Universitetų ir profsąjungos atstovai pasisakė prieš projektą, teigdami, kad tik vaistininkas gali teikti kokybiškas konsultacijas gyventojams. Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LMU) Farmacijos fakulteto dekanės, profesorės Ramunės Morkūnienės, nuotolinė farmakotechniko priežiūra neužtikrins kokybiškos farmacinės paslaugos suteikimo.

„Farmacinė paslauga turi būti suteikiama kiekvieną kartą išduodant farmacinius produktus. Todėl nuotolinė priežiūra, jos tiesiog neįmanoma vykdyti tam, kad atlikti kokybišką farmacinę paslaugą“, – Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje akcentavo R. Morkūnienė.

„Be to, tik vaistininkas gali teikti konsultacijas dėl racionalaus vaistų vartojimo, dėl vaistų suderinamumo, dėl profilaktikos, farmacinės rūpybos“, – pridūrė ji.

Posėdyje dalyvavę politikai pritarė įstatymo projektui, pažymėdami, kad ši įstatymo pataisa palies tik tuos padėjėjus, kurie mokslus baigė iki 2006-ųjų.

„Čia yra keletas problemų. Pirmiausia mes kalbame apie pataisą, kuri iš esmės palies tik tų farmakotechnikų, kurie baigė iki 2006-ųjų, likimą. Aš manau, kad tai yra labai nedidelė pataisa. Matyt, kad ji keliems miesteliams ar keliolikai miestelių padės išlaikyti vaistines“, – aiškino politikė.

Už Farmacijos įstatymo pakeitimo projektą komitete praėjusią savaitę balsavo 6 Sveikatos reikalų komiteto nariai, 2 parlamentarai balsavo prieš, 3 – susilaikė.

ELTA primena, kad Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas kovo pabaigoje parlamentui pateikė siūlymą pakeisti Farmacijos įstatymą taip, kad didelį stažą turintys vaistininkų padėjėjai galėtų ir toliau mažose vaistinėse dirbti vieni, nuotoliniu būdu padedant vaistininkui.

Pasak A. Matulo, nuo liepos 1 dienos įsigaliojant reikalavimui farmakotechnikams dirbti vaistinėse tik kartu su vaistininku, 135 vaistinės Lietuvos regionuose nebegalės tęsti veiklos. Kaip yra pažymėjęs politikas, mažų miestelių vaistinės neturės galimybės įdarbinti vaistininkų dėl per mažų apyvartų ir darbuotojų trūkumo.

Konservatorius siūlo pakeisti įstatymą taip, kad vaistininkų padėjėjai, kurie baigė mokslus iki 2006-ųjų, galėtų dirbti vaistinėje nebūtinai tiesiogiai prižiūrimi vaistininkų, o jų kontroliuojami nuotoliniu būdu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją