Katalikiškas vertybes pabrėžtinai demonstruojantis E. Vareikis tvirtina neturėjęs jokių blogų intencijų ir po DELFI klausimų merginoms išsiuntinėjo atsiprašymus.

Stebino ir gašlumu

Uždraustų fantazijų upės, lyg ryto ištįsusios aistros, mirtinos nuodėmės, uždraustas vaisius, nuodėmių lietus, gėdos drugiai – tai tik keletas E. Vareikio siuntinėjamuose eilėraščiuose aptinkamų motyvų. Visi laiškai iliustruojami moterų fotografijomis, vienoje jų matyti moteris nuoga krūtimi. DELFI gavo keletą parlamentaro siųstų laiškų:

DELFI žiniomis, tokio pobūdžio žinutes E. Vareikis siuntinėja frakcijų referentėms, parlamentarų padėjėjoms. Redakcijos žiniomis, viena mergina yra gavusi eilėraštį su nuogų moterų nuotraukomis. Neoficialiai teigiama, kad iš pradžių siuntinėjami eilėraščiai su aiškiomis užuominomis, o jei kuri mergina į juos sureaguoja, prasideda „merginimas“.

Viena Seimo darbuotojų, kurios vardas ir pavardė DELFI žinomi, sakė eilėraščius iš E. Vareikio ėmusi gauti maždaug 2007 m.

„Nepamenu, kokiu būdu jis gavo mano elektroninio pašto adresą, bet atmenu jausmą, kad pirmąsyk gavusi laišką nustebau. Kartu pagalvojau, kad gal net reikėtų padėkoti ar parašyti, kad kūryba graži. Jaunai, tik ką studijas baigusiais merginai buvo kiek netikėtas dėmesys iš Seimo nario.

Tie eilėraščiai buvo siunčiami nuolat, tie, kuriuos atsiversdavau, daugiausia buvo apie meilę, aistras, dažnai iliustruoti moterų (ir nuogų) siluetais. Ruoniu save mėgęs vadinti Seimo narys, matyt, turėjo ir taip lavino lakią savo vaizduotę, siuntinėdamas eiles jaunoms esamoms ir būsimoms kolegėms“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji sakė E. Vareikio kūrybos nepageidavusi gauti, neturėjusi ketinimų skaityti, tačiau visada iš naujo nustebdavo asmeninėje pašto dėžutėje aptikusi laišką iš oficialios Seimo nario pašto dėžutės.

„Tiksliai pamenu, kad vienas paskutinių gautų eilėraščių nustebino gašloku vaizdu ir turiniu, todėl paprašiau nebesiųsti nei eilėraščių, nei tokių iliustracijų. Esu girdėjusi, kad E. Vareikio eilėraščius gaudavo ne viena mergina. Mane stebino Seimo nario drąsa, tikslinis jaunų merginų savotiškas terorizavimas savo eilėmis, kurių, matyt, nė viena nepageidavome gauti“ , – dėstė ji.

Ekspertė: tokios žinutės pavojingos

Su E. Vareikio laiškų kopijomis susipažinusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji patarėja Laima Vengalė-Dits pateikė savo verdiktą. Jos teigimu, minėtus laiškus galima traktuoti kaip seksualinį priekabiavimą.

„Kiek peržiūrėjau vaizdą ir turinį, yra ir paveikslėliai, apsinuoginusi mergina sėdi, šalia jos vyras, minimi erotiniai sapnai, aistra, nuodėmė, kūniškumas, nuodėmingas rytas, uždraustas vaisius, bučiuotis rojaus sode – turinį kiekvienas žmogus įvertintų labai individualiai, bet tai nėra susiję su dalykinėmis savybėmis. Toks žinučių turinys, aišku, neturėtų būti siunčiamas kolegoms, arba dėstytojas neturėtų siųsti studentams, nes kiekvienas žmogus tikrai tą gali priimti kaip seksualinį priekabiavimą.

Galų gale, bet kuri mergina, gavusi tokią žinutę, gali sutrikti ir labai nesmagiai pasijusti, nes nežinos, ko tokiais laiškais iš jos norima – ar tai būtų darbdavys, ar kolega. Tai nėra niekaip susiję su darbu“, – teigė ekspertė.

L. Vengalės-Dits aiškinimu, seksualinis priekabiavimas Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme apibrėžiamas kaip nepageidaujamas, užgaulus elgesys, išreikštas tiek žodžiu, tiek raštu, tiek fiziniu veiksmu.

„Manau, kad daug kam būtų nepageidaujama gauti tokias neaiškaus turinio su seksualumu susijusias žinutes. (…) Jeigu gaučiau tokių žinučių, visiškai nesuprasčiau, jausčiausi sutrikusi, nežinočiau, kaip elgtis, ko iš manęs norima. Iš jų manyčiau, kad į mane apeliuojama kaip į moterį, iš kurios, ko gero, norima seksualumo ir yra užuominos apie tai. Tokios žinutės labai pavojingos“, – kalbėjo L. Vengalė-Dits.

Jos teigimu, merginos turėtų pirmiausia apie tokias žinutes įspėti darbdavį – šis privalo imtis priemonių, kad darbuotojas nepatirtų seksualinio priekabiavimo. Taip pat laiškų siuntėjui galima atrašyti ir paprašyti žinučių daugiau nesiųsti.

Susidūrus su panašiais atvejais, L. Vengalė-Dits kviečia kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigą. Tai raginama daryti kuo greičiau, kol dar šviežia, skųsti galima nepraėjus trims mėnesiams nuo veiksmų padarymo arba jų paaiškėjimo.

E. Vareikis: čia nieko baisaus

„Aš rašau eilėraščius, leidžiu knygą, mes pasikeitinėjame (eilėraščiais – DELFI). Pasiskaitymui. Vienos atsako, sako, gražu, atsiųskit dar. Čia nieko baisaus“, – klausiamas, kodėl merginoms siuntinėja keistus eilėraščius, pirmadienį atsakė E. Vareikis.

Išgirdęs, kad tokiuose veiksmuose specialistai įžvelgia seksualinį priekabiavimą, parlamentaras giliai atsiduso. „Nežinau, mano knygos leidžiamos, niekas labai prie jų nekimba. Juokingai skamba“, – sakė parlamentaras.

E. Vareikio teigimu, jei manoma, kad tai neetiška, jis taip nebedarys. „Aš negalvojau, kad čia neetiška, aš neturiu jokių blogų intencijų. (…) Tikrai prie nieko nepriekabiauju“, – kalbėjo E. Vareikis.

Egidijus Vareikis

Antradienį susisiekęs su DELFI, E. Vareikis tvirtino susisiekęs su lygių galimybių kontroliere Agneta Skardžiuvene, iš kurios esą išgirdo, kad šis klausimas nėra tarnybos kompetencija.

Jis taip pat aiškina merginų jau atsiprašęs.

„Parašiau raštą, kad tikrai niekados neturėjau jokių blogų intencijų ir jeigu kam gali pasirodyti, kad tai yra gundymai elgtis nederamai, dėl to labai apgailestauju ir tikrai atsiprašau, prašau niekados negalvoti, kad tokių intencijų būta“, – dėstė E. Vareikis.

DELFI primena, kad E. Vareikis turėjęs rimtų problemų dėl alkoholio.

Vis dėlto po 2013 metų istorijos E. Vareikis kardinaliai pakeitė gyvenimo būdą. Praėjęs reabilitaciją, jis sustabdė narystę konservatorių partijoje ir prisijungė prie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), su kuria laimėjo praėjusių metų Seimo rinkimuose.