Teisinės neliečiamybės atėmimui reikėjo bent 71 Seimo nario balso. Už pasiūlymą naikinti N. Venckienės imunitetą balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 20, susilaikė 9.

Dar iki vakarinio posėdžio pradžios, Seime jau būriavosi N. Venckienės šalininkai, laukiantys parlamento sprendimo. Netrukus pasirodė ir pati teisėja.

„Tvarkiečiai“ boikotavo balsavimą

N. Venckienės klausimo svarstymą Seimas pradėjo stebimas gausių teisėjos šalininkų pajėgų. Transparantais su šūkiais „Tiesos“, „Lietuva be teisingumo – Lietuva be ateities“ ir pan. apsiginklavę N. Venckienės rėmėjai būriavosi Nepriklausomybės aikštėje, būrelis jų įsitaisė Seimo salės balkone.

Dar iki balsavimo partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija paskelbė nedalyvausianti šiame procese.

„Šiandien Seime svarstomą teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybės panaikinimo klausimą Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai laiko politinėmis spekuliacijomis, o ne rimtų problemų sprendimo būdu. Dėl šios priežasties parlamentarai „tvarkiečiai“ balsavime dėl šio klausimo nusprendė nedalyvauti“, - teigiama „tvarkiečių“ pranešime.

Anot frakcijos seniūno Valentino Mazuronio, matydami realią situaciją, kuomet iki šiol valstybė nedaro nieko, kad garsioji pedofilijos byla būtų kuo greičiau išnagrinėta ir visuomenei pateikti atsakymai, kad iki šiol nėra pradėtos esminių teisėtvarkos, teisinės, nusikaltimus tiriančių sistemų reformos, frakcijos nariai negali ir nenori veltis į Seimui siūlomą politizuotą teisėjos N. Venckienės imuniteto panaikinimo procedūrą.

„Reikia imtis konkrečių veiksmų, kad kova su tokiais reiškiniais kaip pedofilija ir kiti sunkūs nusikaltimai, tiesos neradimas teismuose pagaliau būtų pradėti spręsti. Seimui pateiktus tariamai labai svarbius klausimus, tokius kaip teisėjos N. Venckienės imunitetas, kuriuos iš esmės privalo ir gali spręsti tik teisėjų taryba ar kitos atsakingos institucijos, mes traktuojame kaip politinį farsą, mėginimą užmaskuoti nieko neveikimą apskritai. Negalime sau leisti dalyvauti tokių politizuotų klausimų Seime svarstyme, kai tuo metu šimtai vaikų yra galimai prievartaujami vaikų globos namuose, kai aukšti karininkai įsivelia į pedofilijos skandalus, kai teismai, tyrimo institucijos metų metais neduoda atsakymų į esminius klausimus, susijusius su grupės žmonių žūtimi. Toks valdančiųjų bandymas visą ugnį nukreipti į vieno asmens imuniteto nuėmimą ar nenuėmimą, yra tik tuščias politizuotas veiksmas“, – teigė frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas V. Mazuronis.

eisėjos neliečiamybės panaikinimui buvo reikalingas bent 71 Seimo nario balsas.

Klausė ir apie „šikinyką“

Pasitraukus „tvarkiečiams“, klausimo svarstymas tęsėsi toliau. Laikinosios komisijos vadovas E. Jurkevičius trumpai pristatė rezoliucijos, kuria siūloma naikinti teisėjos imunitetą, projektą.

E. Jurkevičių pradėjo kamantinėti parlamentarai, tarp jų – ir tos pačios laikinosios komisijos nariai: Jonas Ramonas, Naglis Puteikis.

Buvusi konservatorė Aurelija Stancikienė priminė 2010 m. įvykį, kuomet E. Jurkevičius Smiltynės pliaže gaudė išvietėje besislapsčiusį iškrypėlį. Politikė, ne sykį linksniuodama žodį „šikinykas“, klausė, kaip – ar kaip Seimo narys, ar kaip pilietis – jis tuomet veikė.

Į visus klausimus komisijos vadovas atsakė ramiai, teigdamas, jog darbas vyko sklandžiai ir korektiškai. Tuo tarpu socdemas Vytenis Povilas Andriukaitis paragino drausminti A. Stancikienę dėl Seimo narei ne itin derančio leksikono.

