Trečiadienį paskelbta teismo nutartis yra neskundžiama.

LVAT tenkino buvusio kanclerio reikalavimą pripažinti jo atleidimą neteisėtu, taip pat konstatavo, kad pareiškėjui priteista 252 tūkst. 555 litai už priverstinę pravaikštą yra adekvati pažeidimo pobūdžiui ir jo padariniams, atitinka teisingumo, protingumo, sąžiningumo principus.

Tačiau teismas sumažino žemesnės instancijos teismo G.Vilkeliui priteistą neturtinę žalą nuo 15 tūkst. iki 2 tūkst. litų.

Pernai birželio 7 dieną Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) buvo paskelbęs, kad G.Vilkelis iš Seimo kanclerio pareigų 2009 metų balandį atleistas pažeidžiant įstatymus. Jis atleistas pareiškus nepasitikėjimą, nors, anot teismo, tokiu pagrindu negalėjo būti atleistas. Be to, pati procedūra surengta skubiai, G.Vilkeliui neleista pasiaiškinti, o duomenų apie jo padarytus pažeidimus teismui nepateikta.

VAAT nusprendė, kad reikia laikyti, jog G.Vilkelis iš kanclerio pareigų atleistas nuo 2011 metų spalio 9 dienos. Tuomet turėjo baigtis jo kaip kanclerio penkerių metų kadencija.

Ši byla buvo atsidūrusi Konstituciniame Teisme (KT). Jis nutarė, kad Seimo nutarimas, kuriuo iš kanclerio pareigų 2009 metais atleistas G. Vilkelis, pagal priėmimo tvarką prieštarauja Konstitucijai ir Seimo statutui.

G.Vilkelis Seimo kanclerio pareigų neteko 2009 metų balandžio pabaigoje, Seimui priėmus atitinkamą nutarimą. Tuomet jis turėjo nedarbingumo lapelį, nes buvo susilaužęs koją, tad sprendimas įsigaliojo pirmą darbo dieną pasibaigus nedarbingumo laikotarpiui.

G.Vilkelis atleistas paaiškėjus, jog tuomet parlamente maitinimo paslaugas teikusi įmonė dirbo lengvatinėmis sąlygomis, Seimo kanceliarijos darbuotojams sunkmečiu buvo išmokėta daugiau kaip 2 mln. litų priemokų, taip pat keltos abejonės dėl konkursų į valstybės tarnybą skaidrumo.

J. Milerius: tai sunki našta

Buvusiam Seimo kancleriui Gintautui Vilkeliui priteistas ketvirtis milijono litų dabartiniam parlamento biudžetui bus sunki našta, sako Seimo kancleris Jonas Milerius.

"Jeigu tas sprendimas yra toks, kaip sakote, Seimo kanceliarijai tokia suma šių metų biudžete yra labai didelė našta. Kaip pavyzdį galiu pasakyti, kad Seimas turi dar du pirmininkavimo renginius ir šiandien ieškojome trūkstamų 300 tūkst. litų, kad baigtume normaliai pirmininkavimą. Tai čia yra panaši suma. Tų pinigų nėra", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė J.Milerius.

Jis teigė, kad kanceliarija dar nėra gavusi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) nutarties dėl G.Vilkelio.

"Kai gausime oficialų sprendimą, informuosime Seimo valdybą, ir reikės ieškoti kokio nors sprendimo", - sakė dabartinis kancleris.

Jis prisipažino nežinąs, iš kur reikės paimti tokią sumą.