Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narių Tomo Tomilino ir Jono Jaručio pataisa siūloma padidinti pareiginės algos koeficientus 13 procentų, t. y., lygiai tiek, kiek buvo padidinti aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų pareiginės algos koeficientai.

Ministrui Pirmininkui nustačius koeficientą 29,2, 2019 metais pareiginė alga siektų 5052 eurus (dabar siekia 4463 eurų), ministrams – koeficientą 26,89 atitinkamai – 4652 eurus (dabar ji siekia 4117 eurų).

Įstatymo projekto tikslas, anot pataisos autorių – padidinti ministrų ir Ministro Pirmininko pareiginės algos koeficientus, siekiant suderinti šių politikų darbo apmokėjimą su valstybės tarnautojų apmokėjimu už darbą ir sudaryti sąlygas mokėti teisingą darbo užmokestį, neleidžiantį atsirasti nepagrįstoms darbo užmokesčio dydžių disproporcijoms.

Aiškinamajame rašte atkreipiamas dėmesys, kad šių valstybės politikų nuo 2014 metų, kai pareiginių algų dydžiai buvo sugrąžinti į prieš kriziniu laikotarpiu galiojančius pareiginių algų dydžius, nė karto nebuvo didinti.

DELFI primena, kad oficialios statistikos portalas skelbia, kad 2019 metų antrąjį ketvirtį viešajame sektoriuje vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis sudarė 1 339,9 EUR ir buvo 2,8 proc. didesnis, privačiajame – 1 266,1 EUR ir buvo 1,8 proc. didesnis.