Pareiškimą dėl nepasitikėjimo Ž. Pavilioniu, kurį pasirašė 55 Seimo nariai, parlamente pristačiusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad URK pirmininkas pirmiausiai esą pakenkė Lietuvos diplomatiniams tikslams, kai vizito Sakartvele metu konservatorius išreiškė paramą tik šios šalies opozicionieriams.

„Ž. Pavilionis savo, kaip komiteto pirmininko, neatsakingu elgesiu sistemingai kenkia Seimo vykdomai parlamentinei diplomatijai. Vasario mėnesį išvykęs į komandiruotę turėdamas tikslą sutaikyti Sakartvelo poziciją ir opoziciją, URK pirmininkas ne tik su sužlugdė pačią tarpininkavimo misiją, bet ir nediplomatiškais pareiškimais sukėlė tarptautinį skandalą, kas paskatino dar didesnį tarpusavyje kovojančių pusių susipriešinimą“, – iš Seimo tribūnos parlamentarams pareiškimą pristatinėjo A. Norkienė.

„Valstietė“ taip pat akcentavo, kad, opozicijos vertinimu, URK pirmininką taip pat diskreditavo jo pasisakymai bendraujant su Kremliaus opozicionieriumi apsimetusiu provokatoriumi.

„Birželio 8 d. paviešintame provokatorių įraše matyti, kad Ž. Pavilionis, deramai neįsitikinęs su kokiais asmenimis bendrauja, šiems asmenims atskleidžia Lietuvos diplomatijos veikimo principus, pateikia užsienio politikų pavardes, komentuoja Lietuvos diplomatijos strateginius tikslus bei savo pasisakymais, ignoruodamas konstitucinį valdžių padalijmo principą trečiųjų valstybių piliečių akyse siekia sumenkinti valstybės prezidento vaidmenį užsienio politikoje“, – argumentus dėl nepasitikėjimo dėstė A. Norkienė.

URK pirmininkas S. Skverneliui padovanojo knygą apie Rusijos trolių veiklą

Reaguodamas į opozicijos išsakytas pastabas, Ž. Pavilionis atmetė jam išsakytus priekaištus, esą jis netinkamai elgėsi vasario mėnesį išvykęs į komandiruotę Sakartvele. Priešingai nei tikina opozicija, jis tvirtino nesužlugdęs tarpininkavimo misijos, nes, pasak jo, dirbo nuosekliai, vadovaudamasis vakarietiškomis vertybėmis ir rėmė tą pusę, kurią rėmė ir Vakarai.

„Paradoksalu, kad pasirašę kaltinimus Seimo opozicijos atstovai kaltina mane, kad rėmiau tik vieną pusę. Gal jie galėtų pasakyti, kaip ir už ką turėjau remti Sakartvelo valdančiuosius? Argi nereikėjo pirmiausiai remti diskriminuojamus, kriminalizuojamus ir net į kalėjimus sodinamus opozicijos atstovus Sakartvele? Priminsiu, kad pozicijos veiksmus Sakartvele opozicijos atžvilgiu pasmerkė Vakarai.

Taigi ta „viena pusė“, kurią rėmiau Tbilisyje, buvo demokratijos, ir mums, demokratinėms valstybėms, esminių principų pusė“, – iš Seimo tribūnos sakė Ž. Pavilionis.

Nors savo klaidą dėl bendravimo su Rusijos provokatoriais URK pirmininkas iš dalies pripažino, tačiau jis kartu atkreipė dėmesį į tai, kaip ekspremjeras Saulius Skvernelis reagavo į nutekintą Lenkijos premjero kanceliarijos vadovo susirašinėjimą.

„Kad palengva mokomės, birželio 19 d. parodė ir opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio reakcija į Kremliaus specialiųjų tarnybų paviešintą neautentišką, tariamą Lenkijos premjero kanceliarijos vadovo susirašinėjimą. Cituoju opozicijos lyderio pasisakymą: „jokio komentaro... tokiomis temomis aš nekalbėjau“ – taigi, tikiuosi, kad nekomentuodami priešiškų specialiųjų tarnybų atakų užsienyje panašius standartus visi kartu taikysime ir Lietuvoje, nereaguosime ir tuo atveju, kai jos paliečia politinius konkurentus“, – sakė Ž. Pavilionis.

Baigdamas savo kalbą konservatorius opozicijos lyderiui ir Seimo bibliotekai padovanojo dvi Jessikkos Aro knygas „Putino troliai. Tikros Rusijos informacinio karo istorijos“, pabrėždamas, kad su priešiška Kremliaus veikla geriau susipažinti ir ją suprasti turėtų kiekvienas Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)