Projektą po pateikimo palaikė 111 Seimo narių, 1 buvo prieš, 6 parlamentarai susilaikė. Įstatymo pataisos keliaus į Seimo komitetus, o į plenarinių posėdžių salę turėtų sugrįžti gegužės 24 d.

V. Čmilytė- Nielsen siūlo numatyti, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūrą galėtų vykdyti auklėtojai, o tėvų (globėjų) patirtos išlaidos būtų iš dalies valstybės kompensuojamos.

Šios išmokos dydis būtų 50 procentų sumokėto auklėtojui atlygio, bet ne daugiau kaip 6 bazinės socialinės išmokos per mėnesį (šiuo metu tai yra 252 eurų).

Pasak parlamento vadovės, įstatymo pataisų tikslas yra plėsti vaikų priežiūros ir pagalbos tėvams formų įvairovę. „Tai būtų pagalba prižiūrint vaiką, o ne ugdant“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo narė liberalė Edita Rudelienė mano, kad toks teisinis reguliavimas suteiktų galimybę tėvams kuo greičiau grįžti į darbo rinką. Jos teigimu, ši iniciatyva taip pat yra labai aktuali, nes į Lietuvą atvykus karo pabėgėliams iš Ukrainos gali pritrūkti vietų darželiuose.

Tuo tarpu Seimo narys Petras Gražulis pasipiktino, kad per 30 nepriklausomybės metų iki šiol nėra išspręsta vaikų darželių problema.

„Ar ne gėda? Kur mūsų prioritetai, kaip tėvai gimdys, jei nėra kur vaikų vesti? Turėtų būti visų partijų prioritetas visiems laikams išspręsti šią problemą“, – tvirtino jis.

Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė tikina palaikanti Seimo pirmininkės inicijuotą „šeimų paketą“, tačiau pabrėžia, kad ketvirtadienį pristatytas projektas jai kelia abejonių.

„Šis įstatymas pavadintas „šeimos darželiu“, tačiau jis neatitinka nei darželio, nei auklėtojo turinio, tai yra tiesiog privačių auklių tėvams kompensavimas. Siūlomame projekte apibrėžiama auklėtojo sąvoka, kas iš principo yra pedagoginė kvalifikacija, todėl jiems turėtų būti keliami tokie patys reikalavimai kaip ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams. Dėl neteisingai vartojamų sąvokų gali būti supriešinama pedagogų bendruomenė. Toks projektas turėtų būti svarstomas Seimo švietimo ir mokslo komitete“,- sako Seimo narė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Ji taip pat akcentuoja vaikų lygiateisiškumo principą. „Kai kurios savivaldybės savo iniciatyva, pvz., Klaipėda, Vilnius, yra numačiusios 100 eurų kompensaciją, o projekte siūloma iki 250 eurų kompensaciją auklių prižiūrimiems vaikams. Šiuo atveju tam tikra prasme pažeidžiamas vaikų lygiateisiškumo principas. Galbūt šis kompensacinis mechanizmas turėtų būti suvienodinamas vaikams einantiems į privačius darželius ir prižiūrimiems namuose“, - sako parlamentarė.

Įstatymo pataisų projektu siūloma apibrėžti auklėtojo sąvoką ir nustatyti, kad auklėtojas – tai asmuo, už atlygį prižiūrintis ikimokyklinio amžiaus vaiką arba vaikus. Auklėtojai ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūrą galėtų vykdyti savo arba tėvų (globėjų) gyvenamosiose patalpose. Siūloma, kad auklėtojas vienu metu galėtų prižiūrėti ne daugiau kaip 5 vaikus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją