Todėl P.Vilkas prieš kelias dienas įregistravo įstatymo pataisą, kuriai įsigaliojus bus draudžiama gerti valdiškose įstaigose.

Kitaip tariant, alkoholio nebus galima gerti ir visose valdiškose įstaigose esančiose kavinėse. Išimtis bus taikoma tik tuomet, kai valstybės institucijose vyks oficialūs priėmimai ir kiti protokoliniai renginiai.

„Įstatymas draudžia valstybės tarnautojams gerti darbo metu. Tačiau būtent tuomet ir dirba valdiškose įstaigose esančios kavinės. Tai nelogiška. Todėl ir siūlau neleisti ir jose vartoti alkoholio“, – „Klaipėdai“ aiškino P.Vilkas.

Jis teigė tokią įstatymo pataisą siūlęs ir praėjusios kadencijos Seimui, tačiau jai nebuvo pritarta.

Paklaustas, ar tai nereiškia, jog parlamentarai nenori išsikasti sau duobės, P.Vilkas sakė: „Pažiūrėsime, kaip bus dabar“.

Meras kavinėje negeria

Uostamiestyje daugelyje valdiškų įstaigų veikia kavinės. Tačiau tik kai kuriose jų parduodami ir alkoholiniai gėrimai. Kitos kavinės labiau primena valgyklas.

Viena žinomiausių kavinių yra savivaldybės. Ji veikia ne vienerius metus, todėl čia ateina pavalgyti ne tik valdininkai. Vakar per pietus joje buvo apstu žmonių, tačiau nė vienas iš jų nevartojo alkoholio.

Kavinės savininkė Virginija Marcinkėnienė teigė, kad net jei ir nebus leidžiama prekiauti alkoholiu, įmonė nenukentės.

„Alkoholį užsakydavome dėl tų žmonių, kurie tik šiaip užeidavo. Savivaldybės darbuotojai gėrimais tikrai nepiktnaudžiauja“, - aiškino verslininkė.

Jos teigimu, prekyba alkoholiu sudaro net mažiau nei 5 proc. visos apyvartos.

„Pavyzdžiui, butelį degtinės užsisakome tik kas trečią savaitę. Per penkias darbo dienas pas mus išgeriami vos trys maži bokaliukai alaus. Mums alkoholio buteliai tėra vitrinos puošmena“, - tvirtino V.Marcinkėnienė.

Mero R.Taraškevičiaus nuomone, Seimui pateiktai įstatymo pataisai galima ir pritarti. Tačiau ji nebuvo būtina.

„Savivaldybės darbuotojams neturėtų būti aktualu tai, ar darbe galima vartoti alkoholį. Kiekvienas tokį darbą dirbantis žmogus turi suvokti, kaip turi atrodyti darbe. Pats į mūsų kavinukę retsykiais užsuku pavalgyti, kitomis paslaugomis nesinaudoju, todėl man neaktualu“, - šypsojosi uostamiesčio vadovas.

Policijoje - valgykla

Kavinė veikia ir kitoje valdiškoje įstaigoje – „Sodroje“. Tačiau alkoholiu čia neprekiaujama. „Mums kiekviena diena kaip rugsėjo pirmoji“, – tikino kavinės darbuotojos.

Klaipėdiečiai buvo itin pamėgę „Sodros“ kavinę, kol ši įstaiga buvo įsikūrusi Vytauto gatvėje. Tačiau ir tuomet alkoholiu kavinėje nebuvo prekiaujama.

Valgyklą turi ir Klaipėdos vyriausiasis policijos komisariatas.

Anot jo vadovo Benono Ivanausko, valgyklos funkcija suteikti maisto, o ne alkoholio.

„Net neprisimenu kaip seniai buvo priimtas sprendimas tokią prekybą uždrausti. Turbūt prieš kokius šešerius metus“, – sakė B.Ivanauskas.

Valgyklėlė veikia ir Klaipėdos VPK padalinyje – Migracijos tarnyboje.

Diskusijų nekilo

Premjero Gedimino Kirkilo sudaryta darbo grupė parengė daugybę Alkoholio kontrolės įstatymo papildymų ir pakeitimų. Jie netrukus bus perduoti svarstyti Seimui.

Darbo grupės vadovas Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius pripažino, kad diskusijų apie tai, jog valdiškose įstaigose derėtų uždrausti vartoti ar prekiauti alkoholiu, nebuvo.

Paklaustas, ar tokia pataisa reikalinga, A.Ščeponavičius svarstė, jog nereikėtų išskirti atskirų grupių, kurioms kas nors draudžiama.

„Be to, nežinau, ar tokia nuostata taikoma kitose šalyse ir koks buvo poveikis“, – sakė darbo grupės vadovas.