Vieningai už prezidento pateiktą kandidatą balsavo opozicinė Liberalų sąjūdžio frakcija ir mišri Seimo narių grupė. P.Malakausko kandidatūrai taip pat pritarė dauguma opozicinių konservatorių, socialliberalų, didesnioji dalis valdančiosios Socialdemokratų frakcijos narių, taip pat daugiau nei pusė opozicinės Darbo partijos frakcijos narių.

Susilaikydami prezidento teikimui nepritarė valdantieji liberalcentristai ir Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcija.

Opozicinių liberaldemokratų salėje buvo tik trys, pastarieji visi susilaikė.

„Ačiū už pasitikėjimą, bus pasitikėjimas - bus darbai, nemanau, kad problema yra tik VSD, daugelyje institucijų turime dirbti sistemiškai, turime dirbti kartu su parlamentarais, su komitetais, ir manau, kad tas problemas išspręsime“, - po balsavimo Seime sakė P.Malakauskas.

Po šio Seimo sprendimo atitinkamus dekretus beliko pasirašyti šalies vadovui - dėl Arvydo Pociaus atleidimo iš VSD vadovo pareigų ir dėl P.Malakausko skyrimo naujuoju saugumo generaliniu direktorium.

V.Adamkus: išsprendėme sunkų uždavinį dėl VSD vadovybės

„Šiandien esu tikras, kad išsprendėme gan nemalonų ir sunkų prieš mus iškilusį uždavinį, kuris buvo susijęs su mūsų saugumo reikalais, mūsų institucijų bendradarbiavimu ir kartu - su mūsų valstybės pagrindų saugumo problemomis. Aš sveikinu tai ir esu tikras, kad ateityje, kada iškils svarbūs valstybiniai reikalai, ir Seimas, ir prezidentūra ras bendrą kalbą sprendžiant tai, kas naudinga mūsų valstybei. Ta pačiai proga norėčiau palinkėti naujajam saugumo vadovui sėkmės ir kartu visuomeniniu valstybiniu žvilgsniu spręsti visas problemas, kurios iškils prieš mūsų akis", - antradienį žurnalistams kalbėjo V.Adamkus.

Anot V.Adamkaus, į STT vadovo postą yra ne vienas aukštos kvalifikacijos kandidatas, tačiau pasirinkdamas vieną iš jų šalies vadovas pirmiausia žadėjo tartis su iki šiol STT vadovavusiu P.Malakausku.

Anksčiau kaip vieno realiausių kandidatų į STT vadovo pareigas minėta dabartinio policijos generalinio komisaro pavaduotojo Kęstučio Lančinsko pavardė. Su pastaruoju V.Adamkus jau buvo susitikęs rinkdamasis kandidatą į VSD generalinio direktoriaus pareigas.

Antradienį žurnalistams prezidentas sakė, jog K.Lančinskas jam yra palikęs kvalifikuoto žmogaus įspūdį.

P.Malakauskas: nesitikėjau tokio rezultato

Seimo patvirtintas VSD vadovu P.Malakauskas žurnalistams teigė nesitikėjęs tokio balsavimo rezultato.

„Aš nesitikėjau tokio rezultato ir dar šiandieną po susitikimų su frakcijomis galvojau, kad lieka pusė per pusę ir po balsavimo galiu padaryti išvadą, kad lėmė tas žmogiškasis faktorius, nes pokalbiai buvo geri, dalykiški ir žmogiškai mes neturėjome problemų su parlamentarais. Panašu, kad šiandieną tas žmogiškasis faktorius paėmė viršų, o tie parlamentarai, kurie susilaikė - tai irgi yra visiškai normalu, kadangi dar daug labai reikia kalbėti apie labai jautrius dalykus, susijusius su saugumo sistema“, - sakė P.Malakauskas.

Jis taip pat sakė esąs patenkintas pareikštu pasitikėjimu ir teigė, jog ieškodamas kompromisų sieks tą pasitikėjimą įtvirtinti.

„Visuomet yra smagu, kai yra pareiškiamas pasitikėjimas, bet yra ir kita medalio pusė - panašu, kad šią vasarą bus sudėtinga šeimai su atostogomis“, - kalbėjo P.Malakauskas.

Būsimasis VSD vadovas teigė toliau besilaikysiąs principo, kad specialiosios tarnybose būtų „minimum viešumo bylų klausimais ir maksimum viešumo prevencijos klausimais“.

