negaliojančiais.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.