Tokią nuostatą siūloma įtvirtinti šios frakcijos narių įregistruotame Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo projekte.

LVŽS frakcija siūlo įteisinti tik savanorišką sprendimą kaupti pensijų fonde. Be to, žmonės turėtų ilgesnę galimybę sustabdyti įmokų mokėjimą ir pačiam kaupiančiajam pasirinkti išmokos laiką ir būdą. Iki šiol kaupiantysis neturi jokios pasirinkimo laisvės pasinaudoti savo sukauptomis lėšomis taip, kaip pats nori.

„Kaupimas turėtų būti be valstybės privalomo nurodymo, leidžiant žmogui laisvai apsispręsti, ką daryti su savo sukauptais pinigais. Reikia visiems laikams užtvirtinti, kad lėšos, kurios nukreipiamos į privačius fondus, yra paties žmogaus nuosavybė“, – sako Aušrinė Norkienė, LVŽS frakcijos Seime seniūnė.

Pagal dabar galiojančius pensijų kaupimo II pakopos fonduose teisės aktus, dirbantieji automatiškai yra įtraukti į pensijų kaupimo II pakopą.

Anot A. Norkienės, tokia tvarka yra neteisinga mažesnes pajamas gaunančių žmonių atžvilgiu ir automatinis įtraukimas žmones verčia jaustis socialiai pažeidžiamais. Be to, žmogus pats yra priverstas ieškoti informacijos, kodėl jam nuskaičiuojami pinigai į fondus ir aiškintis, kodėl jis yra įtrauktas į II pakopos pensijų fondą.

Asmenys į kaupimą įtraukiami neatsižvelgiant į jų gaunamą darbo užmokesčio dydį, įsipareigojimus, pragyvenimo galimybes.

„Daugelį gyventojų piktina situacija, kad žmogus neturi pasirinkimo. Pagal galiojantį įstatymą negalima nutraukti kaupimo ir atsiimti jau sukauptas lėšas, susiklosčius gyvenimiškai situacijai ir susidūrus su sunkumais, pavyzdžiui, dėl ligos ar šeimos pagausėjimo, palūkanų naštos, būsto įsigijimo ir pan. Įstatyme išimčių nėra. Vienintelis būdas – įmokų sustabdymas 12 mėnesių per visą kaupimo laikotarpį“, – teigia Guoda Burokienė, LVŽS frakcijos seniūnės pavaduotoja.

Kaip primena LVŽS, nuo 2019 m. sausio 1 d. kas trejus metus pilnamečiai asmenys automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą. Gyventojas turi teisę laikinai, ne daugiau kaip 12 mėnesių ir ne trumpesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui per visą dalyvavimo pensijų kaupime laikotarpį, sustabdyti pensijų įmokų pervedimą.

Tas, kuris per nustatytą terminą nesudaro sutarties su savo pasirinkta pensijų kaupimo bendrove, tampa tos kaupimo bendrovės, kuriai jis automatiškai priskirtas, pensijų fondo dalyviu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją