Rezoliucijos projekte, kurį inicijavo ir įregistravo Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas ir kurį pasirašė dar keliolika Seimo narių, yra išvardijami karo Ukrainoje įvykiai, pažymint, kad „Rusija yra terorizmą remianti ir vykdanti valstybė“.

„(Seimas) pasisako už tai, kad suvienytomis tarptautinės bendruomenės pastangomis ir remiantis istorijoje žinomais precedentais (Niurnbergo, Tokijo, Siera Leonės ir kiti specialieji tribunolai) būtų įsteigtas Specialusis Tarptautinis Baudžiamasis Tribunolas (tolias – Specialusis Tribunolas) Rusijos agresijos nusikaltimui prieš suverenią Ukrainą ištyrimui ir įvertinimui bei kaltųjų patraukimui atsakomybėn“, – be viso kito rašoma rezoliucijoje.

Joje taip pat akcentuojama, jog Lietuvos Seimas „laikosi nuomonės, kad teisingumas bus įvykdytas tik tada, kai atsakomybėn bus patraukti Rusijos valstybės vadovai ir kiti aukščiausiojo rango nusikaltimų vykdytojai bei tiesioginiai vykdytojai“.

„Specialusis Tribunolas turėtų turėti galią išduoti tarptautinius arešto orderius ir nebūtų apribotas valstybės imuniteto arba valstybių ir vyriausybių vadovų bei kitų valstybės pareigūnų imuniteto“, – teigiama dokumente.

Rezoliucijoje kreipiamasi ir į kitas valstybes, kad šios „pasinaudotų universaliosios jurisdikcijos principu, tiriant ir patraukiant baudžiamojon atsakomybėn už nusikaltimus žmoniškumui, genocido ar karo nusikaltimus, padarytus už jų teritorijos ribų“.

Kaip Delfi sakė P. Saudargas, Seime dėl šios rezoliucijos bus balsuojama antradienį, po Ukrainos Aukščiausiosios Rados vicepirmininkės O. Kondratiuk kalbos.

Paulius Saudargas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją