Kad Seimas imtųsi svarstyti tokį nutarimą, pasisakė 50 parlamentarų, 12 buvo prieš, 31 susilaikė.

Toliau klausimas bus svarstomas Seimo komitetuose ir balandžio 17 grįš į plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Pirmalaikių rinkimų idėją palaikė ne tik opozicinės partijos, bet ir dalis valdančiųjų: konservatoriai Mantas Adomėnas, Vida Marija Čigriejienė, Rimantas Jonas Dagys, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Kęstutis Masiulis, Edmundas Pupinis, Naglis Puteikis, Arvydas Vidžiūnas, Liberalų sąjūdžio atstovai Petras Auštrevičius ir Andrius Endzinas.

Seimui apsisprendus dėl pirmalaikių rinkimų, jie turėtų būti suorganizuoti per 90 dienų.

Ž.Šilgalis: šitas Seimas „išsikvėpęs“

Pristatydamas klausimą, Ž. Šilgalis aiškino manąs, kad „šitas Seimas išsikvėpęs“, į niekur neveda. Parlamentaras sakė ne kartą girdėjęs nuomonių, kad rinkimai rudenį – ydinga praktika. Dėl to jis siūlė rinkimus visiems laikams perkelti į pavasarį ir taip sutrumpinti dabartinių Seimo narių kadenciją.

Ž. Šilgalis kėlė klausimą, ar rinkėjams ne per brangu dar pusmetį turėti tokią išsikvėpusią valdžią. Pasak jo, jei kažkas galvoja, kad problemos išsisprendė ir valdančiojoje koalicijoje vėl tvyro santarvė ir sutarimas, tai situacija toli gražu ne tokia.

„Nieko tokio nėra. Net arti to nėra. Yra tik fikcija arba, kitaip tariant, savęs raminimas siekiu kaip nors užbaigti šlubuojant šitą kadenciją. Bet vėlgi ar nėra tai per brangu šiai valstybei ir ar nebūtų daug naudingiau, jei mes ryžtumėmės šiam sprendimui – visiems pasitikrinti pasitikėjimą“, - dėstė parlamentaras.

Ž. Šilgalis gynėsi nuo nuskambėjusių pareiškimų, kad tokiomis idėjomis siekiama sužlugdyti šalies energetinę nepriklausomybę. Esą net ir nusprendus rengti pirmalaikius rinkimus, šis Seimas turėtų baigti pavasario sesiją ir galėtų energetinius projektus svarstyti.

Trauktis vienas nenori

Ž. Šilgalis kalbėjo apie balsavimą tarp „verčių“ - likusio pusmečio Seimo nario atlyginimo - ir „vertybių“. Ž. Šilgalis kartojo, kad valdančioji dauguma šlubuoja ir daugiau nebelabai ką gali nuveikti.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovas Andrius Mazuronis teiravosi, ar Ž. Šilgalis po nesėkmės – jei pirmalaikių rinkimų idėjai nebūtų pritarta - neplanuoja padėti mandato.

„Ar jums nepavykus dėl šio sprendimo, nemanote, kad būtų pakankamai didelė vertė ir vertybė, kad jūs irgi padėtumėte savo mandatą ir tokiu būdu parodytumėte iš tiesų tą sektiną pavyzdį, kokio reikėtų laikytis, matyt, vertybes propaguojančiam politikui“, - klausė A. Mazurinis.

Ž. Šilgalis, pasipiktinęs „taip statomu klausimu“, atsakė, kad vieno Seimo nario ar grupės jų išėjimas giluminių klausimų neišspręstų. „Išeiti galima, gerbiamas Andriau, iš visur, išeiti galima ir iš gyvenimo, bet, deja, gyvenimas nuo to nepasikeičia – gyvenimas tęsiasi, tik jau jau tęsiasi be tavęs“, - dėstė parlamentaras.

„Kuo dabartinė valdanti dauguma trumpiau bus valdžioje, tuo Lietuvai bus geriau. Ir kiekvieną valandą – nekalbant apie kiekvieną dieną, kada valdantieji ir toliau valdo mūsų valstybę, atneša mums neįkainojamą žalą“, - rėžė „Tvarkos ir teisingumo frakcijos“ Seime vadovas Valentinas Mazuronis.

Tuo metu valdančiųjų atstovas konservatorius Edvardas Jurkevičius sakė manantis, kad jei tautai reikia pirmalaikių rinkimų, teikti neeilinių Seimo rinkimų datą gali didelį tautos pasitikėjimą turinti prezidentė. „Galėtume pasiūlyti prezidentei tiesiog paskubinti rinkimus ir viskas atsistotų į vietas“, - sakė E. Jurkevičius.

Idėjos autorė – I.Degutienė

DELFI primena, kad pirmoji apie pirmalaikius rinkimus kovą prabilo Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė. Ji tai pareiškė po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė atmetė premjero Andriaus Kubiliaus teikimą iš vidaus reikalų ministro posto atleisti liberalcentristą Raimundą Palaitį.

R. Palaičiui atsistatydinus, I. Degutienės apsigalvojo ir pareiškė, kad pirmalaikių rinkimų gali nebereikėti, jei koalicija išspręs nesutarimus.

Šalies Konstitucija numato, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip trijų penktadalių, t.y. ne mažiau 85 Seimo narių, balsų dauguma.

Eiliniai Seimo rinkimai planuojami spalio mėnesį.