Didina „gyvulių ūkį“

Paprašytas įvertinti Finansų ministerijos pasiūlytus mokestinius pakeitimus, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis pripažino, kad diskusijų Seime dėl jos dar tikrai vyks.

„Kai kuriuose vietose reikės diskutuoti, nes kai ateis į Seimą bus skirtingų nuomonių ir pozicijų. Bet kas liečia verslo liudijimų klausimą, autoservisų, statybų, auklių veiklose. Tai reikia tą peržiūrėti, šis klausimas jau seniai buvo pribrendęs“, – DELFI pasakojo R. Žemaitaitis.

DELFI primena, kad ministerija siūlo naikinti verslo liudijimus auklėms, automobilių ir būsto remontininkams. Panaikinus verslo liudijimus, gyventojai galės dirbti pagal individualią veiklą.

Parlamentaro teigimu jau dabar Lietuvoje yra virš 20 išimčių NT mokesčiui, tam jis kategoriškai nepritaria.

„Tai tam tikrai nepritariu, kategoriškai pasisakysiu, registruosiu savo pasiūlymus“, – tvirtino jis, pridurdamas, kad iš viso reikia naikinti visas išimtis.

„Čia vienareikšmiškai“, – sakė R. Žemaitaitis, paklaustas, ar pasiūlytos naujos išimtys dar didina vadinamąjį „gyvulių ūkį“.

„Nereikia jokių išimčių, reikia jas naikintis, (išimtimis, aut. p.) disponuojama“, – tvirtino parlamentaras.

Remigijus Žemaitaitis

R. Žemaitaičio teigimu, automobilių taršos mokestis taip pat nėra geriausias būdas spręsti susidariusią situaciją. Jo manymu, gali būti ir kitų variantų.

„Jis nereikalingas yra, gal šiai dienai pirmiausia sustabdykime automobilius, įvežamus į rinką, ir juos papildomai apmokestindami. Antras dalykas, reikia pakeisti registracijos tvarką – pavyzdžiui, iš užsienio perkamas automobilis turi būti deklaruojama ta rinkos kaina, kuri iš tikrųjų yra, taip ir Pridėtinės vertės mokestis (PVM) būtų mokamas“, – savo pasiūlymą pateikė jis.

R. Žemaitaitis tikino, kad Finansų ministerija palieka pačiam Seimui spręsti, kurie iš pasiūlymų yra reikalingi, o kurie ne.

„Manau, kad Finansų ministerija bandė atsižvelgti į visų politinių partijų, ar suinteresuotų asmenų prašymus. Vieni sako, kad reikia naikinti lengvatas, kiti – kad reikia automobilių mokesčio. Ministerija padarė tokį paketą ir ministras pateiks Seimui ir jau politikai, kurie turi tautos balsą, lai nusprendžia, ar tai yra gerai, ar ne“, – DELFI kalbėjo parlamentaras.

Neatitinka rinkos kainos?

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius DELFI sakė, kad kol kas, gavus tik žiniasklaidoje pateiktą informaciją apie planus, kažką pasakyti sunku, dar būtina diskutuoti. Jis, visgi, kritiškai vertino Nekilnojamojo turto (NT) mokestį, jo teigimu, ministerijos pateiktame projekte įvardinti skaičiai neatitinka rinkos kainos.

„Kalbant apie NT mokestį, vis dėl to mums pirmiausia reikėtų, kad NT vertė būtų nustatyta pagal rinkos vertę. Nors tai yra deklaruojama, tačiau matome, kad NT vertė tikrai nėra rinkos kainomis pateikta. Individualus gyvenamas namas Vilniaus mieste įkainuotas 120 arba 140 tūkst. eurų. Tai yra tikrai nerealu. Manau, kad nereikėtų leisti tos kartelės žemyn nuo 220 tūkst. iki 100 tūkst., mes galėtume palikti ir 220 tūkst. palikti apmokestinamą turto vertę, jei tikrai būtų įvertinta ir perskaičiuota NT turto vertė pagal rinkos vertę. Manau, kad taip gautume tikrai daugiau pajamų. Ir antras dalykas, nepaliestume tų žmonių, kurie gyvena daugiabučiuose namuose dar nuo sovietmečio, kurių vertė viršija gal ir 100 tūkst. eurų. Tai čia vienas toks diskusinis mokestis“, – DELFI sakė parlamentaras.

Algirdas Butkevičius

Jis teigė, kad daug diskusijų ir pasipriešinimo sulaukiantis automobilių taršos mokestis, turėtų būti priimtas, jei tai planuojama daryti dėl kovos su klimato kaita.

