Tokią Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisą pristatyti ketinantis politikas sako, kad ją priėmus būtų suteikta galimybė pirmąjį būstą su valstybės parama įsigyti didesniam žmonių skaičiui.

„Jei abu sutuoktiniai arba vienas vaikus auginantis asmuo yra iki 36 metų amžiaus, pagal dabar galiojantį įstatymą yra laikomi „jauna šeima“, nes tokį amžių pasirinko įstatymų leidėjas. Tačiau dėl socialinės ir demografinės kaitos ši įstatymo formuluotė tampa problematiška“,- sako projekto autorius G. Paluckas.

Jis pastebi tendenciją, kad dabar jauni žmonės sprendimą sudaryti santuoką priima vėliau.„Vienas sutuoktinių dažnai gali būti vyresnis nei 36 metai, taigi sutuoktiniai negali pasinaudoti įstatymu numatyta parama. Tai prieštarauja intencijai, kad kuo daugiau Lietuvos šeimų turėtų galimybę įsigyti nuosavą būstą",- sako G. Paluckas.

Šiuo metu įstatymas apibrėžia „jaunas šeimas“ kaip šeimas,kurių abu sutuoktiniai yra iki 36 metų.

Įvairioms frakcijoms atstovaujantys parlamentarai mano, kad siūlymas išplėsti jaunų šeimų amžiaus ribą nuo 36 iki 40 metų yra svarstytinas ir patrauklus, tačiau galimybę jį įgyvendinti vertina rezervuotai.Eltos žurnalistės kalbinti politikai siūlė tokias idėjas vertinti labai atsakingai, kvietė matyti dvi medalio puses, svarstyti, ar apskritai reikalingas jaunos šeimos amžiaus ribos apibrėžimas.

Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė sako, kad siūlymas įdomus ir tikrai svarstytinas, nes demografinė situacija šalyje tiesiog tragiška. Tačiau ji įžvelgia dvi medalio puses.

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

„Mane šiek tiek gąsdina siūlymas didinti jaunų šeimų amžių, nes tokiu būdu valstybė skatina dar labiau atidėti šeimos planavimą. Jauni žmonės vis labiau atidėlioja įvairius šeimyninius įsipareigojimus. Manau, kad šios rizikos turi būti pamatuotos ir įvertintos, nes norėdami gero, galime sukurti priešingą efektą",- sako parlamentarė.

Jei jaunas šeimas nuo šiol traktuosime iki 40, o ne iki 36 metų, tuomet, anot Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Andriaus Kupčinsko, kyla klausimas, ar tos ribos apskritai reikalingos apibrėžiant, kas yra jauna šeima.

“Pasiūlymas dėl jaunos šeimos amžiaus ilginimo susijęs su valstybės parama pirmajam būstui įsigyti. Manau,kad prasmingiau būtų vertinti per kitus kriterijus, pvz. šeimos turto deklaracijas, turi sutuoktiniai kito turto ar ne, ar augina nepilnamečius vaikus ar ne, nes net ir 40 metų amžiaus kriterijus gali būti diskriminuojantis, ypač matant statistiką ir tendencijas, kad šeimos kuriamos vyresniame amžiuje“,- sako Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje dirbantis A. Kupčinskas.

Jeigu Seimas pritartų G. Palucko siūlymui, įstatyme būtų numatyta, kad „jauna šeima – šeima, kurioje kiekvienas iš sutuoktinių ar asmenų, sudariusių registruotos partnerystės sutartį, yra iki 40 metų, taip pat šeima, kurioje motina arba tėvas, globėjas (rūpintojas) vieni augina vieną ar daugiau vaikų arba (ir) vaiką (vaikus), kuriam (kuriems) nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), ir yra iki 40 metų.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)