Ž. Pacevičiaus atleidimui nepritarta, nes balsavusių „prieš“ ir susilaikiusių skaičius viršijo balsavusių „už“ skaičių.

Ž.Pacevičius: nesiruošiu dirbti

Pats Ž. Pacevičius apie neatleidimą sužinojo iš žurnalistų ir tokią situaciją vadino absurdu.

„Jeigu aš nesiruošiu dirbti, jūs man paaiškinkite, kaip gali būti gerai? Jeigu taip juridiškai, tai man atrodo čia yra absurdas“ - teigė Ž. Pacevičius.

Jo teigimu, norint skirti STT direktorių reikia asmens sutikimo eiti pareigas, tuo tarpu jis tokio noro nepareiškė.

„Reikia naujai kadencijai skirti, o tam, kad būtų skirtas, reikia, kad būtų žmogaus noras išreikštas. O kur tas noras?“ - stebėjosi Ž. Pacevičius.

„Aš vertinu blogai. Nieko nedarysiu, nežinau, ką darysiu, pasižiūrėsime. Yra kadencijos pabaigimas ir panašiai“, - sužinojęs apie Seimo sprendimą oficialiai žurnalistams sakė Ž. Pacevičius.

Paklaustas, kaip elgtųsi, jei prezidentė vis tik bandytų įtikinti jį eiti pareigas antrą kadenciją, STT direktorius sakė nesutiksiąs.

„Ne, aš atsisakysiu. Jeigu priimtas sprendimas, reiškia jis priimtas, tai buvo dar prieš penkis metus. Išeina taip, kad dirbti gerai yra nelabai gerai. Gal čia nelabai rimtai kam atrodo, man čia yra rimti sprendimai ir man jie pakankamai svarbūs. Man tiktai padarė daugiau žalos“, - teigė Ž. Pacevičius.

Prezidentės atstovė: dekretas bus teikiamas pakartotinai

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė DELFI sakė, kad dekretas dėl Ž. Pacevičiaus atleidimo iš STT direktoriaus pareigų bus teikiamas antrą kartą.

„STT vadovas išreiškė norą pasibaigus kadencijai tarnybos netęsti, todėl prezidentė teikė Seimui dekretą dėl jo atleidimo. Seimui nepritarus įstatymų nustatyta tvarka dekretas dėl STT vadovo atleidimo bus teikiamas pakartotinai“, - DELFI sakė D. Ulbinaitė.

Seimo nariai abejojo, kad Ž.Pacevičius išeina savanoriškai

Prezidentės teikimą atleisti Ž. Pacevičių iš pareigų pasibaigus jo kadencijai Seime pristatė patarėjas Jonas Markevičius. Jo teigimu, Ž. Pacevičius pats panoro pasitraukti iš užimamų pareigų ir nepanoro tęsti šio darbo antrą kadenciją.

„Ž. Pacevičius prezidento dekretu buvo paskirtas penkerių metų kadencijai, kuri baigėsi šių metų spalio 17 d. Jam pačiam išreiškus norą baigti tarnybą, prezidentei sutikus, teikiamas šis dekretas – Seimui pritarus dėl jo atleidimo, vadovaujantis STT įstatymu, Ž. Pacevičius būtų atleistas pasibaigus kadencijai“, - pristatydamas Dalios Grybauskaitės siūlymą Seime sakė J. Markevičius.

Atleidus Ž. Pacevičių, laikinai STT vadovo pareigas turėjo eiti pirmasis direktoriaus pavaduotojas Saulius Urbanavičius.

„Mes žinome tuos savo noru išėjimus. Reiškia, jau jaučia, kad kažkur valdžia nepalaiko. Ar Prezidentūra pasiaiškino, gal yra sukurta tokia teisinė bazė, kuri palanki klanui, kad tos spectarnybos gali muštis į sieną galva – pagriebei, o teisinė bazė tokia, kad turi paleisti tą, kuris įtartinas ir realiai įtartinas. Koks garbingas žmogus gali dirbti tokioje tarnyboje? Ar čia tas variantas, ar Ž. Pacevičius nusigando dirbti antroje kadencijoje, kadangi Prezidentūra vis nori naujų ir naujų, kurie nieko nesusigaudo?“ - piktinosi „tvarkietis“ Julius Veselka.

Abejonę dėl atleidimo savanoriškumo išsakė ir kiti Seimo nariai.

„Kas per priežastys visumoje? Ar yra kokių pastabų dėl jo darbo, pareigų neatlikimo, ar yra kitokios priežastys? Mūsų supratimu, jis galėtų ir toliau darbuotis visiškai sėkmingai, kaip dirbi ir iki šiol“, - teigė Jonas Jagminas.

„Prezidentė turėjo įkalbinėti, kad jis liktų dar vienai kadencijai. Ar ji darė šitą, ar įkalbinėjo? Ji turėjo tą daryti“, - aiškino ir Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis.

„Kaip jūs manote, kokį pareigūnas gali priimti asmeninį sprendimą, kai viešai yra paskelbta, kad prezidentė rotuos visus pareigūnus – kitaip sakant, antros kadencijos niekas nesitikėkite. Ar čia nėra pagrindinė priežastis, kad Ž. Pacevičius nusprendė nekandidatuoti antrai kadencijai“, - klausė socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Prezidentės patarėjas J. Markevičius beveik į visus klausimus atsakė, kad Ž. Pacevičius pasiprašė atleidžiamas savo noru. Tai patvirtino ir iš tribūnos kalbėjęs pats Ž. Pacevičius.

„Dirbu STT penkiolika metų, nuo jos įkūrimo pradžios, parėjau įvairias pareigybes nuo skyriaus vado iki direktoriaus. Tarnyba yra sudėtinga, sunki, patys puikiai suprantate. Iš tikrųjų einant į šias pareigas prieš penkerius metus aš buvau apsisprendęs šiek tiek greičiau išeiti nei penkių metų kadencija, buvo kitas terminas, kai aš norėjau išeiti anksčiau. Bet pasitaręs su Prezidentūra aš nutariau tęsti tarnybą iki kadencijos pabaigos ir tikrai pats apsisprendžiau pakeisti darbą. Manau, kad galiu dirbti panašų darbą, bet kitoje institucijoje, kitose pareigose“, - teigė Ž. Pacevičius.

DELFI primena, kad STT direktorių į pareigas skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.