DELFI jau rašė, kad naujas Saugomų teritorijų įstatymas gali keliose vietose atverti Pandoros skrynią: liberalizuoti bei supaprastinti statybų draustiniuose tvarką, būtų leidžiama ir dalinti sklypus. Taip pat įstatymo projekte yra įrašytos išimtys, kai galima užsitverti vandens telkinių pakrantę, nepaliekant 5 metrų juostos praėjimui, pavyzdžiui, įrengiant ten ganyklas. Galiausiai į naują įstatymą buvo įrašyta ir nuostata, kad visur saugomose teritorijose galima statyti užtvankas.

Seimas jau pritarė įstatymui svarstymo stadijoje, labiausiai naujas įstatymo pataisas palaikė socialdemokratai ir „darbiečiai“.

Seimo nariai registravo daug pataisų, kurios sugriežtintų šias nuostatas, nebuvo spėta visų pataisų apsvarstyti Aplinkos apsaugos komitete, taigi klausimas iš plenarinio posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas. Seimo nariai jau padarė kai kurių pakeitimų įstatyme.

Išbraukė iš įstatymo leidimą tvenkti užtvankas

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas DELFI teigė, kad komitetas nespėjo apsvarstyti visų pataisų, dėl to įstatymo priėmimas buvo nukeltas. Pasak jo, kai kurios pataisos jau padarytos.

„Buvo gauta daug pataisų tiek iš Seimo narių, tiek iš teisės departamento. Šiandien komitete mes neapsvarstėme visko, dėl to ir išėmėm. Vieną nuostatą apsvarstėme, kur buvo Seimo nubalsuota prieš komiteto valią dėl užtvankų statybos. Komitetas pritarė bendru sutarimu sutarė, kad to nebus. O likusius siūlymus dar svarstysime kituose posėdžiuose“, - kalbėjo A. Salamakinas.

Seimo narys neprognozavo, kada įstatymas bus priimtas: „Kitą savaitę nežinau, ar bus priėmimas, ar ne, jeigu spėsime. Bet taip atvirai jums pasakysiu, kad čia daugiau išeina su saugomom teritorijom rinkiminis polikavimas nei realus šnekėjimas.“

Pateikė sugriežtintas pataisas dėl statybų draustiniuose ir vandens telkinių tvėrimo

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas DELFI teigė, kad pats registravo kelias pataisas dėl statybų draustiniuose ir tvorų tvėrimo prie vandens telkinių, kurių komitetas dar nespėjo apsvarstyti.

„Buvo naujų pataisų registruota. Ir mano pataisos, liečiančios tiek statybų reglamentavimą, tiek ir tvorų prie vandens telkinių reglamentavimą. Mano buvo sugriežtinimai, kad būtų atsisakyta tvorų iki pat vandens telkinių, kad būtų paliktas 5 metrų praėjimas, neapsimetant ganyklomis. Šitą siūliau išbraukti. Su statybomis aš palikau tik apibrėžtus atvejus, atstatant sodybas, jas atkuriant.

Komitetas jų net nespėjo apsvarstyti, todėl padarėme pertrauką komiteto svarstymo metu. Klausimas turės grįžti į komitetą, turėsime tai svarstyti ne anksčiau nei kitą trečiadienį, todėl ir iš plenarinio posėdžio klausimas yra pašalinamas. Aš manau, kad tai yra geriau nei šiandien buldozeriu priimti. Reikia grįžti ir su komiteto nariais rasti geresnius kompromisus ir priimti šitą įstatymą, kad jis nepažeistų visuomenės intereso“, - kalbėjo P. Saudargas.

Pasak Seimo nario, jei įstatymas nebus pataisytas, šią kadenciją jo geriau nepriimti iš viso: „Jeigu jis nebus pataisytas, aš linkiu jam būti nepriimtam. Jeigu pavyks pataisyti, jis gali būti priimtas. Bet toks, koks jis išėjo po svarstymo stadijos iš plenarinio posėdžio, aš nepritarčiau tokiam įstatymui, tai geriau tada jo ir nepriiminėti. Kaip ministerija (Aplinkos – DELFI) sakė, kad įstatymas buvo ruošiamas aštuonerius metus, tai jeigu ji laukė tiek metų, galima palaukti ir dar šiek tiek.“