Parlamentas priėmė prezidento Gitano Nausėdos inicijuotas Švietimo įstatymo pataisas, kurios nuo kitų metų rugsėjo įtvirtino privalomą ikimokyklinį ugdymą socialinę riziką patiriantiems vaikams.

Šalies vadovas dar siūlė paankstinti mokyklą ir priešmokyklinį ugdymą pradėti nuo penkerių, o pradinį – nuo šešerių metų, tačiau Seimas šias formuluotes pakeitė, ankstesnį ugdymą įtvirtindamas kaip galimybę.

Socialinę riziką patiriantiems vaikams ikimokyklinis ugdymas nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos bus privalomas ir vykdomas švietimo, mokslo ir sporto ministro ir socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad pakeitimai į ankstyvąjį ugdymą įtrauktų papildomai apie 1500 vaikų per metus.

Seimas taip pat sutarė patikslinti nuostatas dėl ikimokyklinio ugdymo nustatant, kad jis tampa visuotinis nuo 2023 metų rugsėjo ketverių metų amžiaus vaikams, nuo 2024 metų rugsėjo – trejų metų amžiaus vaikams, nuo 2025 metų – dvejų metų amžiaus vaikams.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas pažymi, jog visuotinis ugdymas reiškia, kad visoje šalyje turės būti sudarytos sąlygos gauti ikimokyklinį ugdymą to pageidaujantiems, bet jis nebus privalomas, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Seimas nusprendė lanksčiau reglamentuoti priešmokyklinio ugdymo pradžią. Pagal priimtas nuostatas nuo 2023 metų priešmokyklinis ugdymas galės būti pradedamas nuo penkerių metų.

Pagal vaiko raidą ir poreikius, bus sudaromos galimybės priešmokyklinio ugdymo programoje praleisti dvejus metus ir pradinį ugdymą pradėti vėliau. Tėvų sprendimu priešmokyklinis ugdymas taip pat galės būti teikiamas vėliau, bet ne vėliau, negu vaikui tais kalendoriniais metais sueina 6 metai.