Atsižvelgiant į esamą Rusijos karo Ukrainoje situaciją ir grėsmę Lietuvai, taip pat visam regionui, tokią įstatymo pataisą antradienį pateikė Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė.

Už projektą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai, 24 buvo prieš, 26 parlamentarai susilaikė. Įveikęs svarstymą komitetuose, projektas plenarinėje salėje bus svarstomas gruodžio 6 d.

Pagal projektą, asmuo, palaikydamas valstybę, keliančią grėsmę Lietuvos saugumui, gali netekti pilietybės. Toks pilietybės netekimo pagrindas būtų taikomas tik asmenims, įgijusiems pilietybę išimties tvarka.

Seimo narė D. Asanavičiūtė iš Seimo tribūnos siūlė ištaisyti šio metu galiojančio Pilietybės įstatymo teisines spragas, numatant dar vieną pilietybės netekimo pagrindą. Pasak jos, Lietuvos piliečio viena iš pareigų – nekenkti Lietuvos, regiono ir sąjungininkų saugumui ir nepalaikyti agresorių valstybių. Parlamentarė sakė, kad ši įstatyminė iniciatyva gimė po incidento, kai Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko pasirodė Kremliaus ruporo Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos renginyje Sočyje.

„Suteikus pilietybę išimties tvarka asmuo gali naudotis ne tik jo suteikiamomis privilegijomis, bet ir turi vykdyti pareigas. Lietuvos valstybės saugumas ir jo užtikrinimas yra viena svarbiausių Lietuvos Respublikos piliečių pareigų“, – sakė viena pataisų iniciatorių Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Pasak Seimo narės, pilietybės netekimo pagrindai numatyti ir kitų pasaulio valstybių įstatymuose: „Beveik visus netekimo pagrindą siejantis veiksnys – nacionalinio saugumo klausimas. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje numatytas pilietybės netekimas, kai tai naudinga viešai gerovei, taikomas tiems, kurie kelia grėsmę Jungtinei Karalystei, arba kurių elgesys sukelia labai didelę žalą, pavyzdžiui asmens veikla, susijusi su grėsme nacionaliniam saugumui, įskaitant šnipinėjimą ir terorizmo grėsmę, kaip pavyzdžiui terorizmo ir karo nusikaltimų šlovinimas. Australijoje įstatymas numato pilietybės netekimą, susijusį su grėsme nacionaliniam saugumui, jeigu asmuo yra ir kitos valstybės pilietis. Pilietybė gali būti atimta dėl išdavystės, nelojalumo valstybei ir kitų su nacionaliniu saugumu susijusių priežasčių 14 Europos Sąjungos valstybių.“

Parlamentarė pažymėjo, kad asmenys, gavę Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka, kurių šiuo metu yra 811, taip pat yra ir kitos valstybės piliečiai, todėl net kažkuriam jų netekus Lietuvos Respublikos pilietybės, jie netaptų asmenimis be pilietybės, jiems liktų kitos valstybės jų gimimu įgimta pilietybė.

„Vertinčiau projektą kaip prevencinį. Jis nebus taikomas atbuline tvarka“,- sakė D. Asanavičiūtė, tikinti, kad naujas teisinis reguliavimas paskatins atsakingai elgtis.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Andrius Vyšniauskas mano, kad turime turėti savo teisinėje bazėje tokius sprendimus, kurie padėtų spręsti problemą žmonių, kurie užsiima su Rusijos propaganda susijusia veikla.

Tuo tarpu Seimo narė Agnė Širinskienė atkreipė kolegų dėmesį į Teisės departamento išvadas, kad projektas gali prieštarauti Konstitucijai. Parlamentarė ragino „sutvarkyti Paleckio ir Celofano kalbėjimą iš kalėjimo, jeigu norime parodyti pilietiškumą.“ „Raginu meilę valstybei rodyti realiais darbais, o ne tokiais populistiniais projektais“,- kvietė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad siūlomos įstatymo pataisos numato, kad Lietuvos Respublikos pilietybės netenkama: " jeigu Lietuvos Respublikos pilietybę įgijus išimties tvarka, asmeniui esant ir kitos valstybės piliečiu, atliekami veiksmai, keliantys grėsmę Lietuvos valstybės saugumui ir interesams, palaikoma valstybė, kelianti grėsmę Lietuvos ir kitų regiono valstybių ir valstybių sąjungininkių saugumui, pažeminus Lietuvos valstybės vardą“.

Galiojančiame Pilietybės įstatyme numatyti šeši atvejai, kada yra netenkama Lietuvos Respublikos pilietybės, tačiau nenumatomas atvejis, kuris sukurtų mechanizmą pilietybės netekimui, ją įgijus išimties tvarka, esant ir kitos valstybės piliečiu, jeigu asmuo palaiko valstybes agresores ir tokiu būdu kelia grėsmę Lietuvos, regiono ir sąjungininkių saugumui.