Tam, kad būtų visiškai išsklaidytos abejonės dėl partinės priklausomybės, P.Malakauskas teigė ketinąs visiškai išstoti iš Tėvynės sąjungos. Iki šiol P.Malakauskas buvo sustabdęs narystę šioje partijoje.

Klausiamas apie VSD vadovo pavaduotojus, P.Malakauskas teigė, jog šie jo sprendimai priklausys ir nuo prokuratūroje atliekamų ikiteisminių tyrimų, ir nuo bendradarbiavimo su Seimu.

„Jei matysime, kad politiškai bus sunku dirbti su Seimu, tai gali būti ir kitokie sprendimai, bet tai jau nėra jėgos sprendimai, o tai jau yra tam tikrų kompromisų, konsensusų ieškojimas“, - teigė P.Malakauskas.

Paklaustas, ar naujasis STT vadovas turėtų būti skiriamas iš STT vidaus, ar pasirenkant kandidatą iš šalies, P.Malakauskas teigė vienareikšmiško atsakymo neturįs: „Dvejopi mane jausmai apėmę - manau, kad dabartinėje situacijoje neišvengsime politinių sprendimų ir dėl kontržvalgybos vadovo (VSD - DELFI), ir dėl naujo STT vadovo, bet, manau, ateityje sistema turėtų užauginti vieną kitą kandidatą, kurį prezidentas galėtų siūlyti į tas pareigas“.

Į klausimą dėl parlamentinio VSD veiklos tyrimo galimos tąsos, P.Malakauskas atsakė pabrėždamas įstatymų viršenybės principą.

„Tai Seimo sprendimas (dėl galimo tyrimo - DELFI), neprisiimu jokių išankstinių užsakymų ar nuostatų, ir jei kokia informacija reikalinga Seimui, tokiu atveju turi būti priimtos atitinkamos pataisos, kad vienos ar kitos institucijos vadovui, sakykime, pasikeitus Seimui nereikėtų turėti reikalų su prokuratūra. Visi sprendimai turi būti teisėti, teisininkų patvirtinti ir patikrinti“, - teigė P.Malakauskas.

G.Kirkilas: visą laiką palaikiau P.Malakausko kandidatūrą

Premjeras Gediminas Kirkilas antradienio Seimo sprendimą vertino teigiamai ir teigė visuomet palaikęs prezidento poziciją.

„Vertinu teigiamai, nes visą laiką palaikiau P.Malakausko kandidatūrą ir prezidento poziciją. Manau, kad Seimas palaikė prezidento poziciją taip pat, visą laiką laikiausi nuomonės, kad sprendimai būtų priimami kuo greičiau, kandidatas tikrai kompetetingas, tinkamas ir mūsų užsienio partneriams, turėjau su juo darbo patirties jam dirbant STT, tikiuosi, kad jam pvyks tinkama vadovauti ir sutvirtinti VSD“, - DELFI antradienį sakė G.Kirkilas.

A.Matulevičius: reikėjo baigti tą destrukciją

Dauguma pasisakiusiųjų už P.Malakausko kandidatūrą pabrėžė, jog reikia baigti užsitęsusią krizę VSD, ir reiškė viltį, kad prezidento pateikto kandidato kompetencija bus pakankama sprendžiant VSD problemas.

Abejojantieji parlamentarai savo ruožtu minėjo, jog P.Malakauskas turėtų toliau vadovauti STT, nes šios tarnybos vadovu jis buvo paskirtas vos prieš pusantrų metų, todėl turįs tęsti pradėtas reformas bei prisiimti atsakomybę už jas.

Kai kurie parlamentarai taip pat minėjo ir P.Malakausko priklausymą konservatorių partijai kaip vieną jo esminių trūkumų.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius DELFI antradienį sakė tikįs, kad P.Malakauskas bus pajėgus išspręsti VSD problemas.

„Jau anksčiau esu sakęs, kad jis tikrai turi gerų vadybinių sugebėjimų, nors visi mes nesame be trūkumų - ir P.Malakauskas jų taip pat, matyt, turi. Pagrindinis dalykas spectarnyboje - išmokti dirbti su žiniasklaida, kad tai darytų ne VSD vadovas, o atstovas spaudai, ir svarbiausia atsiriboti nuo bet kokių įtakų - ar politikų, ar tam tikrų grupių, t.y. tikrai žiūrėti valstybės reikalų. Manau, šitą darbą stabilizuojant padėtį ir pačioje institucijoje, ir valstybėje bendromis jėgomis galima atlikti. O mes, savo ruožtu, turime padėti įgyvendinant tuos gerus būsimo naujojo VSD vadovo ketinimus, kuriais aš tikiu“, - teigė A.Matulevičius.

