„Vadovaudamasi Seimo statuto 119 straipsnio 7 dalimi frakcijos vardu norėčiau prašyti, kad Seimas balsuotų dėl nepasitikėjimo pareiškimo ta balsų skaičiavimo grupe, kuri skaičiavo nenumatyto posėdžio metu vykusius balsavimo rezultatus.

(…) Rytinio posėdžio metu buvo patvirtinta balsų skaičiavimo komisija tokios sudėties – skaitau iš scenogramos: Budbergytė, Dumbrava, Kernagis, Kindurys, Skardžius, Steponavičius, Talmontas ir Seimo narys Varžgalys, pasakant, kad jie dirbs iki lapkričio 14 d. Nenumatytame posėdyje savavališkai, be Seimo balsavimo, be bendro pritarimo, buvo pakeista komisijos sudėtis, pakeičiant p. Kernagį į p. Haasę, ir pakeičiant p. Varžgalį į p. Varkalį“, - kalbėjo „valstietė“ Agnė Širinskienė.

LVŽS atstovės teigimu,balsus skaičiavo keturi asmenys, o du asmenys buvo savavališkai Seimo įterpti, todėl yra prašoma balsuoti dėl nepasitikėjimo balsų skaičiavimo grupe.

„Ir labai prašytume Seimo pirmininką perduoti pirmininkavimą pirmajai vicepirmininkei, nes klausimas yra susijęs su jo asmeniu“, – sakė A. Širinskienė.

Seimo salėje po šio pareiškimo kilo šurmulys.

Prie mikrofono stojo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Mano manymu, šis prašymas yra post factum. 119 straipsnio 7 dalis taikoma tai balsų skaičiavimo komisijai, kuri dar nieko nedarė, o yra tik paskirta“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas irgi sureagavo į A. Širinskienės pareiškimą.

„Mieli valstiečiai, nebeleiskite jūs šitai poniai aiškinti statuto ir viešų privačių interesų įstatymo. Juokingai atrodome. Juk Seimas nebalsuoja už balsų skaičiavimo grupę. Seimas daug kartų buvo pakeitęs atstovą, kuris buvo išvykęs į komandiruotę, delegavo kitą žmogų į balsų skaičiavimo grupę. Apie kokį balsavimą arba anuliavimą mes dar čia kalbame?“, – kalbėjo A. Salamakinas.

Į tribūną stojo ir konservatorė Irena Degutienė, kuri irgi pareiškė, kad niekada niekas Seime nebalsuoja dėl balsų skaičiavimo grupės pakeitimo.

„Nekelkite šurmulio, susikaupkite ir dirbkite“, – piktinosi I. Degutienė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Antanas Matulas informavo, kad LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis yra apskundęs šitą sprendimą jo vadovaujamai komisijai.

„Vakar vieningai Etikos komisija priėmė sprendimą nagrinėti šitą klausimą. Būkite malonūs, jokių balsavimų dabar negali būti tuo klausimu. Laukite Etikos komisijos sprendimo“, – sakė A. Matulas.

Seime buvo patvirtinta darbotvarkė. Į A. Širinskienės įgarsintą „valstiečių“ prašymą neatsižvelgta.

„Dėl kreipimosi turiu pasakyti, kad klausimas yra atiduotas į Etikos komisiją ir, kai Etikos komisija pasisakys, tada ir spręsime šiuos klausimus“, – sakė Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

Pranckietis demonstruoja politinius raumenis

Patvirtinus darbotvarkę prie mikrofono stojo socialdarbietis Juozas Bernatonis, bet V. Pranckietis paaiškino, kad dabar jis galimybės to padaryti neturi.

Kiti projekto pristatyti į tribūną stojus „valstiečiui“ Dainiui Gaižauskui atkreipus dėmesį, kad prie šoninio mikrofono galimybės pasisakyti laukia kolega, V. Pranckietis atsakė: „posėdžiui vadovauju aš“.

Šį pareiškimą konservatorių flangas Seime palydėjo plojimais.

„Ačiū, gerbiamas pirmininkaujantis, nelabai tikriausiai jūs mus girdite“, – replikavo D. Gaižauskas prieš pristatydamas įstatymo projektą.

DELFI primena, kad antradienį, po slapto balsavimo, kuriame dalyvavo tik 11 parlamentarų, V. Pranckietis išsaugojo savo pareigas. Valdantieji šį posėdį laiko neteisėtu. Seimo Etikos ir procedūros komisija dėl „valstiečių“ pateiktų skundų yra pradėjusi tyrimą.