„Valstiečių“ frakcijos narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga siūlo finansiškai skatinti senjorus nuo 65 metų. Visgi, pasak premjerės Ingridos Šimonytės, sprendimas 100 eurų paskatą skirti vyresniems nei 75 metų amžiaus gyventojams yra paremtas statistiniais argumentais.

„Argumentacija remiasi statistika. Ji liudija du dalykus: pirmiausia yra tos amžiaus grupės, kuriose skiepijimosi arba imunizacijos rodikliai (…) yra ženkliai blogesni nei amžiaus grupėje 65-75, todėl, kad šioje amžiaus grupėje neimunizuotų žmonių yra apie 15 proc. Grupėje 80+ yra virš 30 proc. Grupėje 75-79 yra maždaug 25 proc. Tai pirmas dalykas yra labai ženklus skirtumas imunizacijos rodikliuose“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo I. Šimonytė.

Dar ženklesni skirtumai, pasak jos, yra šių amžiaus grupių mirtingumo rodikliuose.

„Akivaizdu, kad amžiaus grupė 75+ yra dėl įvairių priežasčių pati jautriausia ir jos paskiepijimo mastai yra dabar nepakankami, ir būtent juos reikėtų labiausiai dabar skatinti“, – sakė premjerė.

„Tikrai žmogiškai aš jums pasakysiu labai paprastai: jei nors kelias gyvybes tokiu būdu pavyks išgelbėti, tikrai žmogiškai aš būsiu tuo patenkinta“, – akcentavo I. Šimonytė.

Skvernelis teigia, kad labiau palaikytų Verygos siūlymą: frakcijoje nuomonės skirtingos

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis teigė, kad frakcijoje yra įvairios nuomonės.

„Tikslas pats gal, pavėlavus kitoms priemonėms, nėra blogas, tačiau jis neturi būti diskriminacinis. Šiandien mes matome neatsakytą klausimą dėl amžiaus grupės. Galima, matyt, pagrįsti, kodėl būtent 75 metai, bet kodėl tie žmonės, kurie jau pasiskiepijo tos pačios amžiaus grupės, nėra skatinami? Taip priešinama visuomenė ir galiausiai tokiu būdu bandoma nupirkti dalį visuomenės“, – komentavo S. Skvernelis.

Jo nuomone, jei projektui bus pritarta, Seimo nariai teiks pasiūlymus plėsti skatinamų senjorų amžiaus grupę.

„Mes palaikytume labiau A. Verygos projektą“, – paaiškino parlamentaras.

Veryga: mirčių pradeda daugėti amžiaus grupėje nuo 60 metų

Pats alternatyvaus siūlymo autorius A. Veryga teigė, kad daugiausia mirčių prasideda amžiaus grupėje nuo 60 metų.

„Jei pažiūrėsime į mirčių skaičius – kokiose amžiaus kategorijose pradeda drastiškai auti mirčių skaičiai, dar šiandien prieš posėdį pažiūrėjau, tai tikrai ne nuo 75 metų, gerokai anksčiau. Man atrodo, kad 60-69 metų amžiaus kategorijoje yra tas pagrindinis lūžis, kur yra daug daugiau mirčių“, – aiškino politikas.

Seimo pirmininkė tikisi didelio palaikymo

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad pritarti reikėtų Vyriausybės siūlymui.

„Tikiuosi, kad šiandien, svarstant šį klausimą, bus pakankamai didelis pritarimas tokiam siūlymui“, – sakė Seimo pirmininkė.

Jos nuomone, Vyriausybės teikiamas pasiūlymas yra logiškas.

„Nematau priežasčių jam nepritarti“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Sysas idėją vadina susipriešinimo taktika: pinigus reikia panaudoti racionaliau

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno Algirdo Syso teigimu, frakcija nepalaiko apskritai siūlymo finansiškai skatinti skiepytis nusprendusius senjorus.

„Manau, kad pinigus reikia panaudoti racionaliau. Tai yra supriešinimo taktika, o ne naudos“, – komentavo A. Sysas.

„Didžiausias paradoksas: žmonėms, kurie nenori 75 metų skiepytis, siūloma 100 eurų, kad jie tik pasiskiepytų, o tie, kurie nori dirbti, bet nenori skiepytis, turi susimokėti už skiepą. Čia tokie įdomūs dalykai dedasi ir dėsis šiandien Seime.

Mūsų, socialdemokratų nuomone, tuos pinigus geriau skirti medikams“, – pridūrė parlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)