Tokį pasiūlymą Seime registravo du valdančiųjų „valstiečių“ atstovai – Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Guoda Burokienė bei Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos vadovas Arūnas Gumuliauskas.

A. Gumuliausko teigimu, LGGRTC – bene vienintelė valstybės institucija, kurios vadovas nėra skiriamas terminuotai.

Pagal projektą, centro generalinį direktorių penkerių metų kadencijai į pareigas skirtų ir iš jų atleistų Seimas Seimo pirmininko teikimu.

Dabar galiojantis įstatymas numato, kad direktorių skiria Seimas premjero teikimu.

Taip pat siūloma nustatyti, kad tas pats asmuo negali eiti generalinio direktoriaus pareigas daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Pasak A. Gumuliausko, premjeras iš skyrimo procedūros išeleminuojamas, nes pati institucija atskaitinga parlamentui, tik už įamžinimo fondo lėšų panaudojimą ataskaitą duoda Vyriausybei.

Anot projekto, centro generaliniu direktoriumi turėtų būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos pilietis, turintis humanitarinių arba socialinių mokslų studijų krypties grupės aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip penkerių metų darbo stažą srityse, susijusiose su centro uždaviniais ir funkcijomis.

Anot A. Gumuliausko, centro taryba pasiūlė keisti įstaigos valdymą.

„Čia nėra primesta iš viršaus, tai daroma su tarybos žinia“, – sakė parlamentaras.

Jis tvirtino, kad planuojama įstatymo pataisas priimti šiemet, kad jau nuo kitų metų LGGRTC vadovautų naujas direktorius.

Dabartinė centro direktorė Birutė Burauskaitė pareigas eina nuo 2009 metų sausio.

LGGRTC pavesta tirti visas genocido bei kitų nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų apraiškas, Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus. Centras inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.