„2018 metų lapkričio 11 dieną vadinamųjų separatistų organizuoti „rinkimai“ okupuotuose Luhansko ir Donecko sričių teritorijose demonstruoja Rusijos, kuri yra okupacinė jėga šiose teritorijose, savivalę“, – sakoma Seimo priimtoje rezoliucijoje.

Už ją vienbalsiai pasisakė 109 Seimo nariai, balsavusių „prieš“ ar susilaikiusių nebuvo.

Rezoliucija priimta Lietuvoje viešint Ukrainos Aukščiausiosios Rados vadovui Andrijui Parubijui. Jis yra atvykęs į Vilniuje vykstančią trišalę Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos Parlamentinės Asamblėjos sesiją.

Seimo rezoliucija pažymima, kad „balsavimai“ organizuoti tebesitęsiant Rusijos vykdomiems intensyviems karo veiksmams prieš Ukrainą ir neturi nieko bendra su laisvais ir demokratiniais rinkimais.

Taip pat dokumente teigiama, kad dėl 2014 metais prasidėjusios Rusijos agresijos prieš Ukrainą jau žuvo 10 tūkstančių žmonių, daugybė neteko savo namų ir sveikatos, ir „atsakomybė už tai gula pirmiausia ant Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo aplinkos pečių“.

Kremliaus remiamų Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų įkurtose Donecko ir Luhansko respublikose sekmadienį vyko savivaldos rinkimai, kuriuose perrinkti separatistų lyderiai.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose savaitgalį įvykusius rinkimus pasmerkė kaip parodiją.

2014 metais Rusija aneksavo Krymo pusiasalį ir parėmė sukilimą Rytų Ukrainoje.