„Bet jeigu tie mokesčiai yra numatyti, kad būtų galima kovoti su klimato kaita, tai tikrai šitą žingsnį mes turime žengti. Bet šiandien negaliu aš konkrečiai atsakyti į šį klausimą“, – kalbėjo A. Butkevičius.

NT mokesčio, pagal Finansų ministerijos projektą, kai kurios grupės galėtų išvengti. A. Butkevičius ir šiam pakeitimui turėjo pasiūlymą.

„Mes dažnai kalbame, kad turime naikinti įvairiausias mokesčių lengvatas, arba atskiroms veikloms sritims jau nebenumatyti tam tikrų išimčių. Bet vis dėl to, turi būti žinoma, kad biudžetiniame sektoriuje dirbantiems ir vykdantiems veiklas ir dabar nėra taikomas NT mokestis. Kitas dalykas, tas, kas generuoja pajamas, turi būti nustatyta minimali NT neapmokestinamoji suma, bet neišskiriant tam tikrų išimčių“, – savo požiūrį pateikė A. Butkevičius.

Gina lengvatą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis suskubo bijančius mokestinių pakeitimų raminti. Jo teigimu, kalbant apie NT mokesčio lengvatą žemės ūkio veikla užsiimantiems asmenims, lyginami „nesulyginami dalykai“. Politikas tvirtino, kad teiginiai apie likusias NT lengvatas, kaip apie didesnį „gyvulių ūkio“ kūrimą yra nepagrįsti.

„Neginu čia nei vieno mokesčio, tačiau bandau sakyti, kad lyginti reikia lyginamus dalykus“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

DELFI primena, kad NT mokesčiu nėra apmokestinamas tas NT, kai juridinių asmenų, kurių daugiau kaip 50 proc. pajamų per mokestinį laikotarpį sudaro pajamos iš žemės ūkio veiklos <...> NT, kuris visas ar kurio dalis naudojami pajamoms iš žemės ūkio veiklos <...> gauti. Taip pat teigiama, kad neapmokestinamas NT mokesčiu yra ir tas NT (arba jo dalis), kai jis yra fizinio asmens naudojamas pajamoms iš žemės ūkio veiklos <…> gauti.

Ramūnas Karbauskis, Vanda Kravčionok

Tokia lengvata toliau galės naudotis ir menininko statusą turintys asmenys, kurio NT arba jo dalis bus naudojamas kaip kūrybinės dirbtuvės (studijos) individualiai kūrybinei veiklai. NT apmokestinamas nėra ir tuo atveju, kai NT arba jo dalis fizinio asmens bus naudojama švietimo darbui. Taip pat įstatyme teigiama, kad NT mokesčio gali nemokėti tos religinės bendruomenės, bendrijos ir centrai, kurių NT naudojamas tik nekomercinei veiklai arba kulto reikmenų gamybai.

Jo teigimu, žemės ūkio sektoriuje dirbantys asmenys už ūkiuose esančių fermų plotus NT mokesčių nemoka.

„Visas ūkininko ūkis yra sujungtas, visas turtas, kaip vienetas. Nėra kažkas išskirta“, – teigė jis, pridurdamas, kad tokia pat tvarka yra taikoma ir kitose Europos sąjungos (ES) šalyse.

Valstiečių lyderis tvirtino, jog iš viso nežino ūkininkų, kurių NT vertė viršytų kelis šimtus tūkstančių eurų.

„Realiai, jei šnekėti apie vertę to turto, čia yra pritemptas klausimas. (…) Aš suprantu, kad diskusija gimusi iš to užrašo „gyvulių ūkis“ apie lengvatas, bet aš nesuprantu, ar iš tikrųjų yra kažkas tokio“, – sakė jis.

„Esmė yra tame, kad galime šnekėti apie menininkus, galime šnekėti apie ūkininkus, bet jie gyvena kaimo vietovėse ir jų būstas nekainuoja tokių pinigų. Čia yra tema tik pažeminti ūkininkus, dar ką nors“, – tvirtino valstiečių lyderis.

„Lyginti politiką žemės ūkio klausimais Lietuvoje su kokia nors kita sritimi yra labai sunku, nematant tos kitos. Nes jeigu palygintų politiką NT mokesčius su kitų šalių politika, tai tokiu atveju būtų labai korektiška. Bet šitoje vietoje pradedami lyginti nepalyginami dalykai“, – DELFI kalbėjo R. Karbauskis.

Kyla ir daugiau priešpriešų

Nusprendus įvesti automobilių taršos mokestį, kilo gana didelis nepasitenkinimas visuomenėje. Susidomėjimo internete sulaukė peticija, kuria prašoma tokio mokesčio neįvesti.

Valdančiosios koalicijos partneriai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai pirmadienį pareiškė, kad šio mokesčio tikrai nepalaikys.