Viena „LNK Žinių“ kalbinta pilietė pasakojo nebepamenanti, kokiame II pakopos fonde kaupia pensijai.

„Nebelaukiau, kol prievarta įmes, bet pati išsirinkau, ką reikėjo“, – sakė ji.

Kitas gyventojas teigė, kad taip pat pasirinko kaupti pats ir anksčiau, nei prasidėjo automatinis įtraukimas į kaupimą.

Dar viena pilietė teigė, jog kaupimą yra sustabdžiusi metams.

„Kol bus priimti kažkokie sprendimai“, – sakė ji.

Kukuraitis: išryškėjo trūkumai

Net ir tuometis socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kuriam vadovaujant buvo įvesta dabartinė tvarka, pripažino, kad pokyčiai būtini.

„Praėjus dvejiems, trejiems, ketveriems metams nuo to laiko pradeda matytis tam tikri sistemos trūkumai ir jie būtinai turi būti keičiami“, – kalbėjo politikas.

Tad vis garsiau skambant gyventojų nepasitenkinimui, parlamentarų pasiūlymų, kaip keisti pensijų kaupimą II pakopoje, – jau dabar visa puokštė.

„Vienas radikaliausias [pasiūlymas] – naikinti pensijų fondus, antras radikaliausias – ką žmonės nori, tą darom“, – kalbėjo atstovo iš valdančiųjų, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Liberalų įsitikinimu, reikia leisti iš II pakopos pensijų sistemos pasitraukti ir tuo pačiu – panaudoti pinigus pinigus tam tikroms reikmėms.

„Šiandien yra daug žmonių, kurie, turbūt, norėtų pasitraukti, o čia yra tas pats kas iš TSRS išstoti. Lankstumo trūksta“, – vertino E. Gentvilas.

Gentvilas: socialdemokratų kalbos radikalios

Atstovas iš opozicijos, Seimo demokratas L. Kukuraitis idėją dėl pasitraukimo iš fondų įvertino skeptiškai.

„Išėjimo variantas atrodo labai patraukliai, lyg tai aš čia turiu sukaupęs šiuo metu 7 ar 10 tūkst. eurų, lengvai juos pasiimsiu ir galiu daryti, ką nori – mašiną nusipirksiu, kažkokius kitus kaštus padengsiu. Bet rimtai apie tai kalbant, reikia suprast, kad tarp tų pinigų yra dalis valstybės indėlio, tai reiškia, kad jį reikėtų atskaičiuoti“, – pažymėjo Seimo narys.

Vietoje išėjimo, demokratų matymu, reikia leisti susistabdyti kaupimą neribotam laikui. Jų gretose svarstoma, ar apskritai nereikėtų atsisakyti periodinių išmokų ir viską palikti „Sodros“ anuitetams.

„Reikia daryti langus reguliarius, kada žmonės galėtų stabdyti neribotam laikui dalyvavimą fonduose“, – dėstė L. Kukuraitis.

Algirdas Sysas

Socialdemokratai savo pataisas Seime jau užregistravo – parlamentaras Algirdas Sysas pasiūlė automatinį įtraukimą į kaupimo sistemą panaikinti ir padidinti lubas sukauptos sumos, kurią būtų galima išsiimti išėjus į pensiją.

„Jeigu šiandien pensijos vidurkis yra 600 ir daugiau eurų, o periodinė išmoka yra 23 eurai, tai tikrai tai stipriai nedaro įtakos oresniam ir geresniam gyvenimui. Tikslas buvo, kad ši priemoka iš II pensijų pakopos sudarytų 20 ar 30 proc.“, – „LNK Žinioms“ komentavo A. Sysas.

E. Gentvilas teigė, kad pastarojo politiko pasisakymai, kad išvis reikėtų naikinti kaupimą II pakopoje, radikalūs.

„Aš su tuo nesutinku. A. Sysas atrodys kaip dramblys įlindęs į stiklo gaminių parduotuvę“, – kalbėjo politikas.

Kukuraitis: valdantieji negali kišti galvos į smėlį

Kol parlamentarai siūlymais lenktyniauja dar nė neprasidėjus pavasario sesijai, Vyriausybė jokių grandiozinių pokyčių nežada – kalbama tik apie galimas smulkias korekcijas.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės įsitikinimu, taisant kaupimo II pakopoje tvarką, reikia nepamiršti nuoseklumo ir stabilumo. Ji pažymėjo, kad sistemos pokyčiai, ir gana ženklūs, buvo padaryti praėjusios Seimo kadencijos metu, tad, ministrės nuomone, reikia sulaukti, kada jie duos efektą.

„Per 20 metų jau 24 kartus yra keitimai daryti, tai pačiai sistemai nepriduoda patikimumo“, – antrino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Linas Kukuraitis

L. Kukuraitis aiškino, kad Vyriausybė šioje situacijoje „negali kišti galvos į smėlį ir apsisaugoti bendromis frazėmis apie ilgalaikę pensijų sistemą, kad pokyčiai turi būti daromi iš lėto ir labai retai“.

Valdančiųjų ir Vyriausybės laikysena stebėjosi ir A. Sysas: esą politikai nuleido rankas ir sako, kad sistema gera, nors kadaise dėl jos kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie pensijų kaupimą II pakopoje žiūrėkite čia: