Už D. Jočienės skyrimą KT pirmininke balsavo 66 Seimo nariai, prieš – 40, o susilaikė 20 Seimo narių, vienas biuletenis buvo sugadintas. D. Jočienė taps pirmąja moterimi KT pirmininke.

Nemano, kad atskirosios nuomonės skaldo

„Darbietis“ Vytautas Gapšys mano, kad jau per ilgai užsitęsė svarstymų ir derinimų periodas, kai nėra pilnai funkcionuojančio KT.

„Dabar galime šiandien išspręsti KT pirmininko skyrimo klausimą. Manau, kad pasirinkta kandidatūra yra tikrai garbinga. Profesorė, kuri turi patirties tiek tarptautiniame, tiek nacionaliniame lygmenyje, puikiai gali susidoroti su pareigomis, į kurias yra teikiama“, - diskusijos dėl D. Jočienės metu Seime sakė V. Gapšys.

Jį stebina viešumoje pasigirstantys svarstymai, kad viena ar kita atskiroji nuomonė kelia abejones dėl kandidatės gebėjimo vienyti.

„Nemanau taip. Teko domėtis kitų šalių praktika, kaip teismuose vertinamos atskirosios nuomonės. Atskirosios nuomonės dažniausiai būna kaip tik didžiulio teisinio išprusimo signalas, parodymas, kad nebijoma svarstyti įvairiai ir argumentuotus teikti įvairiomis kryptimis“, - kalbėjo V. Gapšys.

Jo nuomone, kelerių metų laikotarpis leistų ir politikams, ir teisininkų bendruomenei, nusiraminti, kad yra KT, pilnai suformuotas, visos pareigos yra išdalintos, ir galima judėti toliau valstybės gyvenime, sprendžiant svarbius konstitucingumo klausimus.

„Šiandien yra tas laikas, kai turime padėti taškus, paskirti KT pirmininką, ir leisti institucijai funkcionuoti pilna apimti“, - frakcijos vardu kalbėjo V. Gapšys.

Pažadėjo, kad atskirųjų nuomonių toliau nevengs

Kreipdamasi į Seimo narius D. Jočienė padėkojo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui už teigiamą išvadą, ir Stasiui Šedbarui už išvados pristatymą.

„Dėkoju jums visiems už turiningas diskusijas frakcijose. Į visus klausimus atsakinėjau sąžiningai, dorai ir principingai. Galiu tik viena pažadėti: kokiose pareigose bedirbčiau, atskirąsias nuomones aš labai vertinu ir toliau jas rašysiu. Nes, mano supratimu, tai ir parodo teisėjo darbo principingumą ir jo rimtą požiūrį į pareigas“, - sakė D. Jočienė.

Gerbiu laisvą Seimo nario mandatą, gerbsiu bet kokią jūsų poziciją. Dar kartą visiems ačiū už gana turiningą ir įdomią patirtį mūsų tautos atstovybėje“, - kalbėjo D. Jočienė.

Socialdemokratai palaiko kandidatę

Kandidatei palaikymą išsakė ir socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Turime sudėtingą situaciją, kai KT daugiau kaip metai neturėjo pilnos pamainos trims teisėjoms. Tuo pačiu realiai dirbo su pirmininku, kurio kadencija buvo pasibaigusi. Dabar mes svarstome KT pirmininkės kandidatūrą jau praėjus metams ir trims mėnesiams, kai turėjome tą daryti.

Labai svarbu Seimui susitelkti ir pritarti pretendentės kandidatūrai, kad teismas galėtų visavertiškai dirbti“, - sakė J. Sabatauskas, pažymėdamas, kad kandidatė yra aukštos kompetencijos teisininkė.

Socialdemokratų frakcija palaiko kandidatę.

Balsuos dėl KT ir Apeliacinio teismo vadovų skyrimo, LAT teisėjo atleidimo

Parlamentarai ketvirtadienį balsuos dėl naujų Konstitucinio Teismo (KT) ir Apeliacinio teismo pirmininkų paskyrimo bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Arvydo Daugėlos atleidimo pažeminus teisėjo vardą, rašė BNS.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo KT pirmininke skirti šio teismo teisėją D. Jočienę.

Jei Seimas patvirtins D. Jočienės kandidatūrą, ji taps pirmąja moterimi Konstitucinio Teismo pirmininke.

KT teisėja D. Jočienė paskirta 2014 metų kovą, jos devynerių metų kadencija baigiasi kiek anksčiau nei po dvejų metų. Jeigu ją pakeisiančio teisėjo paskyrimas neužsitęs, D. Jočienė taps trumpiausiai Konstituciniam Teismui vadovavusia pirmininke.
KT pirmininką skiria Seimas prezidento teikimu.

Lietuvos apeliacinio teismo pirmininku prezidentas siūlo skirti teisėją Nerijų Meilutį.

Jis yra vadovavęs Kauno apygardos teismui, dirbęs Kauno miesto ir Kaišiadorių rajono apylinkės teismuose, Specialiųjų tyrimų tarnyboje. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus N. Meilutis paskirtas šių metų gegužę.

Trečiadienį D. Jočienės ir N. Meilučio kandidatūroms pritarė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Pagal Konstituciją Lietuvos apeliacinio teismo pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria prezidentas Seimo pritarimu.

Ketvirtadienį parlamentarai taip pat balsuos dėl neblaivaus vairavusio A. Daugėlos atleidimo iš Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigų.
Prezidento patarėjos Jūratės Šovienės teigimu, sėsdamas neblaivus prie vairo teisėjas pakenkė teismų autoritetui, pakirto visuomenės pasitikėjimą teismais.

A. Daugėla neblaivus prie vairo policijai įkliuvo Kauno rajone birželio 1 dieną. Jam nustatytas 1,82 promilės girtumas.

Teisėjų tarybos posėdyje jis sakė, kad sėsdamas prie vairo jautėsi blaivus, tą dieną svaigalų nevartojęs, nors dėl asmeninės stresinės situacijos kelias dienas iki įvykio vartojo alkoholį.

Kauno apygardos prokuratūra dėl neblaivaus vairavusio teisėjo atlieka ikiteisminį tyrimą.

LAT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)