Dėl tokio kompromiso ketvirtadienį susitarė visos parlamentinės frakcijos. Įstatymo projekte numatoma, kad tarybos nariams bus mokamas darbo užmokestis, siekiantis penktadalį savivaldybės mero algos.

„Į salę eis pasiūlymas apmokant savivaldybės tarybos nariams 20 proc. mero darbo užmokesčio. (Jis – ELTA) bus mokamas tarybos nariams kaip darbo užmokestis. Tos vadinamos kanceliarinės išlaidos, kurios yra veiklos aptarnavimo išlaidos, jų išvis bus atsisakoma ir nebus mokamos tarybos nariams. Žodžiu, čekučių nereikės nei rinkti, nei sienų tapetuoti“, – po susitikimo su Seimo pirmininke žurnalistams sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Ričardas Juška.

Diskusiją su parlamentinių frakcijų seniūnais iniciavusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen žurnalistams teigė, kad įstatymo pataisų rengėjai artimiausiu metu atsižvelgs į opozicijos išsakytas pastabas ir, vylėsi ji, projektas kitos savaitės pradžioje bus užregistruotas.

„Šiandieną sutarėm su frakcijų seniūnais ir atstovais, kad šiek tiek pagal išsakytas pastabas Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto biuras pakoreguos pradinį projektą ir iki pirmadienio lauksime frakcijų pastabų. Jeigu viskas iš esmės tiks, manyčiau, kad būtų galima jau registruoti šį įstatymo pakeitimą pirmadienį“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen, vildamasi, kad pataisas pasirašys visų Seimo frakcijų atstovai.

Pasak politikės, Seimo salę projektas galėtų pasiekti jau kitą savaitę – birželio 1 d. – o galutiniai apsispręsti parlamentarai galėtų dar iki mėnesio vidurio.

„Galėtume jį (įstatymo projektą – ELTA) pateikti neeilinio posėdžio metu, kuris planuojamas birželio 1 d. Tuomet iki birželio vidurio, gal net ir greičiau, galėtume priimti įstatymo pakeitimą, kuris kur kas aiškiau ir skaidriau reglamentuotų savivaldybių tarybų narių išmokas“, – nurodė Seimo vadovė.

Opozicija pritaria įstatymui, tačiau pastabų jam turės

Susitikime dalyvavę opozicinių frakcijų atstovai teigė pritariantys projektui, tačiau pažymėjo, jog peržiūrėjus galutinę jo redakciją parlamentarai turės papildomų pasiūlymų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė nurodo, kad siūlomam įstatymo projektui gali atsirasti daugiau pastabų po partijos susitikimo su „valstiečių“ merais.

„Komitetas tikrai ir klausymus rimtus padarė, ir atsižvelgė į savivaldybių asociacijos nuomonę, kuri yra labai svarbi. Tai bendra apimti pateikimui tikrai pritarsime. Bet aš neatmetu galimybių, kad po mūsų susitikimo su mūsų dabartiniais merais gali gimti kažkokių dar pasiūlymų“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė A. Norkienė.

„Visi su kolegomis sutarėme, kad projektas reikalingas, ir jį dabar birželio 1 d. pateiksime, pateikimu atversime diskusiją šiam projektui“, – pridūrė ji.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė antrino A. Norkienei. Politikė akcentavo, kad savivaldoje išryškėjusią problemą reikia spręsti kuo greičiau, suvienodinant savivaldybių tarybos narių veiklos išlaidų apmokėjimą.

„Pastabų matomai vis tiek kažkokių bus. Šiai dienai tiktai buvome supažindinti (...). Aišku, buvo diskusijų, buvo siūlymų smulkių, į kuriuos žadėjo atsižvelgti, ir mes neužilgo gausime galutinę redakciją, kurią galėsime aptarti su frakcijos nariais“, – sakė O. Leiputė.

„Dėl bendro principo tai kaip ir pritarta. Aišku, kai visi frakcijos nariai peržiūrės, kiekvienas įvertins dar ir jei turės pasiūlymų, mes juos diskutuosime. Bet iš principo mes pritariame, kad šį klausimą reikia kuo greičiau išspręsti išdiskutavus ir suvienodinti tas tvarkas, kad būtų visose savivaldybėse panašiai“, – pabrėžė socialdemokratė.

Kaip ELTA pranešė anksčiau, ketvirtadienį Seimo pirmininkė kartu su parlamentinių frakcijų seniūnais aptarė savivaldybių tarybų narių išmokų skaidrinimo klausimą bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto diskusijų dėl kompensacinių lėšų rezultatus.

Visuomenininkui Andriui Tapinui tęsiant savivaldos biudžetų tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių bei Šaulių savivaldybėse.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra. Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.