Laikinoji vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė teigė, kad pastarųjų pensijos šiuo metu yra ypač mažos.

„Karių ir pareigūnų pensija yra įšaldyta kaip kokioje amžino įšalo žemėje. Kalbame apie žmones, kurie atitarnavo ar dalį, ar visą laiką tarnyboje ir sulaukė labai nedidelės pensijos, lyginant su kitomis ES šalimis. Ypač mažos yra anksčiau paskirtos karių ir pareigūnų pensijos – tų žmonių, kurie dabar yra pensininkai“, – Seimo posėdyje sakė R. Tamašunienė.

„Tai pirma gera žinia, kad indeksavimas įvyks“, – pridūrė ji.
Įstatymo projektu siūloma, kad kiekvienais metais pareigūnų ir karių, teisėjų, nukentėjusiųjų asmenų, pirmojo ir antrojo laipsnių, mokslininkų valstybinės pensijos būtų indeksuojamos nuo sausio 1 dienos pagal praėjusiais metais apskaičiuotą indeksavimo koeficientą.

Jeigu apskaičiuotasis indeksavimo koeficientas būtų lygus 1 arba neigiamas, indeksavimas nevyktų. Tokiu atveju valstybinės pensijos būtų mokamos praėjusių metų gruodžio mėnesį galiojusio dydžio.

Valstybinių pensijų įstatyme nustatyta, kad nukentėjusiųjų asmenų, pirmojo ir antrojo laipsnių, mokslininkų valstybinių pensijų dydžio matas yra valstybinių pensijų bazė. Jos dydis negali būti mažesnis nei 58 eurai.

Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, paskutinį kartą nukentėjusiųjų asmenų, pirmojo ir antrojo laipsnių, mokslininkų valstybinių pensijų bazė didėjo 2008 metais. Pareigūnų ir karių, teisėjų valstybinių pensijų didinimo mechanizmas nėra nustatytas.
Dėl galutinio siūlymų priėmimo Seimas dar turės balsuoti.