Kai kurie parlamentarai siūlė išvadas tvirtinti ypatingos skubos tvarka, tačiau tokią teisę turintis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, teigdamas, jog kol kas tik apie 50 parlamentarų yra susipažinę su NSGK tyrimo medžiaga, todėl reikia daugiau laiko.

Galutinį sprendimą dėl išvadų Seimas turėtų priimti kitą savaitę.

Už išvadas raginusio balsuoti konservatorių lyderio Seimo pirmininko pavaduotojo Andriaus Kubiliaus teigimu, esminė problema ta, kad dalis arba kai kurie aukšti valstybės pareigūnai, tame tarpe ir VSD vadovybės pareigūnai „yra pavojingai užvaldyti su įvairiomis interesų grupėmis, ar viena visiems gerai žinoma verslo kompanija“.

„Šiandieną susiduriame su tokia situacija, kuri skiriasi nuo pasaulyje įprastos situacijos: žinome, kad pasaulyje saugumo departamentai saugo valstybes, Lietuvoje, šiandien, deja, valstybę reikia saugoti nuo saugumo departamento“, - ketvirtadienį Seime kalbėjo A.Kubilius.

Pasak konservatorių vadovo, esminis klausimas - „ar turime šiandien Konstitucijoje apibrėžtą Seimą kaip vieną svarbiausių valstybės institucijų, ar turime Seimą, kuris yra tiktai nedidelis priedas prie oligarchų ar kitokių taip vadinamų „valstybininkų“ klanų“.

Prieš išvadas raginęs balsuoti socialdemokratas Seimo užsienio reikalų komiteto vadovas Justinas Karosas teigė, jog NSGK tyrimo išvados diskredituoja VSD, Seimo tyrimas „faktiškai tapo institucijos niekinimo įrankiu“.

„VSD pajudino savo tyrimais labai jautrias vietas ir jas dabar paryškino, turiu galvoje rezonansinius tyrimus, pradedant „Lietuvos ryto“ sprogdinimu ir baigiant Juro Abromavičiaus žūtimi. Atrodo, kad reikėjo tam tikros priedangos šiems dalykams ir ta priedanga buvo surasta. Prisidengus užsienio valstybių, pirmiausia Rusijos kenkimo kliše ir vadovaujantis „kurmių“ iš VSD antiįstatymiškai pateikta operatyvine medžiaga buvo pradėtas iki šiol neregėtas vienos pagrindinių institucijų - VSD puolimas“ , - kalbėjo J.Karosas.

Kitas socialdemokratas Seimo narys Algirdas Paleckis priešingai teigė, jog nebalsuoti už išvadas negalima.

Pasak A.Paleckio, problemos VSD aiškiai matomos ir tik „kardinalūs bei teisingi sprendimai“ gali jas išspręsti.

Dar vienas socialdemokratas - iš VSD pašalintas dabartinis parlamentaras Algirdas Sereika nusišalino nuo balsavimo.

Nuomonės dėl išvadų išsiskyrė

Išvadas vieningai palaikė opozicinės konservatorių, liberalų sąjūdžio, Darbo partijos frakcijos. Už išvadas balsavo ir dauguma opozicinių liberaldemokratų bei valdančiosios Pilietinės demokratijos frakcijos narių, taip pat ir vienas valdančiosios Valstiečių liaudininkų frakcijos narys Lenkų rinkimų akcijos atstovas Valdemaras Tomaševskis.

Prieš išvadas vieningai balsavo valdančioji Liberalų ir centro sąjungos frakcija, taip pat socialdemokratas Algimantas Salamakinas bei parlamentaras Julius Veselka.

Dauguma valdančiųjų socialdemokratų, opoziciniai socialliberalai, valstiečiai liaudininkai bei keli „pilietininkai“ balsuojant dėl išvadų susilaikė.

Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Loreta Graužinienė teigė, jog svarstomas klausimas - valstybinės svarbos ir siūlė pratęsti parlamentinį tyrimą įsteigiant naują Seimo komisiją.

„Turbūt ne šiaip sau prezidentas jau prieš du metus savo pranešime įspėjo Seimą dėl oligarchinio valdymo“, - kalbėjo L.Graužinienė.

Seimo NSGK pirmininkas A.Matulevičius kartojo, jog atliekant parlamentinį tyrimą buvo jaučiamas didžiulis spaudimas, tačiau kas konkrečiai spaudė parlamentaras neįvardijo.

A.Matulevičius teigė tyrimo metu įsitikinęs, kad „totaliai klausomasi pokalbių“ ir esą klausomasi be leidimų.

Kitas NSGK narys liberalcentristas Vytautas Bogušis teigė „objektyviai nebalsuosiąs dėl subjektyvių išvadų“ ir kartojo, jog išvados daugiausia remiasi šališkais kelių VSD pareigūnų liudijimais, neatsižvelgiant į daugelio kitų apklaustų pareigūnų priešingus liudijimus.

Panašius argumentus dėl išvadų nepagrįstumo ir jose esančių prieštaringų teiginių dėstė ir socialliberalas Vaclovas Karbauskis.

Seimo NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė priminė 2003 metų vadinamojo eksprezidento Rolando Pakso skandalo pradžią ir tuometinio Seimo pirmininko Artūro Paulausko raginimus iš Seimo tribūnos pradėti parlamentinį tyrimą, kartu pripažįstant, kad iš VSD gauti duomenys - nėra iki galo patikrinti.

„Norėčiau, kad šis tyrimas aistroms išsekus pasibaigtų ne tik vieno kito VSD vadovo nuėmimu, o kad būtų pastebėtos ir realiai sprendžiamos ir tos giluminės problemos, atsispindinčios komiteto išvadose. Reikalinga efektyvesnė specialiųjų tarnybų parlamentinė kontrolė, ypatingai tų tarnybų vykdomos operatyvinės veiklos griežtesnė priežiūra“, - sakė liberalas Algis Kašėta.

DELFI primena, kad Seimo NSGK atlikto tyrimo išvadose nurodyta daugybė VSD darbo trūkumų, šios specialiosios tarnybos veiklą reglamentuojančių įstatymų spragų, departamento vadovybės klaidos bei galimi piktnaudžiavimai.

Praėjusią savaitę NSGK patvirtintose išvadose teigiama, kad VSD esama problemų su kai kuriais vadovybės nurodymais ir personalo valdymu, o už tai tiesiogiai atsakingas departamento generalinis direktorius. NSGK nariai įsitikinę, jog VSD vadovas Arvydas Pocius nesugebės ištaisyti klaidų ir toliau tinkamai organizuoti VSD darbą.

Parlamentinį tyrimą politikai inicijavo po to, kai rugpjūčio 23 dieną Breste, Baltarusijoje per tarnybinę komandiruotę žuvo valstybės saugumo karininkas Vytautas Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine.