Trečiadienį komiteto posėdyje už tai, kad būtų paremta prezidentės pozicija ir jos siūlomas reguliavimas, balsavo 4 Seimo nariai, 6 susilaikė, tad veto nepritarta.

Posėdyje dalyvavęs Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas tikino Seimo narius, kad vadovautis viešųjų pirkimų taisyklėmis nebus sudėtinga, tačiau komiteto nariai jam atsakė, jog partiniais klausimais veikia ne viešųjų pirkimų, o logikos taisyklės.

"Nėra taip sudėtinga sudaryti sutartį - juk mes norime skaidrumo. Sutartis bus skaidrumo įrodymas", - komiteto posėdyje sakė Ž.Plytnikas

"Be reikalo buvo vetuotos pataisos. Trys laikraščiai: vienas ką tik įsteigtas, nemokamai dalinamas, kitas yra vienos partijos, kitas kitos pakraipos. Kaip elgtis užsakovui? Čia neveikia jokie pirkimai viešieji, o tik logika. Logiška rinktis savo elektoratą. Bet kiti, pasiūlę mažesnę kainą, paduos į teismą", - kalbėjo konservatorius Kęstutis Masiulis.

Seimas antradienį iš naujo ėmėsi nagrinėti prezidentės D.Grybauskaitės vetuotą Viešųjų pirkimų įstatymą, kuriuo parlamentas partijoms buvo padaręs išimtis leidžiant pirkti nerengiant viešųjų pirkimų.

Šalies vadovė įstatymą į Seimą grąžino su savo pasiūlymu, kuris partijoms leistų neorganizuoti viešųjų pirkimų tik tuomet, kai politinės kampanijos vykdymo tikslais perkamos reklamos, leidybos ir spausdinimo paslaugos.

Seimas antradienį 92 balsais už ir 9 prieš nusprendė prezidentės grąžintą įstatymą svarstyti iš naujo. Pagal Seimo statutą, šalies vadovui vetavus įstatymą Seimas balsavimu turi nuspręsti, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti įstatymą nepriimtu.

Nutarus įstatymą svarstyti iš naujo, grąžinto įstatymo priėmimo metu pirmiausia balsuojama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų, jam priimti tokiu atveju reikia ne mažiau kaip 71 balso. Jeigu įstatymas be pakeitimų nepriimamas, balsuojama, ar priimti įstatymą su visomis prezidento teikiamomis pataisomis ir papildymais, tokiu atveju pakanka paprastos balsų daugumos.

Į Seimo plenarinių posėdžių salę įstatymas balsavimui dėl priėmimo turėtų grįžti jau ketvirtadienį.

Prezidentės patarėja Solveiga Cirtautienė antradienį Seime sakė, jog Seimo priimtas įstatymas, kuris partijoms vienintelėms padarė išimtį bet kokius pirkimus atlikti nerengiant viešųjų pirkimų, sudarė joms nepagrįstas privilegijas ir diskreditavo politinę sistemą.

Kovo viduryje priimtos pataisos numato, kad politinių partijų ir politinių kampanijų dalyvių vykdomiems pirkimams nebūtų taikomos Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos, jog daugiau kaip 50 proc. iš valstybės biudžeto finansuojamas juridinis asmuo prekes ar paslaugas turi pirkti per viešuosius pirkimus.

Viešųjų pirkimų įstatymą parlamentarai pakeitė po to, kai uždraudus verslui remti partijas, biudžeto dotacijos dalis taps pagrindiniu partijų finansavimo šaltiniu. Nuo sausio įsigaliojusios pataisos draudžia partijoms priimti fizinių ir juridinių asmenų aukas, o politinės kampanijos dalyviams leidžia priimti tik fizinių asmenų aukas.