Seimo Etikos ir procedūrų komisija mano, kad Seimo nario K. Pūko elgesys yra nesuderinamas su Lietuvos Respublikos Konstitucija, įstatymais bei duota Seimo nario priesaika.

"Etikos ir procedūrų komisija konstatuoja, kad yra pakankamai pagrindo daryti išvadą, jog Seimo narys Kęstutis Pūkas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario duotą priesaiką, todėl siūlo Seimui sudaryti specialiąją tyrimo komisiją bei pradėti apkaltos procesą", - tvirtina Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Šių metų kovo mėnesį visuomenės informavimo priemonėse buvo viešai pateikta informacija, filmuota medžiaga apie tai, kad Seimo narys K. Pūkas, ieškodamas Seimo nario padėjėjos-sekretorės, kreipė dėmesį į lytį, išvaizdą, amžių, asmeninio gyvenimo aplinkybes.

"Kviesdamas pokalbiui moteris, kvietėsi į Seimo viešbutį, teigdamas, kad ten yra jo darbo vieta, darbas turi būti nuolatinis ir trukti 24 val. per parą ir 7 dienas per savaitę, domėjosi moterų šeimine padėtimi, akcentavo pageidavimą, kad kandidatė neturėtų sutuoktinio ar draugo, kadangi tapusi jo padėjėja ji privalės apriboti savo asmeninį gyvenimą, rodė savo butą Seimo viešbutyje, buto miegamojo kambarį (...) uždavinėjo klausimus ir vis užsimindavo apie intymius santykius (...), nepagarbiai aptarinėjo kandidačių išvaizdą", - sakoma Seimo etikos sargų teikime pradėti apkaltą K. Pūkui.

Jame pažymima, kad K. Pūkas Seimo nario padėjėjos-sekretorės darbą apibūdino kaip susijusį su Seimo nario asmeninių poreikių tenkinimo ir neformalaus įvaizdžio užtikrinimu (pvz., lydint ir dalyvaujant kartu viešuose renginiuose), Seimo nariui patogios aplinkos sukūrimu, bendru laisvalaikio leidimu, Seimo viešbutyje esančio Seimo nariui skirto trijų kambarių buto tvarkymu ir panašiais buities darbais. Parlamentarui inkriminuojama ir tai, kad "už besąlygišką abipusį pasitikėjimą, aprašytų paslaugų atlikimą galimai siūlė mokėti neoficialų atlyginimą, padėti finansiškai bei pirkti drabužius".

"Galima daryti prielaidą, kad nufilmuotas ir žiniasklaidoje paviešintas atvejis nebuvo vienintelis - panašios situacijos pasikartodavo kiekvieno darbo pokalbio metu. Seimo narys galimai piktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi ir galimai seksualiai priekabiaudamas prie kandidačių siekė naudos sau norėdamas, jog būsima Seimo nario padėjėja-sekretorė vykdytų pareigybės aprašyme numatytas funkcijas, bet ir tvarkytų jo namus, lydėtų jį į renginius (restoraną, teatrą ir pan.", - sako Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

"Seimo narys Kęstutis Pūkas savo veiksmais šiurkščiai diskredituoja Lietuvos Respublikos Seimą kaip vieną svarbiausių valstybės instituciją - tiek savo konkliudentiniais veiksmais ir žodžiais (galimai seksualiai priekabiaudamas prie moterų), tiek siūlydamas neoficialų atlyginimą. Toks Seimo nario Kęstučio Pūko elgesys yra nesuderinamas su jo, kaip Seimo nario, veikla, kuri žemina Lietuvos Respublikos Seimo autoritetą", - sako Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Seimo narys prisiekia gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, o tai reiškia, kad jis įsipareigoja jų nuosekliai paisyti.

Valstybės politikų elgesio kodekse numatytas padorumo principas numato, kad Seimo narys elgiasi deramai pagal einamas pareigas, vengia situacijų, kai politiko elgesys kenktų jo ar Seimo reputacijai ir autoritetui. Kodekse taip pat įtvirtintas pavyzdingumo principas įpareigoja Seimo narį deramai elgtis visuomenėje, laikytis visuotinai pripažįstamų dorovės, moralės ir etikos normų.

Kaip jau skelbta, Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, trečiadienį susitikęs su Seimo nariu K. Pūku, paragino jį trauktis iš Seimo nelaukiant apkaltos proceso, tačiau parlamentaras nesutinka.

"Aš neturiu jokių pažeidimų, dėl kurių turėčiau atsistatydinti ir atiduoti mandatą", - po pokalbio su Seimo Pirmininku V. Pranckiečiu trečiadienį žurnalistams sakė K. Pūkas.

Jis žada atlaikyti apkaltos procedūrą. "Aš labai stiprus žmogus", - tvirtino K. Pūkas.

Kilus skandalui dėl padėjėjos paieškos, Seimo narys K. Pūkas atsiprašė visų moterų, kurios galimai įsižeidė.