Trečiadienį prie nuotolinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto prisijungusių politikų, jų teko atsiprašyti komiteto pirmininkui Stasiui Šedbarui.

„Dar kartą atsiprašau, nes kolegos nevykdo konstitucinės pareigos, linkiu geros dienos ir iki pasimatymo“, – komiteto posėdį užbaigė jo pirmininkas.

Nors Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete eilės laukia virš 80 projektų.

„Situacija yra tokia, kad projektai yra svarbūs, bet žmonių nėra tiek, kad galėtume svarstyti. Tai akivaizdu, kad tebesitęsia boikotas, ne tik plenarinių posėdžių, bet ir komitetų“, – sakė Seimo socialinių ir darbo reikalų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Opozicijai neprisijungus nesusidaro kvorumas ir posėdžiauti negali pusė komitetų.

Dalis opozicijos atstovų komitetų posėdžių metu sėdi savo kabinetuose. LNK žinios teiravosi, ką veikia opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Seime Lukas Savickas. Jis klausosi Ekonomikos komiteto posėdžio, bet pats prie jo neprisijungia.

„Va, komitetas kaip dirba – nesiseka jiems darbuotis, stoja darbas“, – LNK sakė parlamentaras.

Opozicija pateikė reikalavimus valdantiesiems

Kitus opozicijos atstovus žurnalistai randa susėdusius vienoje bendroje salėje. Agnė Širinskienė sako, kad tai nėra koks nors slaptas maištininkų pasitarimas, jie derina savo reikalavimus.

„Opozicija turi parengti anti–infliacinį paketą, tai dėl to mes susirinkome ir rengiame jį“, – aiškino ji.

Seimo vadovybė svarsto, kad teoriškai priiminėti įstatymus galėtų ir patys valdantieji, be opozicijos. Bet tam reikia, kad Seimo salėje būtų bent 71 politikas.

„Kitą savaitę tikimės turėti 71 balsą, nes labai svarbių projektų priėmimų mes nelabai norime atidėlioti“, – aiškino konservatorius, Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Nors antradienį valdantiesiems net nepavyko patvirtinti vakarinio posėdžio darbotvarkės, todėl posėdis neįvyko.

„Tiesiog tokia yra realybė. Svajoti galima apie daug ką“, – LNK valdančiųjų planus komentavo A. Širinskienė.

Tad valdantiesiems teks pabūti be kelionių.

„Iš komandiruočių šiuo metu keletą atšaukėme“, – sakė J. Razma.

Gali tekti į Seimo salę atvesti sergančius koronavirusu ar kitomis ligomis, jie turėtų sėdėti vertėjų būdelėse virš Seimo posėdžių salės.

„Tos kabinos gali pasitarnauti, kad Seimo nariai galėtų atlikti savo pareigas“, – sakė konservatorius J. Razma.

Valdantieji sprendžia ir ką daryti su komitetų posėdžiais, bent į Teisės ir teisėtvarkos komitetą ketina atsiųsti dar bent vieną konservatorių atstovą. Tada kvorumas bus ir posėdžiai vykti galės.

A. Širinskienė trečiadienį feisbuke atskleidė, kas galėtų būti naujasis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys.

„Na, o Kreivys ryt taps teisės ir teisėtvarkos komiteto nariu – taip jėga įbrukant vieną narį, o ne derybomis pasiekiant, kad opozicija grįžtų į plenarinius ir komitetų posėdžius“, – feisbuke rašė politikė.

„Teoriškai galima, aišku, reikia priversti jiems ir Gabrielių Landsbergį kažkaip posėdžius lankyti, nes pusę metų mes jo nematėme komitete“, – sakė A. Širinskienė.

Agnė Širinskienė

Užsienio reikalų ministras ir valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis G. Landsbergis Seime nebuvo ir antradienį. O komandiruočių bus ir daugiau.

„Tas pats Madridas, kur bus esminiai sprendimai dėl Lietuvos saugumo bus priimami“, – LNK sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis atmeta Prezidentūros kritiką, kad Seimą suskaldė valdančiųjų buldozeris.

„Valdančiąją dauguma, kuri dėl COVID–19 ar dėl kitų priežasčių nelabai gali surinkti 71 balso ir pasitvirtinti darbotvarkės, vadinti buldozeriu turbūt yra kiek stiprus apibūdinimas“, – kalbėjo TS–LKD vadovas.

Antradienį posėdžiauti rinkosi vadinamoji Dialogo grupė, bet nieko nenusprendė, rinkosi ir trečiadienį, bet ir vėl – nieko konkretaus. Nusprendė susirinkti ketvirtadienį.

Dėl grįžimo į posėdžius kalbos nėra, bet atlyginimą jie gaus visą.

Konstitucinis Teismas yra pasakęs, kad gali būti opozicijos toks veiksmas, tada netaikytinos ir sankcijos už posėdžių praleidimą, nebalsavimą“, – sakė J. Razma.

Opozicija ketvirtadienį į Seimo posėdžių salę žada ateiti tik išklausyti prezidento Gitano Nausėdos metinio pranešimo. Tada vėl išeiti į kitą salę.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: