Siekiant užtikrinti rinkimų agitacijai naudojamų lėšų skaidrumą bei suvienodinti visų politinės kampanijos dalyvių sąlygas pakeitimais siūloma visuose rinkimų įstatymuose atsisakyti mažareikšmių daiktų naudojimo rinkimų agitacijoje.

Įstatymų pakeitimais taip pat būtų atsisakoma Lietuvos pašto paslaugų įtvirtinant, kad šias paslaugas vykdytų rinkimų komisijų nariai ir kurjerių tarnybos atstovai pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytą tvarką. Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, Vyriausioji rinkimų komisija didelę lėšų dalį skiria Lietuvos paštas paslaugoms, kurias šiuo metu galėtų atlikti pačios rinkimų komisijos.

Teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti visiems kandidatams vienodą biografijos ir trumpos rinkimų programos formą. Rinkimų komisijos nustatytais terminais leidžia rinkimų programų leidinius, todėl siūloma, kad kandidatai ir partijos kartu su pareiškiniais dokumentais pateiktų ir trumpas rinkimų programas. Taip pat planuojama nustatyti terminą pareiškinių dokumentų atšaukimui - 35 dienos iki rinkimų.

Pagal siūlomas pataisas apylinkių rinkimų komisijas sudarytų ne mažiau kaip 5 nariai. Jos būtų sudaromos iki rinkimų likus 95 dienoms.

Įstatymuose siūloma suvienodinti išorinės reklamos skleidimo ir rinkimų agitacijos draudimo sąlygas, nes net ir nedideli skirtumai vienu metu vykstant kelioms kampanijoms trikdo tiek rinkėjus, tiek rinkimų dalyvius.

Juose būtų tikslinamas kompromituojančios medžiagos ir atsakomosios nuomonės skelbimo bei kandidatų pasisakymo tiesioginiame eteryje tais atvejais, kai jie turi pranešti svarbias žinias dėl einamų pareigų, reglamentavimas. Būtų išplečiamas draudimas agitacijai naudotis tarnybine padėtimi įtraukiant ir Europos Sąjungos institucijas ir organizacijas.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 69 Seimo nariai, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 16 parlamentarų. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti spalio 16 d.