Anot parlamentaro, reikėjo „baigti šitą užsitęsusią destrukciją, kuri absoliučiai niekam naudos nedavė“.

A.Kubilius: svarbiausias išbandymas - atstatyti pasitikėjimą VSD

Opozicinės konservatorių partijos lyderis Seimo pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius teigė pritariąs nuomonei, jog naujojo VSD vadovo paskyrimas per ilgai užtruko ir užsitęsė - nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio.

Prezidentas, anot A.Kubiliaus, galėjo kur kas anksčiau tas permainas inicijuoti, nes tai pakenkė ir pačiam VSD, ir už VSD veiklą atsakingoms institucijoms - prezidentūrai ir Seimui.

„Dėl pačios kandidatūros, tai mes jaučiamės tokioje dvejopoje situacijoje. P.Malakauską pažįstame tikrai gerai ir kaip buvusį fiziką, ir kaip buvusį konservatorių, dėl jo dalykinių savybių neturiu abejonių. Faktas tas, kad ne mes kandidatūrą rinkomės ir daug kam bus patogu sakyti, kad neva būtent tik dėl to ir siekėme nuimti A.Pocių, kad pastatytume savo žmogų“, - svarstė A.Kubilius.

Anot konservatorių lyderio, P.Malakausko laukia svarbiausias išbandymas - atstatyti pasitikėjimą VSD institucija, „kurios autoritetą visiškai sugriovė buvusioji VSD vadovybė, ir tam reikės protingo ryžtingumo“.

„P.Malakauskas turės rasti sprendimus tų problemų, kurias sukūrė buvusioji vadovybė ir kurių galimų sprendimų jis pats negalėjo kol kas įvardinti ir dėl pašalintų pareigūnų, ir dėl susikompromitavusių VSD direktoriaus pavaduotojų, ir dėl VSD Seimui nepateiktų pažymų, ir dėl viso „Dujotekanos“ tyrimo“, - kalbėjo A.Kubilius.

V.Bogušis: P.Malakauskas yra pažeidžiamas

Seimo valdančiosios Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis Seime antradienį kalbėjo, jog daugumos parlamentinių frakcijų apsisprendimas balsuoti laisvai dėl P.Malakausko kandidatūros esą greičiausiai išreiškia daugumos parlamentarų baimę neįtikti spectarnybos vadovui - ar tai būtų STT, ar VSD.

„Tai yra įvykęs faktas, reikia pripažinti, kad politinio turgaus žvejyba pasisekė. O kokie bus rezultatai - sunku prognozuoti, tačiau esu įsitikinęs, kad P.Malakauskas yra vis dėlto pažeidžiamas. Nes situacija VSD yra problemiška, o būdamas konservatorius P.Malakauskas, manau, turės didelių bėdų“, - DELFI sakė V.Bogušis.

Nutarimas įsigalios tik nuo birželio 12 d.

Tiesa, po pirmojo balsavimo Seimas antradienį iškart balsavo dar kartą ir pritarė konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymui, kad priimtas nutarimas dėl P.Malakausko skyrimo įsigaliotų tik nuo birželio 12 d.

Tokia pataisa priimta dėl to, kad naujajam VSD vadovui galėtų būti taikomas 5 metų kadencijos laikas.

Iki šiol VSD vadovo kadencija nebuvo apibrėžta, tačiau Seimas antradienį prieš balsuodamas dėl P.Malakausko ypatingos skubos tvarka priėmė VSD įstatymo pataisą, apibrėžiančią 5 metų VSD generalinio direktoriaus kadenciją.

Jei P.Malakauskas VSD vadovu būtų paskirtas anksčiau, nei įsigaliotų minėtoji įstatymo pataisa, jam nebūtų taikomas 5 metų kadencijos reikalavimas.

Prieš mėnesį Seimas beveik vienbalsiai pritarė prezidento dekretui dėl A. Pociaus atleidimo iš VSD generalinio direktoriaus pareigų.