Valdančiosios koalicijos oponentų nuomone, situacija iš ties įdomi, ir ne tik J. Narkevičiaus klausimas gali spręstis po biudžeto priėmimo – galbūt ir premjero politinė ateitis.

„Viskas ateis po biudžeto“

Lietuvos Liberalų sąjūdžio atstovas, parlamentaras Eugenijus Gentvilas sutinka, kad po biudžeto priėmimo galima laukti gana drastiškų sprendimų – kad ir premjero Sauliaus Skvernelio pasitraukimo. Anot jo, viskas tik laiko klausimas.

„Mano įsitikinimų valstiečių uždavinys – užsitikrinti pajamas į biudžetą. Šiandien net ir su konservatorių pagalba jiems pavyko patvirtinti akcizų įstatymą, kas jau duoda kažkiek milijonų. Dar lieka 4 mokestiniai įstatymai. Jei pavyksta priimti įvairių susitarimų būdų dar tuos 4 mokestinius įstatymus, jie padengia visus savo įsipareigojimus. Aš sakau, kad tai bukas įstatymas – prisižadėti populistiškai, lengvabūdiškai, o tada apmokestinti tautą, kad tie pinigai būtų surinkti“, – DELFI sakė E. Gentvilas.

Jis sakė suprantantis, kad dabar S. Skvernelis negali ardyti valdančiosios koalicijos.

„O tada parodo koalicijos gyvybingumą, tai tampa tam tikru priešnuodžiu kovoje prieš prezidentą, kita vertus, jei S. Skvernelis nenorės ilgalaikėje perspektyvoje konfrontuoti su prezidentu, tai J. Narkevičių atleis, bet metų darbas – biudžetas, jau būtų padarytas. O po ir pačiam S. Skverneliui, nežinia, ar yra noras būti daugiau su tais valdančiaisiais. Manau, kad biudžeto patvirtinimas yra jo, kaip Vyriausybės vadovo moralinis įsipareigojimas. Jis negali dabar ardyti valdančiosios koalicijos, išeiti iš valstiečių“, – kalbėjo parlamentaras.

Jo teigimu, įveikus biudžeto priėmimą, galimi ir kiti klausimai, bei jų sprendimas.

Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Gitanas Nausėda

„Yra tokia patarlė – padarei darbą, drąsiai vaikščiok. Patvirtinus biudžetą gali atsirasti įvairios politinės perturbacijos, neatmeskime galimybės, kad ir S. Skverneliui ateis apsisprendimo diena, ar su valstiečiais eiti į 2020 metų rinkimus, ar daryti kažką separatiško“, – kalbėjo politikas.

Jo teigimu, ne tik J. Narkevičiaus ir premjero klausimas gali spręstis.

„Viskas ateis po biudžeto – J. Narkevičiaus klausimas, šitos koalicijos klausimas, S. Skvernelio ir Viktoro Pranckiečio sprendimai, manau, kad jie kartu kažką suplanuos, ar jau suplanavę yra. Bet šituo požiūriu aš suprantu, kad nepriėmus biudžeto skaldyti koaliciją – patiems išeiti, ar atleisti J. Narkevičių, tai būtų traktuojama, kad savomis rankomis sugriovė koaliciją ir valstybė neturi biudžeto“, – DELFI sakė E. Gentvilas.

„Įsivaizduokime S. Skvernelio pasitraukimą iš premjero posto, ar net iš valstiečių tarpo, biudžetas pakimba, jis nepriimamas, tada vos ne pirmalaikiai Seimo rinkimai. (…) Manau, kad tai yra protingas sprendimas, iš jų varpinės žiūrint“, – kalbėjo E. Gentvilas, pridurdamas, kad atleidus J. Narkevičių griūtų valdančioji dauguma, gyvenama būtų be biudžeto.

„Tai aš kaip ir oponentas J. Narkevičiaus galiu palūkėti tas kelias savaites, kad tik jis nieko nedarytų daugiau“, – kalbėjo politikas.

