Pagal įstatymo projektą, pirmą kartą su maišeliu marihuanos įkliuvusiam žmogui grėstų įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 250 eurų. Įkliuvus dar kartą bauda būtų nuo 250 iki 400 eurų.

Įstatyme numatyta ir alternatyva – vietoje baudos jis gali sudalyvauti narkomanijos prevencijos ar panašiose programose.

Šiuo metu už neteisėtą disponavimą bet kokia psichotropine medžiaga, taip pat ir kanapėmis, Baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – viešieji darbai, arba laisvės apribojimas, arba bauda, arba areštas.

Svarstant tokį pasiūlymą Teisės ir teisėtvarkos komitete (TTK), Agnė Širinskienė išreiškė nuomonė, kad numatytos baudos yra gerokai per mažos.

„Suprantu, labai gaila narkomanų, jie nedaug uždirba, neturi pinigų baudoms susimokėti, taip ironizuoju. Bet sankcija, kuri numatyta, suprantant veiklos pavojingumą, švelniai tariant, maža. Vargu ar po infliacijos dabar dozė tiek kainuoja. Nekalbu jau apie tai, kad yra sankcija įspėjimas, kuri nemotyvuos niekaip gydytis, eiti ir klausyti kažkokias programas. Mano galva reikia labai gerai pagalvoti ir dėl visų sankcijų dydžių“, – sakė ji.

TTK pirmininkas Stasys Šedbaras paminėjo, kad nelabai aišku, kodėl reikia išskirti būtent kanapes, bet tokia yra kompromisinė pozicija.

„Tokia buvo kai kurių frakcijos dalių nuomonė, Jeigu bus taip, tai gali projektas tikėtis sėkmės. Jeigu ne, tai bus toks pat rezultatas“, – pažymėjo jis.

Tiesa, komitete pažymėta, kad Lietuva būtų ne vienintelė, taikanti skirtingą atsakomybę už narkotikus, paminėta, kad, pavyzdžiui, Prancūzijoje griežčiau baudžiami tie, kurie įkliūna su heroinu ar kokainu.

Galiausiai 6 komiteto nariai nubalsavo už tokio projekto pateikimą Seimui, o Agnė Širinskienė ir Algirdas Stončaitis susilaikė.

„Nors apgailestauju, kad išskirtos kanapės, nors, manau, kad tai nėra teisinga, pritariu šitam“, – balsuodamas už sakė konservatorius Andrius Navickas.

Dabar jis keliaus į Seimo posėdžių salę, kur Seimo nariai diskutuos dėl šio projekto.

Laisvės partijos narė ir dekriminalizavimo įstatymo iniciatorė Morgana Danielė tvirtina, kad tai – kompromisinis variantas.

„Laisvės partija jau buvo pateikusi savo variantą, kuris būtų leidęs su visa Europos strategija judėti link persekiojimo mažinimo ir susitelkimo į pagalbą vartojantiems žmonėms. Dabar, žinoma, labai apmaudu, kad pažeidžiamiausi, vartojantys didžiausią žalą keliančias ir didžiausią priklausomybės potencialą turinčias medžiagas, paliekami „už borto“, toliau būti „konsultuojamiems“ ir „gydomiems“ Baudžiamuoju kodeksu ir įkalinimu. Tačiau matome, kad visapusiškas klausimo suvokimas užima daugiau laiko, politika yra kompromisų menas“, – komentavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)