Antradienį po pateikimo už konservatoriaus-krikdemo Česlovo Stankevičiaus pristatytas pataisas balsavo 62 parlamentarai, prieš buvo 8 ir 34 Seimo nariai balsuodami susilaikė.

„Sakyčiau, kad pasiūlymo esmę galima apibūdinti dviem tokiais charakterizuojančiais žodžiais – solidarumas ir teisingumas. Neabejojame ir visi turime informacijos apie tai, kad mūsų šaukimo Seimui labai greitai teks svarstyti klausimus, kurie apsunkins daugelio žmonių padėtį. <...> Mums teks priimti sprendimus, kurie suvaržys kitų žmonių pajamas ir atitinkamai turės įtakos išlaidoms, taigi šio projekto teikėjai vadovaujasi nuostata, kad reikia pradėti nuo savęs“, - posėdyje sakė Č. Stankevičius.

Šiuo metu sprendimai dėl Seimo narių atlyginimų įsigalioja tik kitai kadencijai, o konservatoriai-krikdemai siūlo įteisinti galimybę darbo užmokestį susimažinti atskiru įstatymu – tai yra nekaitaliojant paties Statuto.

Č. Stankevičius teigia ateityje parlamentui pateiksiantis atskirą įstatymo projektą dėl Seimo narių ir Vyriausybės narių atlyginimų sumažinimo. Juo gali būti numatoma, kad esant ekonominiam sunkmečiui parlamentarų ir ministrų algos galėtų mažėti apie 15-17 proc.

Tuo metu konservatorių-krikdemų koalicijos partnerių liberalcentristų atstovas Arminas Lydeka teigia, jog nėra teisinga, kai parlamentarai patys sau nusistatinės atlyginimus.

„Nėra teisinga, kad patys Seimo nariai nusistatinėtų sau atlyginimą, kas yra siūloma šiame teisės akte. Tam ir yra sukurtas mechanizmas, kad Seimas nustatinėdamas atlyginimus tiek Seimo nariams, tiek ministrams, ministerijų darbuotojams, kitiems pareigūnams, negali nustatyti sau, kaip Seimo nariui, atlyginimo. Tad atidarymas šios Pandoros skrynios, kad Seimas sau nusistatinės, bandant pridengti, kad gal tai ekonominė krizė, gal kitos priežastys... Priežasčių visada galima sugalvoti“, - sakė A. Lydeka.

Vis tik Seimo nariai po pateikimo minimai pataisai pritarė, bet šis balsavimas nėra galutinis. Teisės akto pataisos projektas dabar bus svarstomas Seimo komitetuose, o vėliau parlamentarai dėl jo dar dukart balsuos.

Buvusios kadencijos Seimas paskutinėmis dienomis priėmė Seimo Statuto ir Valstybės politikų bei valstybės pareigūnų įstatymo pataisas, kuriomis sumažinti priedai už išlaidas parlamentiniam darbui, tačiau padidinti baziniai darbo užmokesčio koeficientai. Už šias pataisas, be kita ko, balsavo ir konservatorių-krikdemų frakcijos nariai.

Iki šiol Seimo nariai gaudavo 4,6 tūkst. litų atlyginimą, neatskaičius mokesčių, dar apie 6,7 tūkst. Lt sudarydavo priedai už išlaidas kanceliarinėms prekėms, pašto išlaidoms ir panašiai. Po pertvarkos Seimo nariai gaus apie 11 tūkst. litų darbo užmokestį, neatskaičius mokesčių, o sumažėjusi išmoka už išlaidas parlamentinei veiklai sieks 3,8 tūkst. litų.