Už įstatymo projektą balsavo 120 parlamentarų. Balsavusių prieš ir susilaikusių nebuvo.

Praėjusią savaitę dėl priedų prie atlyginimų su koronavirusu (COVID-19) dirbantiems medikams nesugebėjęs apsispręsti Seimas prie šio klausimo grįžo antradienį iš pat ryto.

„Per praėjusią savaitę sulaukiau ypatingai daug jūsų klausimų, dėl to noriu atkreipti dėmesį į tai, kad pirmuoju numeriu šios savaitės Seimo posėdyje svarstysime naująjį pasiūlymą dėl paskatų tiesiogiai dirbantiems su Covid-19. Jame numatyta didinti medikų atlyginimus ir įteisinti medikų bei dirbančiųjų koronaviruso židiniuose atlyginimų priedus nuo balandžio 1 d. Tikiu, kad visi abejones praeitą kartą kėlę klausimai šiandieniniame pasiūlyme yra paliesti, be apsaugos nebus palikta nei viena medicinos įstaigų darbuotojų grupė“, – feisbuke rašė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Projektą pateikusi „valstietė-žalioji“ Asta Kubilienė paaiškino, kad sveikatos įstaigos darbuotojams, dirbantiems ypač pavojingomis sąlygomis, būtų mokami nuo 60 iki 100 proc. priedai.

Parlamentarė pasisakė už tai, kad priedai nebūtų skiriami visiems vienodai.

„Kai kurie šeimos gydytojai, kardiologai dirba nuotoliniu būdu. Tai yra ne tas pats - kai kurie gydytojai dirba su kaukėmis, trimis chalatais(…) . Tai turėtų skirtis tas procentas“, - sakė A. Kubilienė.

Ji sakė atsižvelgusi į konservatorės Irenos Degutienės pasiūlymą ir papildžiusi įstatymą nuostata, kad pavojingumo lygius nustatytų Vyriusybė arba jos įgaliota institucija.

Parlamentarė paaiškino, kad į pasiūlymą dėl priedų „nepakliūna rezidentai, nes jų darbo užmokestis ne iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo“.

Pasak jos, kokioms darbuotojų grupėms bus skiriami priedai, nustatys darbo grupė.

Projekto teikėja A. Kubilienė patikslino, kad dėl gydytojų rezidentų bus sprendžiama atskirai.

„Komiteto posėdžio metu bus svarstomas pasiūlymas pridėti rezidentams 15 proc. priedą, nes jų darbo užmokestis yra ne iš PSDF, o iš biudžeto. Manau, kad sutarsime“, - „Delfi“ teigė A. Kubilienė.

Už siūlymą pateikimo stadijoje balsavo 126 Seimo nariai.

Įregistravo siūlymą dėl rezidentų

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas prie įstatymo projekto įregistravo pasiūlymą, kad priedai būtų skirti ir su virusu kovojantiems rezidentams.

Parlamentaro siūlymu, jiems neturėtų būti daromos išimtys – ir irgi skiriamas priedas, kurio dydis sudarytų nuo 60 proc. iki 100 proc. mėnesinės algos.

Parlamentaras informavo, kad Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė pasiūlymui. Tai reiškia, kad Seimas atskirai dėl jo nebalsuoja, ir, pritarus įstatymo projektui, tas pasiūlymas įsigalioja automatiškai.

Siūlo priedus numatyti ir valytojoms, ir vairuotojams

Dar vienas šios frakcijos narys Justas Džiugelis įregistravo siūlymą, kuriuo siekiama užtikrinti, kad sveikatos priežiūros įstaigos, jos padalinių (filialų) darbuotojams, nepriklausomai nuo to ar jie turi kvalifikaciją, suteikiančią teisę vykdyti asmens sveikatos priežiūros paslaugą, bet faktiškai vykdantiems jiems pavestas darbo funkcijas, dėl kurių tiesiogiai dalyvaujant susiduria su asmenimis, įtariamais užsikrėtus ypač pavojinga užkrečiama liga ar infektuotais ja ligoniais, būtų suteikiami įstatymo projekte numatyti priedai.

