Pradėję eiti pareigas per 15 dienų jie turėtų kreiptis dėl tokio leidimo. Neįvykdę šios pareigos arba negavę leidimo dirbti su įslaptinta informacija arba tais atvejais, kai leidimas buvo panaikintas – VRK pirmininkas, jo pavaduotojas ar nariai netektų savo įgaliojimų ir negalėtų vykdyti šių pareigų.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Agnės Širinskienės antradienį pateiktos tokios Rinkimų kodekso pataisos sulaukė parlamentarų palaikymo. Už jas pateikimo stadijoje balsavo 47 Seimo nariai, 5 buvo prieš, 38 parlamentarai susilaikė. Po svarstymo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete į Seimo salę projektas sugrįš birželio 30 d.

Jei Seimas pritartų Rinkimų kodekso pataisoms, jo įsigaliojimo metu dirbantys Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas, pirmininko pavaduotojas ir nariai dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija turėtų kreiptis per 15 dienų nuo naujo teisinio reguliavimo įsigaliojimo. Tais atvejais, kuomet VRK turės dirbti su įslaptinta informacija, VRK įgis teisę rengti uždarus posėdžius.

Pasak A. Širinskienės, rengti Rinkimų kodekso pataisas paskatino ir savivaldos rinkimų patirtis, kai paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras VRK nariams negali teikti įslaptintos informacijos apie KGB bendradarbius, o VRK, tam kad patikrintų ar teisingai užpildyti pareiškiniai dokumentai, yra priversta kreiptis į kitas institucijas, laukti išslaptinimo ir tik tuomet priiminėti sprendimus.

Projektą kritikavę parlamentarai baiminosi, kad jį priėmus rinkimai vyks slaptai, nes VRK galės rengti uždarus posėdžius. „Aš nemanau, kad reikia padaryti rinkimų komisiją slapta organizacija ir dalį posėdžių rengti slaptai“,- teigė konservatorius Kęstutis Masiulis.

"Darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė svarstė, kad gal užtektų VRK pirmininkui turėti leidimą dirbti su slapta informacija. „Visų VRK narių įpareigojimas gal būtų perteklinis? Ne visi ir Seimo nariai turi tuos leidimus, nes kai kurių darbe tai nėra reikalinga“,- pastebėjo ji.

Galiojančiame Rinkimų kodekse nėra įpareigojimo VRK pirmininkui, jo pavaduotojui ar nariams turėti leidimą dirbti su įslaptinta informacija, žymima žyma „Slaptai“. Šiuo metu visi VRK posėdžiai yra vieši.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją