Siūlomos įstatymo pataisos numato galimybę europarlamentarams, merams ar savivaldybių tarybų nariams po sėkmingų rinkimų į Seimą pasirinkti, kurį mandatą pasilikti. Tokiu atveju, būtų nebegražintas tik piniginis užstatas. Dalis parlamentarų būgštauja, kad ši iniciatyva yra naudinga kai kurioms partijoms.

Vienas iš naujojo projekto iniciatorių, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Valerijus Simulikas, teigia, kad įregistruotos pataisos remiasi savivaldų pavyzdžiu.

„Tai yra analogija su savivaldom, kai Seimo nariai, žmonės, kurie turi mandatą, nesuderinamą su tarybos nario mandatu, gali dalyvauti rinkimuose mokėdami užstatą, dešimt vidutinių atlyginimų. Tas pats siūloma padaryti su Seimo nario mandatu, kad galėtų dalyvauti bet kas: meras, Europos parlamento narys, tas, kurio pareigos kertasi su Seimo nario mandato pareigomis“, – teigė parlamentaras.

Anot politiko, įstatymo pataisos numato, kad Seimo narys, laimėjęs mandatą, galėtų pasirinkti ar palikti užstatą valstybei, ar visgi pasirinkti mandatą.

„Šiandien dienai yra siūloma sistema, kurioje žmogus, užimantis pareigas, besikertančias su Seimo nario mandatu, imperatyviai netenka savo buvusių pareigų. (...) Teisė rinktis žmogui paliekama, sumokant didelę sumą pinigų valstybei“, – savo poziciją išsakė V. Simulikas.

Liberalų frakcijos narys Eugenijus Gentvilas 2015 m. palaikęs „valstietės“ R. Baškienės iniciatyva įsigaliojusią tvarką, apgailestauja, kad Seime atsirado siekis ją panaikinti.

„Dabar yra bandymas vėl sugrąžinti galimybę įteisinti apgaudinėjimą“, – teigė parlamentaras.

Pasak liberalo E. Gentvilo, šis įstatymo projektas būtų labai naudingas Darbo partijai, nes ji pasinaudotų Viktoro Uspaskicho pavarde, siekdama pritraukti didesnį rinkėjų ratą.

„Čia Uspaskichui bus sudaryta galimybė vesti Darbo partijos sąrašą, pritraukti labai daug balsų, po to pačiam likti Europos parlamente. Tokių apgaulių matytume daugiau ir žemesniame politiniame lygyje, ir pačiuose aukščiausiuose“, – žurnalistams kalbėjo E. Gentvilas.

Anot E. Gentvilo, Darbo partijos suinteresuotumas, priimant šį projektą yra akivaizdus, nes vienas iš projekto iniciatorių yra Andrius Mazuronis, ką tik prisijungęs prie Darbo partijos.