Tai yra, kad priedą gautų ne tik gydytojai, slaugytojai, slaugytojų padėjėjai, teikiantys asmens sveikatos priežiūros paslaugą pacientui, bet ir rezidentai, gydytojai – internai, valytojos, kurios faktiškai užtikrina patalpų, kuriuose yra infekcijos židinys ar slaugomas infekcine liga užsikrėtęs pacientas, valymą ir nukenksiminą (dezinfekciją), taip pat greitosios medicinos pagalbos brigados darbuotojai, įskaitant vairuotojus, kurie tiesiogiai kontaktuoja su galimai infektuotu asmeniu, bet neteikia asmens sveikatos priežiūros paslaugos, ir kasdien kelia riziką savo ir savo šeimos sveikatai.

Šį siūlymą Seimo Sveikatos reikalų komitetas atmetė. Tokiam pasiūlymui nepritarė ir Seimas. Už siūlymą balsavo 47, prieš - 35, susilaikė 31 parlamentaras.

Pateikė informaciją apie tai, kokius priedus jau gauna medikai

Seime svarstant klausimą dėl priedų prie atlyginimų koronaviruso židiniuose dirbantiems medikams, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas pateikė informaciją, kokius priedus dar prieš priimant įstatymą gavo medikai.

„Šiauliai visiems medikams, dirbantiems židinyje, moka 100 proc. vidutinės algos dydžio priemoką. (…) Visiems kitiems darbuotojams Šiauliai pakėlė atlyginimą 20-50 proc. (priklausomai nuo to, su kokia rizika susiduria). (…)

Utena ruošiasi įsiteigti mobilų punktą, ir be 100 proc. priedo nuo vidutinės algos niekas neina dirbti.

Klaipėda mokės 100 proc. priedą. (…) Viena Klaipėdos ligoninė jau moka visiems 20 proc. priedą nuo vidutinės algos. Mobilus punktas Klaipėdoje moka visą algą plius plius 50 eurų už 4 valandas. Jeigu dirba per laisvas dienas arba savaitgaliais, moka visą algą plius 100 eurų už 4 valandas.

Panevėžys moka 50 proc. algą, dirbantiems židinyje, karščiavimo klinika - 100 proc. nuo vidutinio atlyginimo.

Vilniaus Santaros klinikos – 50 proc. nuo vidutinio atlyginimo. Vilniaus mobiliuose punktuose moka visą atlyginimą plius 165 eurus už 4 valandas slaugytojoms, kurios ima pasėlius. (…) Karščiavimo klinikoje Vilniuje (…) už vieną pamainą gydytojui prie algos moka papildomai 335 eurus už pamainą, sesutei 250, radiologui – 185 eurus.

Vienintelis miestas Panevėžys, kur ligoninėje moka, 15 proc. prie atlyginimo. (…)

Yra vienas išskirtinis, kuris nieko nemoka. Jo neįvardinsiu“, - sakė A. Matulas.

Praėjusią savaitę siūlymo priimti nepavyko

Valdantieji praėjusią savaitę registravo naują siūlymą dėl medikų atlyginimų kėlimo, kai dėl valdančiųjų ir opozicijos ginčo įstrigo didesnių algų sveikatos priežiūros darbuotojams klausimas, priminė BNS.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovės „valstietės“ Astos Kubilienės bei jos frakcijos kolegos Dariaus Kaminsko registruotos naujos pataisos ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbančių medikų atlyginimų koeficientus didintų nuo 60 iki 100 procentų.

Seimas anksčiau valdančiųjų teikimu planavo ligos židiniuose dirbančių medikų atlyginimus padidinti nuo 50 iki 100 proc., tačiau pritarta opozicinių konservatorių siūlymui atlyginimus kelti visiems medikams. Valdantieji tuomet nedalyvavo galutiniame balsavime, sakydami, kad biudžetas gali nepakelti tokio algų kėlimo visiems medikams.

Įstatymas liko nepriimtas, o šalies vadovas Gitanas Nausėda parlamente įstrigusį sprendimą mokėti užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams didesnius atlyginimus pavadino fiasko. Jo teigimu, atsakomybę dėl to turi prisiimti tiek valdantieji, tiek opozicija.

Po šio ginčo premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad ankstinamas visų medikų atlyginimų kėlimas. Šis pakėlimas buvo planuotas nuo rugsėjo, tačiau nuspręsta algas kelti nuo balandžio pradžios, medikų darbo užmokesčio fondą didinant 18 procentų.