N.Venckienė: tai pedofilijos bylos tęsinys

Po E. Jurkevičiaus į tribūną žengė N. Venckienė. Ji teigė, jog neliečiamybės klausimas – pedofilijos bylos persikėlimas į Seimą.

„Akivaizdu, jo šis kreipimasis (...) susijęs ne su mano kokiais nors veiksmais, o su mane palaikančių žmonių protestais“, - vardindama jai inkriminuojamas veikas atsineštą kalbą skaitė N. Venckienė.

Generalinės prokuratūros kreipimąsi ji vadino nelogišku ir nesuprantamu. Teisėja taip pat teigė, jog E. Jurkevičiaus komisija neišreikalavo ir neturi jokių jos kaltės įrodymų.

Kalbėdama apie gegužės 17-osios įvykius, ji tvirtino, esą prokurorai Seimui nepateikia vaizdinės medžiagos, mat ji esą liudija, jog tai ne teisėja, o antstolė Sonata Vaicekauskienė, policija, Laimutė Stankūnaitė ir jos advokatas Gintaras Černiauskas darė nusikalstamas veikas. „Eiliniu bandymu“ bet kokia kaina ją patraukti baudžiamojon atsakomybėn ji vadino ir kaltinimus dėl smūgių policijos pareigūnui – esą lig šiol nepateiktas nė vienas policininkui padaryto sveikatos sutrikdymo įrodymas.

Visus nusižengimus, kuriais ją kaltina prokurorai, N. Venckienė vadino laužtais iš piršto. Aiškindama teismo sprendimo nevykdymą, ji teigė tiesiog negalėjusi jo įvykdyti be prievartos prieš vaiką ar apgaulės.

Teisėja kartojo nenorėjusi grąžinti mergaitės į aplinką, kur „jai į burną kišo sysalus“. O S. Vaicekauskienė neva norėjo, kad globėja mergaitei išaiškintų, jog tai normalu.

„Man keliami kaltinimai yra bėgimas nuo tikrosios tiesos atskleidimo“, - sakė N. Venckienė.

E.Jurkevičiaus konkurentu nelaiko

„Iš esmės esu nutarusi. Bet kai jau tikrai (panaikins neliečiamybę – DELFI), paskelbsiu viešai“, - prieš svarstymą Seime paklausta, ar nutarė, ką veiks sulaukusi sau nepalankaus sprendimo, sakė N. Venckienė.

E. Jurkevičiaus pasiūlymas susigrumti dėl Seimo nario mandato Klaipėdoje teisėjos negąsdina.

„E. Jurkevičius man ne konkurentas. Nei jo veidas, nei jo veiksmai nesudaro pagrindo abejoti, ar jis, ar aš būsiu išrinkta į Seimą“, - sakė N. Venckienė.

Laikinoji komisija, vadovaujama konservatoriaus E. Jurkevičiaus, sprendimą dėl teisėjos priėmė antradienį ryte, prieš pradedant rytinį Seimo posėdį, įregistruotas ir nutarimo projektas, kuriuo siūloma naikinti N. Venckienės imunitetą. Pagal procedūras, Seimas privalėjo imtis šio klausimo jau artimiausiame posėdyje.

Nors siūlyta N. Venckienės klausimą išbraukti iš antradienio darbotvarkės, pakankamo palaikymo Seime jis nesulaukė.

DELFI primena, jog laikinosios komisijos vadovas E. Jurkevičius viešai pakvietė N. Venckienę politinius santykius aiškintis Klaipėdoje, Baltijos vienmandatėje apygardoje, kur jis pats rudenį sieks Seimo nario mandato. Konservatorius sprendimą siūlyti iš teisėjos atimti neliečiamybę laiko teisingu ir pabrėžia, kad „Garliava – tai ne visa Lietuva“.

N. Venckienės neliečiamybę panaikinti prašo generalinis prokuroras Darius Valys. Tai įvyko tuoj po gegužės 17-osios įvykių, kai gausios policijos pajėgos šturmavo Klonio gatvę ir Drąsiaus Kedžio dukrą perdavė motinai Laimutei Stankūnaitei.

Teisėja N. Venckienė kaltinama penkiomis nusikalstamomis veikomis, tarp kurių – ir smūgiai pareigūnui.