Paklaustas, ar pirmadienį teisinių argumentų neradęs J. Narkevičiaus atleidimo neradęs premjeras turėjo kitą kelią, E. Gentvilas tikino, kad ne. Tačiau tai nereiškia, kad negalima jo už šį sprendimą kritikuoti.

„Ne, kitos išeities jis neturėjo. Bet ir motyvai parinkti, kad nėra įstatymo pažeidimo, lai elgiasi amoraliai, politiškai neteisingai, svarbu, kad nieko nenugalabijo“, – ironizavo E. Gentvilas.

Konfliktas gali kainuoti brangiai

Buvęs valstiečių frakcijos narys, dabar Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Povilas Urbšys taip pat tikino, kad politinė dėlionė gali stipriai keistis po biudžeto priėmimo. O J. Narkevičių ministro posto valdantieji saugo net nebijodami konflikto su prezidentu.

„Galima sakyti, kad naudojamos antgamtinės priemonės, siekiant išsaugoti susisiekimo ministrą J. Narkevičių, net nevengiant susipriešinti su prezidentu G. Nausėda. Galima čia kalbėti, ar tą neskaidrumo taurė jau perpildyta, ar ją dar reikia pildyti. Bet faktas yra toks, kad tai pirmas labai didelis konfliktas. Valdantieji ant savo santarvės aukuro bando paaukoti prezidento autoritetą. Ar tai ilgai tęsis, lieka atviras klausimas, nes bet kokiu atveju reikės prezidento parašo ant biudžeto“, – priminė politikas.

P. Urbšys teigė nemanantis, kad prezidentas taip lengvai ims ir nusileis.

„Galima sutikti ir su tais politikais, kurie sako, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija po biudžeto priėmimo gali likti prie suskilusios geldos. (…) Kalbama yra ne tik apie biudžeto priėmimą, bet ir apie pačios koalicijos tvarumą, keliant ultimatumus“, – kalbėjo P. Urbšys.

Jis svarstė, kad negalima atmesti ir pirmalaikių rinkimų minties. Kuri, dėl konflikto su prezidentu, gali pasirodyti ne tokia jau ir nereali.

„Jeigu dauguma ignoruos prezidento pastabas, neatmetu galimybės, jog gali susidaryti situacija dėl pirmalaikių rinkimų. Nes prezidentas turi jausti, kad nepasitenkinimas dabartiniais valdančiaisiais jau pramušė dugną. Ir šiuo atveju tas biudžetas, kuris yra nebus iki galo subalansuotas, neatitiks jis visų lūkesčių. Ir jei dar valdantieji ignoruos prezidento siūlymus, tai savotiškai prezidentui nieko kito neliks, kaip jis turės parodyti savo galias netvirtinant biudžeto“, – apie vieną iš galimų scenarijų svarstė P. Urbšys.

Jaroslavas Narkevičius

Parlamentaras tikino, kad sunkiai įsivaizduoja premjero S. Skvernelio pasitraukimo scenarijų.

„Nes jis save visiškai diskredituotų. (…) Bet yra vienas dalykas man yra labai paslaptingas. Viešojoje erdvėje kalbama, kad vyksta kažkokie santykiai tarp Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir S. Skvernelio. Norėtųsi, kad premjeras labai aiškiai pasakytų, nes kol nėra, tai neigiamai atrodo ir paties premjero vertinimas. Atrodo, kad vadovaujasi jis tik politiniu išskaičiavimu“, – kalbėjo politikas.

„Jei premjeras traukiasi, tai kur? Ar jis sėdasi į Seimo nario vietą, nemanau, kad jis galvotų apie tai, kad visos galimybės jau yra išsemtos ir tik parlamentaro vietoje save gali realizuoti. Manau, kad jis tikrai galvoja kaip tęs savo politikos darbus ir galbūt politinę jėgą. Bet bijau, kad jam neliks jokio kito varianto – arba visiškai išeiti, arba likti su valstiečiais“, – kalbėjo jis.

„S. Skvernelio rebusas dėl jo politinės ateities yra tikrai sudėtingas“, – situaciją vertino P. Urbšys.