Pristatydamas siūlomus pakeitimus, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad studentai gali atlikti tam tikrus nedidelius veiksmus, ir žala gali kilti.

„Kol studentas nėra licencijuotas, jis pats visos atsakomybės negali prisiimti. Jis vis tiek yra prižiūrimas savo dėstytojo, kas tai bebūtų – ar tai būtų slaugytoja, ar gydytojas. Tas, kuris jį prižiūri, ir priima sprendimą dėl to, ką studentas gali ar negali atlikti. Čia tiesiog logiškai būtų sureglamentuota ne dėl to, kad kas nors būtų apkaltintas ar kam nors būtų užkrauta didesnė atsakomybė, bet kad pacientams būtų aišku, kaip ta žala yra atlyginama, kas ir už ką yra atsakingas“, – sakė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Teikiamu Medicinos įstatymo pakeitimo projektu siūloma nustatyti, kad tiek paprasta, tiek šiurkščia medicinos praktikos klaida laikytina ne tik gydytojo, bet ir medicinos studijų studento veika, padaryta jam atliekant klinikinę praktiką asmens sveikatos priežiūros įstaigoje prižiūrint gydytojui, bet tik kai paciento sveikatai padaryta žala ar pavojus jo sveikatai kilo dėl gydytojo kaltės (jo netinkamai atliekamos studento veiksmų priežiūros).

Analogiškos nuostatos siūlomos ir lydimuoju Slaugos įstatymo pakeitimo projektu – paprasta arba šiurkščia slaugos ar akušerijos praktikos klaida būtų laikoma ne tik slaugytojo ar akušerio veika, bet ir pagal slaugos ar akušerijos studijų programą studijuojančio asmens veika, padaryta jam atliekant klinikinę praktiką asmens sveikatos priežiūros įstaigoje prižiūrint slaugytojui ar akušeriui.

Antradienį pritarus įstatymų pataisoms po pateikimo, juos toliau svarstys Sveikatos reikalų komitetas. Projektus Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 16 d.