Naujausiame variante nebeliko dviejų svarbių dalykų: „Sodros“ lubų, kurioms komitetas nepritarė, ir darbdavių įmokos „Sodrai“ mažinimo per 12 metų - numatoma šią įmoką 1 punktu mažinti tik kitais metais, o ne kasmet po 1 punktą. Dėl jos mažinimo ateityje siūloma apsispręsti, kasmet atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes.

Tačiau keli Seimo nariai su tokia komiteto pozicija nesutinka - „darbietis“ Mečislovas Zaščiurinskas norėtų, kad 2018 ir kitais metais darbdavių įmokos „Sodrai“ mažėtų po 2 punktus, socialdemokratai siekia, kad kitais metais darbdaviai „Sodrai“ mokėtų iškart 6 punktais mažiau, esą tai duos didžiausią efektą, o vėliau - pagal šalies finansines išgales. Liberalė Dalia Kuodytė mano, kad darbdavių įmokos „Sodrai“ sumažinimo laikotarpis turi baigtis 2024 metais. Seimas dėl šių pataisų balsuos.

Valstybinio socialinio draudimo įstatymo projektas taip pat numato, kad pensijų bendroji dalis ateityje bus finansuojama tik valstybės biudžeto lėšomis, o pereinamuoju laikotarpiu - ir „Sodros“ lėšomis.

Labiau siūloma remti šeimas, gimus dvynukams, trynukams ar ketvertukams - specialios 4-12 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio pašalpos - 152- 456 eurai per mėnesį būtų mokamos tėvams nuo vaikų gimimo iki jiems sukaks dveji metai, tačiau apskaičiuojamos būtų kitaip negu pašalpos, kurias mokės ir „Sodra“.

Taip pat siūloma keisti vaiko priežiūros iki dvejų metų išmokos iš „Sodros“ skaičiavimo tvarką - grąžinti iki krizės mokėtas motinystės pašalpą - iki vaikui sueis vieneri metai ji būtų 100 proc. vieno iš tėvų uždarbio, o iki sueis dveji metai - 85 proc.

Dvigubai didesnes negu dabar išmokas siūloma numatyti studentams iki 26 metų ir doktorantams, kurie vaikų susilauktų iki 30 metų, bet neturi darbo stažo - jiems vaiko priežiūros išmokos nuo kitų metų siektų 8 BSI arba 304 eurų dydžio išmoką per mėnesį.

Planuojama, kad socialinis modelis, numatantis „Sodros“ reformą ir darbo santykių liberalizavimą, bus priimtas iki liepos, kai prasidės Seimo atostogos, ir įsigalios nuo 2017 metų.